Varmt välkommen som student vid Malmö universitet! Följ stegen i checklistan så att du inte missar något viktigt inför studiestarten. Här hittar du också praktisk information för dig som är ny. I välkomstmejlen får du veta mer om vad som gäller för just din utbildning.

Det här behöver du göra innan terminen startar

1. Läsa välkomstmejlen

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Mejlen innehåller information om just din utbildning, så läs dem noga. Välkomstmejlen skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Ibland hamnar mejl i en annan inbox (skräpposten eller under kampanjfliken), så titta även där.

2. Beställ och uppgradera din datoridentitet

Steg 1: Beställ din datoridentitet

Med din datoridentitet (studentkonto) får du tillgång till Ladok för studenter, där du kan registrera dig på dina kurser och se dina studieresultat. Datoridentiteten använder du under hela din studietid, bland annat för att logga in på lärplattformen Canvas och universitetets datorer.

Du som börjar vårterminen 2024 kan tidigast beställa din datoridentitet den 22 december.

Beställ din datoridentitet via idService

Steg 2: Uppgradera din datoridentitet

När du har beställt din datoridentitet behöver du uppgradera tillitsnivå på din datoridentitet för att kunna logga in och webbregistrera dig i Ladok för studenter.

Uppgradera din datoridentitet (manual)

Om du redan har en datoridentitet

Om du redan har en datoridentitet från Malmö universitet så kan du inte beställa en ny. Däremot behöver du uppgradera din datoridentitet för att få åtkomst till Ladok för studenter.

Behöver du hjälp?

Vänd dig till IT-supporten om det är något som du undrar över eller behöver hjälp med vid beställning eller uppgradering av din datoridentitet.

IT-support för studenter

3. Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. I välkomstmejlet från din fakultet/institution hittar du information om registreringsperioden för din utbildning. Du hittar även denna information i Ladok för studenter.

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel.

Så här registrerar du dig

 • För de flesta utbildningar, även distansutbildningar, kan du webbregistrera dig via Ladok för studenter.
 • Du måste beställa och uppgradera din datoridentitet (studentkonto) innan du kan webbregistrera dig.
 • Välj knappen "Inloggning via ditt lärosäte" när du registrerar dig via Ladok för studenter. Kurser du har registrerat dig på syns på startsidan under fliken ”Aktuella kurser".
 • Du som är antagen till en utbildning där webbregistrering inte tillämpas hittar information om när och hur registrering sker i välkomstmejlet från din fakultet/institution.

Registrera dig via Ladok för studenter (normalt en vecka innan terminsstart)

Du som är antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, kontakta istället studieadministrationen på din fakultet. Du kan se vilken fakultet din utbildning tillhör i välkomstmejlet som kommer från din fakultet/institution.

4. Kolla upp när din utbildning börjar

Tid och information om uppropet/introduktionsmötet på din utbildning hittar du i välkomstmejlet från din fakultet/institution.

Välkomstmejlen skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Ibland hamnar mejl i en annan inbox (skräpposten eller under kampanjfliken), så titta även där.

Sök studiemedel

Du kan söka studiemedel från CSN. Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Sök gärna studiemedel för hela läsåret om du ska läsa flera terminer.

Bidrag och lån på CSN:s webbplats

Hitta i våra lokaler och kontakta oss

Hitta rätt föreläsnings- eller datorsal

Studera på biblioteket

Öppettider

De flesta av universitetets byggnader är öppna på dagtid. Som student får du tillgång till flera av universitetets lokaler med multikort och kod.

Kontakta studieadministrationen

Studieadministrationen hjälper dig med det praktiska under studietiden. Beroende på vilken utbildning du är antagen till ska du vända dig till olika studieadministratörer.

Kontakta studieadministrationen

Tjuvkik – kika in innan du börjar

Få en mjukare start på studierna och bekanta dig med universitetet redan innan terminen startar. Under Tjuvkik får du titta in i de lokaler du ska studera i och träffa personal, Studentkåren Malmö och andra studenter. 

Tjuvkik är helt frivilligt och ersätter inte introduktionen på din utbildning. Om Tjuvkik krockar med aktiviteter på din kurs eller ditt program så är det viktigt att prioritera mötena med din utbildning istället för Tjuvkik.

Anmälan

Anmälan till Tjuvkik är öppen mellan den 22 december–7 januari. För de flesta av aktiviteterna under Tjuvkik krävs en anmälan.

Anmälan öppnar fredagen den 22 december.

Program

Här nedan ser du vilka aktiviteter som ingår i Tjuvkik och vad som händer när. Du väljer själv vilken eller vilka aktiviteter du vill vara med på.

Välkommen till universitetet – en gemensam dag för alla som är nya

Kika in på universitetet och ta del av nyttig information som kan vara bra att känna till inför studiestarten. Träffa personal och studenter som redan har läst några terminer. Du får bland annat reda på vad för slags stöd och service som universitetets olika verksamheter kan ge dig under studietiden, till exempel IT, bibliotek och studentkårerna.

Programmet avslutas med en rundvandring i flera av universitetets olika byggnader. Vi bjuder på fika!

Anmälan krävs. Mer information om anmälan hittar du högre upp på sidan. 

Tid och plats

 • Onsdagen den 10 januari kl. 10.00–12.30

Malmö universitet, Niagara, Nordenskiöldsgatan 1, bottenplan.

Besök din fakultet och institution

Träffa personal och studenter från din fakultet och institution och gå på en rundvandring i de lokaler där din utbildning ofta håller till.

Välj tillfälle vid den fakultet/institution som du ska studera vid. Om du inte vet vilken fakultet och institution din utbildning tillhör, kan du mejla till studievagledning@mau.se. Adress till respektive möte hittar du i anmälningsformuläret.

Anmälan krävs. Mer information om anmälan hittar du högre upp på sidan.

Fakulteten för hälsa och samhälle

 • Institutionen för kriminologi: 11 januari kl. 10.00–11.30
 • Institutionen för socialt arbete: 11 januari kl. 13.00–14.30
 • Institutionen för vårdvetenskap: 11 januari kl. 10.00–11.30
 • Polisprogrammet: 10 januari kl. 13.30–15.00

Fakulteten för kultur och samhälle

 • 11 januari kl. 13.00–14.30

Fakulteten för lärande och samhälle

 • 11 januari kl. 10.00–11.30

Fakulteten för teknik och samhälle

 • 11 januari kl. 13.00–14.30

Fika med Studentkåren Malmö

Studentkåren bjuder in till fika i kårhuset. Här kommer det att finnas kaffe och enkel fika, spel och chans att hänga med andra nya studenter. Du får också möjlighet att träffa oss som jobbar på kåren. Vi kan svara på de flesta av dina frågor om studentlivet och hur kåren kan hjälpa dig under dina studier.

Denna aktivitet anordnas av Studentkåren Malmö, men du anmäler dig på samma sätt som till övriga aktiviteter under Tjuvkik. Välkommen!

Tid och plats

 • Onsdagen den 10 januari kl. 15.00–17.00

Studentkåren Malmö, Bassängkajen 8.

Föreläsning om studieteknik

Ta del av användbara tekniker som hjälper dig att klara dina studier på universitetet.

Anmälan krävs. Mer information om anmälan hittar du högre upp på sidan. 

Tid och plats

 • Fredagen den 12 januari kl. 10.00–12.00

Malmö universitet, Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10, bottenvåningen.

Fråga en student på Instagram

Den 12–14 januari kl. 17.00–20.00 kan du ställa dina frågor kring studiestarten till studenter på Malmö universitet. Du kontaktar oss på Instagram via Instastory eller meddelande. Följ malmostudent så är du igång!

Inspelade delar att titta på hemma

Under Tjuvkik kan du också ta del av filmer med studenttips och inspelade föreläsningar om till exempel studieteknik och vad det innebär att läsa på universitet.

Filmer och inspelade föreläsningar publiceras måndagen den 8 januari när Tjuvkik börjar.

Terminstider

 • Höstterminen 2023: 28 augusti – 14 januari
 • Vårterminen 2024: 15 januari – 2 juni
 • Höstterminen 2024: 2 september – 19 januari
 • Vårterminen 2025: 20 januari – 8 juni

En del utbildningar kan starta några dagar tidigare eller senare än de ordinarie terminstiderna vid Malmö universitet. Titta därför alltid i schemat vilka datum för termin som gäller för just din utbildning.