Studenthälsan hjälper dig med frågor och bekymmer som rör din hälsa, ditt mående och dina studier. Du kan få stödsamtal och rådgivning. Här arbetar kuratorer, sjuksköterskor och folkhälsovetare. All kontakt med oss är kostnadsfri, sekretessbelagd och blir journalförd.

Aktuell information

Just nu kan vi inte erbjuda fysiska besök men du är välkommen att boka samtal via telefon och video. Vår barnmorska har inte längre någon mottagning. Därför kan vi inte utfärda läkemedelsrecept på preventivmedel. Däremot hjälper vi dig gärna till en annan vårdgivare som kan göra det.

Tillfälliga förändringar i öppettider
Tisdag 11 maj har Studenthälsan helt stängt pga av Studenthälsokonferens. 

 

Tester för sexuellt överförbara infektioner 

För tillfället kan vi inte genomföra STI-testning. För STI-testning hänvisar vi er istället till Centrum för sexuell hälsa och till 1177 för online-tester.  

Boka ny tid

Boka själv tid för stödsamtal, stöd för hållbara levnadsvanor, sjukvårdsrådgivning, samtal om sexuell hälsa och självhjälpsprogram vid studiestress via vår bokningssida (Kaddio). Du kan även boka tid via vår telefonrådgivning. Om du har problem med bokningen kan du antingen ringa oss på vår telefonrådgivning eller skicka mail till studenthalsan@mau.se

Boka tid (sidan är på engelska)

Omboka tid, meddelande och video

Logga in i vårt kommunikationssystem (Kaddio) för att se dina tider, omboka en ny besökstid eller avboka. Du kan även läsa eller skriva ett meddelande till din kontakt, till exempel om du vill omboka en återbesökstid. Om du har en tid för videosamtal loggar du in och blir uppringd av din kontakt. Inloggning med Bank-ID eller sms-kod krävs. Om du har problem med bokningen kan du antingen ringa oss på vår telefonrådgivning eller skicka mail till studenthalsan@mau.se

Till inloggningssidan

Mer information till dig som bokat tid

  • Vid videosamtal loggar du in på https://studenthalsan.mau.se/login med ditt Bank-ID eller lösenord vid tiden för ditt samtal och väntar på att bli uppringd.

  • Videosamtal fungerar inte med webbläsaren Internet explorer, däremot fungerar: Google Crome, Firefox, Opera, Safari och Microsoft Edge.
  • Alla besök hos Studenthälsan är gratis.
  • All personal vid Studenthälsan har sekretess.
  • Alla kontakter med Studenthälsan journalförs.
  • Upplever du att väntetiden är för lång så hänvisas du till kontakt med din vårdcentral eller i akuta fall - psykiatriska akutmottagningen, på telefonnummer 040-338000. 

Omboka eller avboka din tid

Du ändra själv din tid på bokningssidan. Vid frågor skicka ett mejl till studenthalsan@mau.se eller ring vår telefonrådgivning 040-665 71 70 måndag-torsdagar klockan 10-11.

 

Telefonrådgivning

Kurator

040-665 71 70. Måndag-torsdag klockan 10-11 och 11.30-12.30 

Sjuksköterska

040-665 71 70. Tisdag och fredagar klockan 9-10 och 11.00-11.30.

Kontakt för allmänna frågor (ej sekretesskyddad information, ej tidsbokning)


email icon studenthalsan@mau.se

Hantering av personuppgifter

För ditt besök vid Studenthälsan kommer Malmö universitet att samla in uppgifter om namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress. Journalföring och behandlingen av dessa uppgifter är en del av en rättslig förpliktelse i enlighet med Patientdatalagen.

Uppgifterna är nödvändiga för att kunna ge ett gott och säkert stöd och behandlas med sekretess och uppgifterna arkiveras i enlighet med svensk lag.

Du kan ta del av det som registrerats om dig genom att kontakta Studenthälsan på studenthalsan@mau.se. Synpunkter på behandlingen av personuppgifterna kan lämnas till universitetets dataskyddsombud på dataskyddsombud@mau.se. Klagomål som inte kan lösas med Malmö universitet kan lämnas till Integritetsskyddsmyndigheten.

Hjälp du kan få

Hos Studenthälsan kan du få olika typer av stöd och hjälp. Du kan få stödsamtal med kurator. Du kan få hälsosamtal, stödsamtal för hållbara levnadsvanor, sjukvårdsrådgivning och sjukvårdsguidning hos sjuksköterska. Vi erbjuder även samtal om sexuell hälsa. Det finns också självhjälp vid studiestress som du kan ta del av. 

Stöd för dig som har blivit utsatt

Om du har blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier kan du söka stöd hos Studenthälsan genom "Öppen dörr". Du får kontakt med Alexandra Thomasson, folkhälsovetare. Studenthälsan har sekretess och lämnar inte vidare några uppgifter. Du kan få stödsamtal under våra telefontider eller boka ett digitalt möte genom att skicka ett mail.

Stöd och rådgivning om trakasserier och sexuella trakasserier


email icon opendoor@mau.se
phone icon 040-665 70 43
time Telefontider: tisdagar och torsdagar klockan 15.00–15:30

Kurser, grupper, events och föreläsningar

Under terminen arrangeras många gratis föreläsningar och kurser. Här kan du läsa om vilka olika kurser och föreläsningar som arrangeras, vad de innehåller och hur du anmäler dig till dem.

Föreläsningar och event som är öppna för alla

Måndagsföreläsningar

Varje termin erbjuder vi föreläsningar/workshops om vanliga teman som kan beröra dig som student. Föreläsningarna ges via Zoom och pågår live på måndagar mellan 16.00-17.00, se program nedan. 

Denna termin ser programmet ut så här (det tillkommer föreläsningar löpande):

OBSERVERA! att flera av föreläsningarna även finns att tillgå via webben i efterhand - se nedan under Presentationer och material.

Varje termin belyser vi ett tema som denna gång är: relationer, sexualitet och identitet. I vår bjuder vi in till tre olika event online. Vid varje tillfälle har vi med en gäst som inleder med en föreläsning eller föreställning. Fler teman kommer framöver med nya olika perspektiv och ämnen.  

Dejting och relationer under pandemin 

Torsdag 25 mars klockan 14.00-16.00.
Här kommer du till onlineeventet på zoom.
Föreläsningen och eftersamtal hålls på engelska.

Psykologen Josefine Yrjans föreläser om dejting, ensamhet och kärlek.

Efter föreläsningen bjuds deltagarna in till ett samtal med Josefine och Studenthälsan och det ges möjlighet till frågor, reflektion och diskussion. Vi strävar mot och hoppas på en bredd i perspektiv och erfarenheter under diskussionen.

Läs mer om evenemanget i vår engelska kalender

Britney Spears och Jungfru Maria – finns det några likheter?

Torsdag 15 april klockan 15.00-17.00.
Här kommer du till onlineeventet på zoom. 
Föreläsningen och eftersamtal är på engelska. 

Universitetspräst Sofia Tunebro som uppmanar oss att våga ställa alla frågor till bibelns berättelser, också de kritiska. I föreläsningen ställs frågan hur bibeltolkning kan begränsa och befria kvinnan idag och om Britney Spears historia hänger samman med synen på Jungfru Maria. 

Efter den inledande föreläsningen bjuds deltagarna in till ett samtal med Sofia och Studenthälsan och det ges möjlighet till frågor, reflektion och diskussion. Vi strävar mot och hoppas på en bredd i perspektiv och erfarenheter under diskussionen.

"Komma ut" HBTQ monolog med Oscar Sternulf 

Torsdag 6 maj klockan 15.00-17.00.
Här kommer du till onlineeventet på zoom.

I föreställningen får vi följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. Efter föreställningen bjuds du in till ett möte och samtal med skådespelaren Oskar Sternulf och Studenthälsan. Vi strävar mot och hoppas på en bredd i perspektiv och erfarenheter under diskussionen.

Kurser som kräver anmälan 

Första hjälpen psykisk hälsa - helgkurs

Utbildning för dig som vill lära dig mer om hur du kan hjälpa en person som lider av psykisk ohälsa eller befinner sig i ett psykiskt kristillstånd genom att göra en första insats, tills att den drabbade har fått professionell hjälp. Avsikten med utbildningen är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och bryta stigma.

Kursen ger kunskap om de tecken och symtom och behandling, som finns vid olika psykiska sjukdomstillstånd. Vi tränar på handlingsberedskap vid kristillstånd men också hur en kan agera för att hjälpa personer som inte mår bra.

Läs mer på Karolinska institutets hemsida

Upplägg

Det är ett manualbaserat program på 12 timmar. Alla deltagare får en handbok. I utbildningen ingår filmvisningar och enkla uppgifter och övningar i grupp. Efter avslutad kurs får deltagarna ett intyg, utfärdat av NASP vid Karolinska institutet.

Vi bjuder på kaffe/te och frukt under förmiddag och eftermiddag.

Föreläsare

Alexandra Thomasson, folkhälsovetare och MHFA-instruktör samt Karolina Källoff, kurator och MHFA-instruktör, Studenthälsan på Malmö universitet.

Datum och tid

På grund av corona-pandemin kan vi för tillfället inte ge denna kurs. 

Plats

Studentcentrum plan 1.

Anmälan

Principen ”först till kvarn” gäller. Max 18 platser per kurs. OBS! Ni måste kunna medverka hela kursen för att få en plats. Utan att ha genomgått fullständigt program (12 h) kan varken handbok eller intyg delas ut.

Utbildningen är kostnadsfri och för studenter vid Malmö universitet. Anmälan görs till alexandra.thomasson@mau.se. Ange ditt fullständiga namn samt utbildning. OBS! Studenter som fanns på reservlista men som inte fick plats på vårens kurs får denna gång förtur om ni anmäler er igen.

Prokrastineringsgrupp - för dig som vill ha hjälp att sluta skjuta upp

Har du svårt att organisera dina studier eller tillhör du de som upprepat skjuter upp ditt pluggande? Då kanske Studenthälsans prokrastineringsgrupp kan vara något för dig.

Gruppen arbetar med stöd av varandra för att minska prokrastinering och få hjälp med att ändra sitt beteende. Vi träffas via zoom varje torsdag eftermiddag. Du kan vara med i gruppen under hela terminen, men antalet träffar är individuellt och utgår från ditt behov av medverkan i gruppen. Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn!

Datum och tid

Torsdagar kl 15.15-16.45. Deltagandet är kostnadsfritt. 

Information och anmälan

Om du är intresserad kan du anmäla dig till Karolina Källoff så kontaktar vi dig för mer information. 

Filmad föreläsning: Sluta skjuta upp

Våga tala - helgkurs

Det är mycket vanligt att känna rädsla för att tala i eller inför en grupp. Talängslan medför att studenter inte kan göra sig själva rättvisa i sitt studiearbete. Under kursen Våga tala arbetar vi med att möta rädslan och obehaget som uppkommer i talsituationer. Tillsammans utforskar vi upplevelsen och varvar praktiska övningar med teori och samtal. 

Kursen vänder sig till dig som är student vid Malmö universitet och upplever att du har så svårt att tala i eller inför en grupp att det hindrar dig i dina studier och/eller i din vardag. 

Datum

På grund av corona-pandemin kan vi inte för tillfället ge denna kurs. Du får gärna boka ett individuellt samtal om din talängslan. Se bokningsinformationen längre upp på hemsidan. 

Information om våga tala helgkurs

 Kontakta vår kurator Olof Samuelsson 

Presentationer och material

Om du har varit på en föreläsning eller kurs och vill friska upp minnet kan du ta del av våra presentationer, filmer och det material vi använder under våra kurser och föreläsningar. Det kan vara till hjälp för dig som är nyfiken, vill ha inspiration eller använda det i självhjälpssyfte. 

Presentationer och övningar

Föreläsningar och filmer

Podden Moment student

En podcast där vi pratar om prestationskrav, relationer, stress, mat, levnadsvanor, grupparbete och mycket annat. Vi har olika gäster och pratar om allt mellan himmel och jord som du som student kan stöta på under din studietid. Podden leds av Kim Wallgren, barnmorska och sexolog, och Olof Samuelsson, kurator. Båda arbetar på Studenthälsan på Malmö universitet. Podden finns där du hittar poddar, bland annat på Spotify. 

Levnadsvanetester för dig som student

Gör ett test på webben för att få en översikt av dina levnadsvanor. 

Synpunkter och klagomål 

Synpunkter och klagomål riktade till Studenthälsans verksamhet ställs till verksamhetschef Jessica Wastring, som gör en första bedömning. Därefter hanteras ärendet enligt rutin för klagomål och synpunkter.