Studenthälsan hjälper dig med frågor och bekymmer som rör din hälsa, ditt mående och dina studier. Du kan få stödsamtal och rådgivning. Här arbetar kuratorer, sjuksköterska, barnmorska och folkhälsovetare. All kontakt med oss är kostnadsfri, sekretessbelagd och blir journalförd.

Aktuell information

Under rådande situation med i huvudsak distansundervisning finns vi på Studenthälsan tillgängliga för samtal via telefon och videosamtal. Just nu kan vi tyvärr inte erbjuda fysiska besök på Studentcentrum.  

Universitetets riktlinjer med anledning av coronaviruset

Besök Vårdguidens webbsida1177.se för mer information om coronaviruset och covid-19

Tester för sexuellt överförbara infektioner och preventivmedel

För tillfället kan vi inte genomföra STI-testning. Vi utfärdar inte heller nya recept på preventivmedel då vi för tillfället inte kan erbjda fysiska besök. Har du däremot redan innan fått preventivmedel utskrivet av barnmorska på Studenthälsan kan detta förnyas per telefon. För STI-testning hänvisar vi er istället till Centrum för sexuell hälsa och till 1177 för online-tester.  

Boka ny tid

Boka själv tid för stödsamtal, stöd för hållbara levnadsvanor, sjukvårdsrådgivning, samtal om sexuell hälsa, preventivmedelsrådgivning och självhjälpsprogram vid studiestress via vår bokningssida. Du kan även boka tid via vår telefonrådgivning. Om du har problem med bokningen kan du antingen ringa oss på vår telefonrådgivning eller skicka mail till studenthalsan@mau.se

Boka tid (sidan är på engelska)

Omboka tid, meddelande och video

Logga in i vårt kommunikationssystem för att se dina tider, omboka en ny besökstid eller avboka. Du kan även läsa eller skriva ett meddelande till din kontakt, till exempel om du vill omboka en återbesökstid. Om du har en tid för videosamtal loggar du in och blir uppringd av din kontakt. Inloggning med Bank-ID eller sms-kod krävs. Om du har problem med bokningen kan du antingen ringa oss på vår telefonrådgivning eller skicka mail till studenthalsan@mau.se

Till inloggningssidan

Telefonrådgivning

Kurator

040-665 71 70. Måndag-torsdag kl. 10-11 samt kl. 11.30-12.30.

Sjuksköterska

040-665 71 70. Tisdag kl. 9-10 samt kl. 11.00-11.30. 

Sjuksköterska/barnmorska

040-665 71 70. Torsdag kl. 9-10 samt kl.11.00-11.30. 

 

Kontakt för allmänna frågor (ej sekretesskyddad information, ej tidsbokning)


email icon studenthalsan@mau.se

Hantering av personuppgifter

För ditt besök vid Studenthälsan kommer Malmö universitet att samla in uppgifter om namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress. Journalföring och behandlingen av dessa uppgifter är en del av en rättslig förpliktelse i enlighet med Patientdatalagen.

Uppgifterna är nödvändiga för att kunna ge ett gott och säkert stöd och behandlas med sekretess och uppgifterna arkiveras i enlighet med svensk lag.

Du kan ta del av det som registrerats om dig genom att kontakta Studenthälsan på studenthalsan@mau.se. Synpunkter på behandlingen av personuppgifterna kan lämnas till universitetets dataskyddsombud på dataskyddsombud@mau.se. Klagomål som inte kan lösas med Malmö universitet kan lämnas till Integritetsskyddsmyndigheten.

Information till dig som bokat tid

 • Kom ihåg att ta med ID vid första besöket.
  Vid videosamtal loggar du in med ditt Bank-ID.
 • Alla besök hos Studenthälsan är gratis.
 • All personal vid Studenthälsan har sekretess.
 • Alla kontakter med Studenthälsan journalförs.
 • Vid förkylningssymtom var vänlig stanna hemma och meddela din kontakt, ditt besök kan ändras till ett videosamtal.

 • Upplever du att väntetiden är för lång så hänvisas du till kontakt med din vårdcentral eller i akuta fall - psykiatriska akutmottagningen, på telefonnummer 040-338000. 

Omboka eller avboka din tid

Du själv ändra din tid på bokningssidan. Vid frågor skicka ett mejl till studenthalsan@mau.se eller ring vår telefonrådgivning 040-665 71 70 måndag-torsdagar klockan 10-11.

 

Hjälp du kan få

Hos Studenthälsan kan du få olika typer av stöd och hjälp. Du kan få stödsamtal med våra kuratorer. Du kan få hälsosamtal, stödsamtal för hållbara levnadsvanor, sjukvårdsrådgivning och sjukvårdsguidning hos våran sjuksköterska. Samtal om sexuell hälsa och preventivmedelsrådgivning hos våran barnmorska. Vi erbjuder även självhjälpsprogram vid studiestress som du bokar via vårt bokningsformulär.

Kurser, grupper och föreläsningar

Under terminen arrangeras många gratis föreläsningar och kurser. Här kan du läsa om vilka olika kurser och föreläsningar som arrangeras, vad de innehåller och hur du anmäler dig till dem.

Föreläsningar som är öppna för alla

Måndagsföreläsningar med olika teman

Varje termin erbjuder vi föreläsningar/workshops om vanliga teman som kan beröra dig som student. Föreläsningarna ges denna termin via Zoom och pågår live på måndagar mellan 16.00-17.00, se program nedan. Zoomlänk till varje måndagsföreläsning publiceras på denna sida senast samma dag. Vill du ha länken redan nu anmäler du dig till olof.samuelsson@mau.se.   

Denna termin ser programmet ut så här:

 • 5/10 Våga tala - om talängslan och om hur du kan hantera det. 
 • 12/10 Sluta skjuta upp - om prokrastinering och om hur du kan bryta det.
 • 19/10 Jag börjar på måndag – skapa hållbara levnadsvanor. 
 • 26/10 Speech anxiety - om talängslan på engelska. 
 • 2/11 När perfekt inte duger - om perfektionism. 
 • 9/11 Sluta grubbla - om konsten att sluta grubbla.
 • 16/11 Get stuff done – about procrastination and how to get things done. På engelska. Zoomlänk: 

  https://mau-se.zoom.us/j/64804585160

OBSERVERA! att flera av föreläsningarna även finns att tillgå via webben i efterhand - se nedan under Presentationer och material.

Kurser som kräver bokning av församtal 

När känslorna ställer till det

I gruppen ”När känslorna ställer till det” kommer vi att närma oss fyra grundläggande känslor (grundaffekter) som ofta ställer till det för oss i våra relationer och vårt liv i övrigt: ledsenhet, ilska, rädsla och skam.

Gruppen träffas under fem tillfällen á 1,5 timma och vid varje tillfälle utforskar vi tillsammans en av känslorna med en summering vid det sista tillfället. Mellan träffarna får ni som deltar i gruppen läsa en kort text samt göra observationer i vardagen om aktuell känsla. Genom att förstå och lära sig mer om sina känslor kan de bli användbara för oss istället för att endast kännas som en belastning.

Datum och tid

Pga Corona-pandemin erbjuder vi inte för tillfället denna grupp. 

Plats

Studentcentrum, bottenplan

Information och anmälan

Träffarna föregås av församtal som bokas via Ola Olefeldt

Kurser som kräver anmälan 

Första hjälpen psykisk hälsa - helgkurs

Utbildning för dig som vill lära dig mer om hur du kan hjälpa en person som lider av psykisk ohälsa eller befinner sig i ett psykiskt kristillstånd genom att göra en första insats, tills att den drabbade har fått professionell hjälp. Avsikten med utbildningen är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och bryta stigma.

Kursen ger kunskap om de tecken och symtom och behandling, som finns vid olika psykiska sjukdomstillstånd. Vi tränar på handlingsberedskap vid kristillstånd men också hur en kan agera för att hjälpa personer som inte mår bra.

Läs mer på Karolinska institutets hemsida

Upplägg

Det är ett manualbaserat program på 12 timmar. Alla deltagare får en handbok. I utbildningen ingår filmvisningar och enkla uppgifter och övningar i grupp. Efter avslutad kurs får deltagarna ett intyg, utfärdat av NASP vid Karolinska institutet.

Vi bjuder på kaffe/te och frukt under förmiddag och eftermiddag.

Föreläsare

Alexandra Thomasson, folkhälsovetare och MHFA-instruktör samt Karolina Källoff, kurator och MHFA-instruktör, Studenthälsan på Malmö universitet.

Datum och tid

På grund av corona-pandemin kan vi för tillfället inte ge denna kurs. 

Plats

Studentcentrum plan 1.

Anmälan

Principen ”först till kvarn” gäller. Max 18 platser per kurs. OBS! Ni måste kunna medverka hela kursen för att få en plats. Utan att ha genomgått fullständigt program (12 h) kan varken handbok eller intyg delas ut.

Utbildningen är kostnadsfri och för studenter vid Malmö universitet. Anmälan görs till alexandra.thomasson@mau.se. Ange ditt fullständiga namn samt utbildning. OBS! Studenter som fanns på reservlista men som inte fick plats på vårens kurs får denna gång förtur om ni anmäler er igen.

Prokrastineringsgrupp - för dig som vill ha hjälp att sluta skjuta upp

Har du svårt att organisera dina studier eller tillhör du de som upprepat skjuter upp ditt pluggande? Då kanske Studenthälsans prokrastineringsgrupp kan vara något för dig.

Gruppen arbetar med stöd av varandra för att minska prokrastinering och få hjälp med att ändra sitt beteende. Vi träffas via zoom varje torsdag eftermiddag. Du kan vara med i gruppen under hela terminen, men antalet träffar är individuellt och utgår från ditt behov av medverkan i gruppen. Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn!

Datum och tid

Torsdagar kl 15.15-16.45. Deltagandet är kostnadsfritt. Gruppen startar 1 oktober 2020. 

Information och anmälan

Om du är intresserad kan du anmäla dig till Karolina Källoff så kontaktar vi dig för mer information. 

Filmad föreläsning: Sluta skjuta upp

Våga tala - helgkurs

Det är mycket vanligt att känna rädsla för att tala i eller inför en grupp. Talängslan medför att studenter inte kan göra sig själva rättvisa i sitt studiearbete. Under kursen Våga tala arbetar vi med att möta rädslan och obehaget som uppkommer i talsituationer. Tillsammans utforskar vi upplevelsen och varvar praktiska övningar med teori och samtal. 

Kursen vänder sig till dig som är student vid Malmö universitet och upplever att du har så svårt att tala i eller inför en grupp att det hindrar dig i dina studier och/eller i din vardag. 

Datum

På grund av corona-pandemin kan vi inte för tillfället ge denna kurs.

Information och anmälan till helgkursen

Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. 

Kontakta Karolina Källoff

Presentationer och material

Om du har varit på en föreläsning eller kurs och vill friska upp minnet kan du ta del av våra presentationer, filmer och det material vi använder under våra kurser och föreläsningar. Det kan vara till hjälp för dig som är nyfiken, vill ha inspiration eller använda det i självhjälpssyfte. 

Presentationer och övningar

Föreläsningar och filmer

Levnadsvanetester för dig som student

Gör ett test på webben för att få en översikt av dina levnadsvanor. 

Synpunkter och klagomål 

Synpunkter och klagomål riktade till Studenthälsans verksamhet ställs till verksamhetschef Jessica Wastring, som gör en första bedömning. Därefter hanteras ärendet enligt rutin för klagomål och synpunkter.