Studenthälsan hjälper dig med frågor och bekymmer som rör din hälsa, ditt mående och dina studier. Här arbetar kuratorer, sjuksköterska och folkhälsovetare. All kontakt med oss är kostnadsfri, sekretessbelagd och blir journalförd. Vi erbjuder också kurser, grupper, föreläsningar, podcast och mycket annat.

Kontakta oss

Boka eller omboka tid

Boka själv tid för stödsamtal, sjukvårdsrådgivning, stöd för hållbara levnadsvanor, STI-testning och samtal om sexuell hälsa samt självhjälpsprogram vid studiestress via vår bokningssida. Vi tar emot fysiska besök på Studentcentrum, men också samtal via telefon eller videosamtal. 

Logga in för att se dina tider, boka en ny tid eller avboka. Du kan även läsa eller skriva ett meddelande till din kontakt, till exempel om du vill omboka en tid. Har du en tid för videosamtal loggar du in och blir uppringd av din kontakt. Inloggning med Bank-ID eller sms-kod krävs. Om du får problem med bokningen kan du ringa eller skicka mejl till studenthalsan@mau.se

Logga in för att boka tid

Mer information till dig som bokat tid

 • Vid fysiska besök hittar du oss på Studentcentrum, Neptuniplan 7, Malmö. Vänd dig till receptionen på bottenplan.
 • Vid videosamtal loggar du in i Studenthälsans bokningssystem med ditt Bank-ID eller lösenord vid tiden för ditt samtal och väntar på att bli uppringd.

 • Videosamtal fungerar inte med webbläsaren Internet explorer, däremot fungerar: Google Crome, Firefox, Opera, Safari och Microsoft Edge.
 • Alla besök hos Studenthälsan är gratis.
 • All personal vid Studenthälsan har sekretess.
 • Alla kontakter med Studenthälsan journalförs.
 • Upplever du att väntetiden är för lång så hänvisas du till kontakt med din vårdcentral eller, i akuta fall, psykiatriska akutmottagningen på telefonnummer 040-33 80 00. 
 • Om du behöver avboka eller omboka ändrar du själv din tid på bokningssidan.

Drop in på Studentcentrum

 • Träffa en kurator på plats tisdag och torsdag kl. 11.30–12.30.
 • Träffa sjuksköterska på plats tisdag och torsdag kl. 11.30–12.30.

Telefonrådgivning 

 • Prata med kurator: telefontid måndag–torsdag kl. 10.00–11.00, tel. 040-665 71 70.
  Kurators telefon är stängd den 6 oktober.
 • Prata med sjuksköterska: telefontid tisdag kl. 9.00–10.00 och fredag kl. 10.00–11.00, tel. 040-665 71 70.

Kontakta oss via mejl

Du kan mejla oss på studenthalsan@mau.se för allmänna frågor om vårt stöd eller vid problem med inloggning. Ange inte sekretesskyddad information i mejlet. Du kan inte boka tid genom att mejla oss.

Hantering av personuppgifter

För ditt besök vid Studenthälsan kommer Malmö universitet att samla in uppgifter om namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress. Journalföring och behandlingen av dessa uppgifter är en del av en rättslig förpliktelse i enlighet med Patientdatalagen.

Uppgifterna är nödvändiga för att kunna ge ett gott och säkert stöd och behandlas med sekretess och uppgifterna arkiveras i enlighet med svensk lag.

Du kan ta del av det som registrerats om dig genom att kontakta Studenthälsan på studenthalsan@mau.se. Synpunkter på behandlingen av personuppgifterna kan lämnas till universitetets dataskyddsombud på dataskyddsombud@mau.se. Klagomål som inte kan lösas med Malmö universitet kan lämnas till Integritetsskyddsmyndigheten.

Aktiviteter

Måndagsföreläsningar

Måndagsföreläsningar – öppna för alla

Varje termin erbjuder vi öppna föreläsningar om vanliga teman som på olika sätt berör hälsa och studier. Föreläsningarna ges på Studentcentrum måndagar mellan kl. 16.00–17.00. Ingen anmälan krävs.

Flera av föreläsningarna finns även att se via webben (se nedan under Filmer, podd och presentationer).

 • 3/10 -  Procrastination! – om prokrastinering och om hur du kan bryta det (på engelska)
 • 10/10 - Jag börjar på måndag – skapa hållbara levnadsvanor 
 • 17/10 - Våga tala– om talängslan och om hur du kan hantera det
 • 24/10 - Sluta skjuta upp! – om prokrastinering och om hur du kan bryta det 
 • 31/10 - Att bryta ensamheten – om ofrivillig ensamhet och hur den kan hanteras
 • 7/11 - Stress & recovery – om att hantera stress och vikten av återhämtning (på engelska)
 • 10/11 - Våga tala – om talängslan och om hur du kan hantera det. OBS! TORSDAG!
 • 14/11 - Hantera din studiestress– teori och praktiska tips hämtade från KBT
 • 21/11 - Redo för arbetslivet? – om att vara ny på jobbet och vad behövs för att må bra i arbetslivet
 • 28/11 - When perfect isn't good enough – om perfektionism (på engelska)

Kurser och grupper

Avslappning i grupp

Ta en paus från skärm och studier. Få en stunds ro och stillhet, för återhämtning och ny energi. Delta i Studenthälsans avslappningsgrupp.

Vi börjar med enkla rörlighetsövningar utformade för att mjuka upp spänningar efter studiedagen. Vi avslutar med en kort avslappning, sittandes på golvet. Du behöver inga förkunskaper eller ombyten, kom som du är.

Datum, tid och plats

Tisdagar:
September: 6:e, 13:e, 27:e
Oktober: 4:e, 11:e, 18:e, 25:e.
November: 1:a, 8:e, 15:e, 22:a, 29:e.
December: 6:e, 13:e.

Start kl 15.15, pågår i ca 15 min. På plats i Stilla rummet i Orkanenbiblioteket. 

Information och anmälan

Gruppen leds av Studenthälsans sjuksköterska My. Deltagandet är kostnadsfritt. Ingen föranmälan, först till kvarn, då Stilla rummet har begränsat med plats.

Varmt välkommen och avsluta gärna denna stund med en Fikapaus i biblioteket tillsammans med andra studenter, biblioteket och studenthälsan.

När känslorna ställer till det

Välkommen till en terapeutisk grupp för dig som upplever att känslorna är ett hinder.

På grund av olika erfarenheter i relationer kan vårt sätt att hantera känslor ställa till det för oss. Vi kan då behöva hjälp att förstå våra känslor och få syn på vilka behov de signalerar samt få hjälp att släppa invanda mönster.  

I denna affektfobiterapi (APT) utforskar vi tillsammans känslor och skapar förståelse för det som händer med oss i syfte att minska rädsla för känslor. På så sätt kan känslorna hjälpa oss i stället för att kännas som en belastning.

Gruppen träffas under tio tillfällen á 1,5 timme. Deltagande föregås av församtal.

Datum, tider och plats
Start 19 oktober. Kl. 15:15-16:45. På Studentcentrum.
Övriga datum: 26/10, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12, 11/1 och 18/1

Gruppterapeuter
Jessica Wastring, Studenthälsan
Ola Olefeldt, Studenthälsan

Information och anmälan
Om du är intresserad är du välkommen att anmäl dig till Ola Olefeldt så kontaktar vi dig för mer information och inbokning av församtal. Deltagandet är kostnadsfrittSista anmälan onsdag 12 oktober 2022. 

 

Prokrastineringsgrupp – för dig som vill ha hjälp att sluta skjuta upp

Har du svårt att organisera dina studier eller tillhör du de som upprepat skjuter upp ditt pluggande? Då kanske Studenthälsans prokrastineringsgrupp kan vara något för dig.

Gruppen arbetar med stöd av varandra för att minska prokrastinering och få hjälp med att ändra sitt beteende. Vi träffas varje torsdag eftermiddag. Du kan vara med i gruppen under en hel termin, men antalet träffar är individuellt och utgår från ditt behov av medverkan i gruppen. Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn! 

Det finns även en prokrastineringsgrupp på engelska. Information om den hittas på vår engelska webbsida.

Datum, tid och plats

 Torsdagar kl 15.30-17:00. På plats på Studentcentrum. Kursstart 15 september kl 15:30.

Information och anmälan

Om du är intresserad är du välkommen att anmäla dig till Birgitta Håkansson-Stenbacka så kontaktar vi dig för mer information. Deltagandet är kostnadsfritt.

Filmad föreläsning: Sluta skjuta upp

Våga tala

Helgkurs

Det är mycket vanligt att känna rädsla för att tala i eller inför en grupp. Talängslan medför att studenter inte kan göra sig själva rättvisa i sitt studiearbete. Under kursen Våga tala arbetar vi med att möta rädslan och obehaget som uppkommer i talsituationer. Tillsammans utforskar vi upplevelsen och varvar praktiska övningar med teori och samtal. 

Kursen vänder sig till dig som är student vid Malmö universitet och upplever att du har så svårt att tala i eller inför en grupp att det hindrar dig i dina studier och/eller i din vardag. 

Datum och tider

Lördag 19 - söndag 20 november kl. 9.00-16.00

För mer information och anmälan

Sista dag för anmälan är den 11 november. För anmälan och mer information kontakta kurator Ola Olefeldt

Testa dina vanor

Gör Studenthälsans digitala tester för att få en bild av dina levnadsvanor. Hur mycket tränar du, dricker du för mycket, känner du dig stressad och hur mår du egentligen?

Stöd för dig som har blivit utsatt

Om du har blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier kan du söka stöd hos Studenthälsan genom "Öppen dörr". Du får kontakt med Alexandra Thomasson, folkhälsovetare. Studenthälsan har sekretess och lämnar inte vidare några uppgifter. Du kan få stödsamtal under våra telefontider eller boka ett digitalt möte genom att skicka ett mail.

Stöd och rådgivning om trakasserier och sexuella trakasserier


opendoor@mau.se
040-665 70 43
Tisdag och torsdag klockan 15.00–15:30

Synpunkter på verksamheten

Synpunkter på verksamheten skickas till enhetschefen för Studenthälsan, Jessica Wastring.