Som student finns det en hel del du kan engagera dig i, beroende på vad du är intresserad av. Här hittar du mycket av de grupper och föreningar som finns via universitetet men det finns såklart mer att hitta på i Malmö. Studenthälsan arrangerar också mässor där du som är intresserad av ideella föreningar kan komma och upptäcka ett nytt intresse.

Studentkårer vid Malmö universitet

I Malmö finns ett sprudlande studentliv i stan. Oavsett om du vill spendera kvällen med dina vänner i studentpuben, dansa, sjunga i kör eller spela badminton så kan det ske i studentkårernas regi. Som student står kåren på din sida om det uppstår problem under din studietid, och de har regelbundna möten med universitetets ledning. Kåren anordnar också aktiviteter som soppluncher, studentfrukostar, pubquiz, sittningar och den stora introduktionen för Malmö universitets studenter – Insparken.

 

Gå med i en förening

Det finns en uppsjö med föreningar och verksamheter som gladeligen tar emot dig och ditt engagemang. I Malmö stads Föreningsregistret hittar du idrotts- och fritidsföreningar som är registrerade hos Fritidsförvaltningen.

Volontärbyrån gör det enkelt för volontärer och ideella organisationer att hitta varandra. Här kan du söka, bevaka och göra intresseanmälan till hundratals volontäruppdrag. Sök, bevaka och gör intresseanmälan till hundratals volontäruppdrag.

Volontärbyråns webbplats

Hitta en kårförening som passar dina intressen 

På Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren finns det föreningar för olika intressen och aktiviteter. Allt från idrottsföreningar, körer och orkestrar till studenttidningar och sociala salonger. Hittar du ingen förening som passar dig är det fritt fram att starta en ny.

Bli mentor eller fadder

Det finns en rad olika sätt att engagera dig som mentor eller fadder under din studietid. Du kan välja att stötta ett mentorsbarn, en gymnasiestudent eller en nyanländ person med flyktingbakgrund. Du kan även hjälpa dina medstudenter genom avlönade uppdrag som exempelvis stödperson eller skrivmentor. 

Bli mentor åt gymnasieelever

Gillar du att utveckla andra samtidigt som du själv får träna på dina ledaregenskaper kan uppdraget som SI-ledare vara något för dig.

Anmäl dig här om du är intresserad av att vara mentor åt en gymnasieelev

Mentor åt gymnasieelever

Att jobba som SI-ledare innebär att du hjälper gymnasieelever att lyckas med svåra kurser genom att jobba med lärandeaktiviteter en timme per vecka i samarbete med deras lärare. Mötena fokuserar kring studieteknik, begreppslekar, samtal om universitetsstudier. Du blir en mentor för gruppen och ett stöd till deras lärare och får betalt. Du kommer att vara timanställd och får utbildning för uppdraget samt handledning på universitet under terminens gång.

Som SI-ledare har jag lärt mig att våga, vara kreativ samt att hitta olika sätt att förmedla ett gemensamt budskap till olika typer av människor.

Zahra Al-Mozawi, ingenjörstudent vid Malmö universitet och SI-ledare på Cybergymnasiet i Malmö.

SI står för Supplemental Instruction / Samverkansinlärning

Malmö universitet samarbetar med bland annat Region Skåne, Lunds Tekniska Högskola och Teknikcollege Skåne för att sprida SI och använda metoden med syftet att öka intresset för högre utbildning och på sikt bidra till att säkra kompetensen inom yrkesområden med prognostiserad brist på arbetskraft.

Supplemental Instruction” (SI) utvecklades 1973 vid University of Missouri i Kansas City för att öka studentgenomströmningen i ”svåra” kurser. SI som koncept har därefter fått stort genomslag och funnit en hemvist vid mer än 1500 högskolor och universitet i ett trettiotal länder.

Vill du veta mer kontakta Annette Zeidler, SI-koordinator via SI-regional@mah.se

Bli mentor åt medstudent med funktionsnedsättning

Som mentor till en medstudent med en funktionsnedsättning stöttar du denne till att lyckas bättre med sina studier samtidigt som du lär dig mycket själv.

Läs mer om att bli mentor åt en medstudent med funktionsnedsättning

Bli mentor i Näktergalen mentorsprogram

Sedan starten 1997 har närmre 4000 barn och mentorer deltagit i Näktergalen och några mentorer som deltar/ har deltagit har även själva haft mentor som barn.

Ansök här för att bli mentor i Näktergalen

Vad innebär det att vara mentor i Näktergalen?

Du matchas med ett barn som är i åldern 8-12 år och går på någon av Näktergalens fyra samarbetsskolor. Ni träffas en gång i veckan, ca 2-3 timmar per tillfälle, från oktober till maj och ni bestämmer själva vad ni vill göra tillsammans. Näktergalen bjuder även på några gemensamma aktiviteter.

Som mentor får du:

 • Värdefulla erfarenheter 
 • 3000 kronor (för hela perioden)
 • Ett arbetsintyg (kan väga tungt i framtida arbetssökan!)
 • Utbildning och handledning.

Näktergalen_bild.jpg

Buddy-programme.JPG

Buddy-program

Varje år påbörjar runt 800 internationella studenter sina studier på Malmö universitet. Detta innebär att du som student vid Malmö universitet är del av en global studiemiljö.

Om du vill få ut något extra av dina studier vid Malmö universitet finns möjligheten att engagera sig som Buddy för vår internationella studenter. Våra internationella studenter representerar närmare 85 olika länder och Buddy-programmet ger dig möjligheten att lära känna nya människor, utveckla dina språkkunskaper samt bli en viktig del i studenternas introduktion till Malmö universitet.

Buddy-programmet matchar nuvarande studenter på Malmö universitet med nya internationella studenter. Att vara Buddy är en värdefull erfarenhet som förbereder dig för en karriär på den globala arbetsmarknaden. 

Praktisk information

 • Att vara buddy för våra nya internationella studenter innebär att du finns där som en hjälpande hand för studenter som har lite eller ingen tidigare erfarenhet av livet i Malmö och Sverige. Det du ser som självklarheter kan vara ovärderlig kunskap för en ny student från en annan del av världen. Dela med dig av dina bästa tips och utbyt erfarenheter för att få ut så mycket som möjligt av tiden som buddy.
 • Vi söker studenter som vill vara buddys under minst en termin och ser helst att du som söker till Buddy-programmet har studerat på Malmö universitet minst sex månader när de nya studenterna anländer. Vi ser gärna sökande på både kandidat- och mastersnivå.
 • Kontakt med de nya internationella studenterna kommer ske i form av…
  • Kommunikation genom e-mail och sociala medier innan de anländer till Malmö
  • Välkomstträff i Malmö efter ankomst
  • Gruppaktiviteter under terminen
 • Aktiviteter kan vara allt från att handla tillsammans, ta en fika, eller göra en dagstur till Köpenhamn – passa på att vara kreativ och visa dina smultronställen!
 • Ni står fritt att planera aktiviteter inom er buddygrupp eller göra större aktiviteter tillsammans med andra buddygrupper.

Bra att veta

 • När terminen är slut kommer du få ett intyg på din insats som buddy och vi hoppas givetvis att du har skaffat dig nya vänner och värdefulla erfarenheter för framtiden.
 • International Office är ansvariga för Buddy-programmet och koordinerar grupperna. Ni är välkomna att kontakta oss på internationaloffice@mau.se vid frågor eller funderingar.

Ansökan

Ansökan till Buddy-programmet öppnar i december. Vill du bli kontaktad när ansökan öppnar? Fyll i formuläret i länken nedan! 

Kontakta mig! 

 

 

Studenterna Kaja Grzonkowska, Nadia Manoh och Amina  Kurtanovic jobbar på Malmöfestivalen 2018.

Extrajobba som studentambassadör under din studietid

Är du en social person som tycker om att träffa nya människor? Då kan arbetet som studentambassadör vara något för dig!  

 • En studentambassadör fungerar som ansiktet utåt för Malmö universitet och ska framförallt  representera din utbildning och universitetet. 
 • Jobbet är roligt och socialt och du kommer att lära känna andra studentambassadörer från fler olika program. Arvodet ligger på 130kr i timmen. 
 • Varje år deltar Malmö universitet på utbildningsmässor runt om i landet för att träffa gymnasieelever. Här har studentambassadören en viktig roll i att presentera sin egen men även hela universitetets utbildningar.
 • Andra exempel på uppdrag är att delta på: Malmöfestivalen, Tjuvkik, studiebesök, Årshögtiden och Öppet hus. 

Du behöver ha läst en termin

En förutsättning för att du ska få arbeta som studentambassadör är att du läser en utbildning på Malmö universitet och att du har läst minst en termin på universitet. Du kan inte söka till utbildningen om du läser din sista termin hos oss. 

Utbildning 

För att kunna arbeta som studentambassadör måste du ha gått en heldagsutbildning. Nästa utbildningstillfälle är den 15 februari 2020. Du behöver anmäla dig via formuläret på denna sida.  

Under utbildningen går vi igenom vad som förväntas av dig som studentambassadör. Du kommer att få information och kunskap så att du är reda för ditt uppdrag.

Nästa ansökningsperiod öppnar igen höstterminen 2020. 

Frågor?

Om du har frågor är du välkommen att mejla 

Mejla oss på studentambassador@mau.se

Intyg

När du avslutar din utbildning och lämnar universitetet får du ett intyg som visat att haft uppdrag som studentambassadör.