Som student finns det en hel del du kan engagera dig i, beroende på vad du är intresserad av. Här hittar du många av de grupper och föreningar som finns via universitetet. Studenthälsan arrangerar också mässor där du som är intresserad av ideella föreningar kan komma och upptäcka ett nytt intresse.

Studentkårer vid Malmö universitet

I Malmö finns ett sprudlande studentliv i stan. Oavsett om du vill spendera kvällen med dina vänner i studentpuben, dansa, sjunga i kör eller spela badminton så kan det ske i studentkårernas regi. Som student står kåren på din sida om det uppstår problem under din studietid, och de har regelbundna möten med universitetets ledning. Kåren anordnar också aktiviteter som soppluncher, studentfrukostar, pubquiz, sittningar och den stora introduktionen för Malmö universitets studenter – Insparken.

Bli en del av Kårens Fullmäktige – kandidera i Kårvalet 2023

Nu behöver vi dig! I vår söker Studentkåren Malmö 19 drivna studenter som tillsammans bildar Kårens Fullmäktige. Mellan 30 januari–19 februari kan du kandidera i Kårvalet och till Kårens Fullmäktige (FUM).

Att kandidera är ett utmärkt tillfälle för dig att påverka både Kåren och universitetet. Du skapar ett nätverk av kontakter samtidigt som det ser bra ut på ditt CV.

Läs mer om Kårvalet och hur du kandiderar

Gå med i en förening

Det finns en uppsjö med föreningar och verksamheter som gladeligen tar emot dig och ditt engagemang. I Malmö stads Föreningsregistret hittar du idrotts- och fritidsföreningar som är registrerade hos Fritidsförvaltningen.

Volontärbyrån gör det enkelt för volontärer och ideella organisationer att hitta varandra. Här kan du söka, bevaka och göra intresseanmälan till hundratals volontäruppdrag. Sök, bevaka och gör intresseanmälan till hundratals volontäruppdrag.

Volontärbyråns webbplats

Hitta en kårförening som passar dina intressen 

På Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren finns det föreningar för olika intressen och aktiviteter. Allt från idrottsföreningar, körer och orkestrar till studenttidningar och sociala salonger. Hittar du ingen förening som passar dig är det fritt fram att starta en ny.

Bli mentor eller fadder

Det finns en rad olika sätt att engagera dig som mentor eller fadder under din studietid. Du kan välja att stötta ett mentorsbarn, en gymnasiestudent eller en nyanländ person med flyktingbakgrund. Du kan även hjälpa dina medstudenter genom avlönade uppdrag som exempelvis stödperson eller skrivmentor. 

Bli mentor åt gymnasieelever

Gillar du att utveckla andra samtidigt som du själv får träna på dina ledaregenskaper kan uppdraget som SI-ledare vara något för dig.

Anmäl dig här om du är intresserad av att vara mentor åt en gymnasieelev

Mentor åt gymnasieelever

Att jobba som SI-ledare innebär att du hjälper gymnasieelever att lyckas med svåra kurser genom att jobba med lärandeaktiviteter en timme per vecka i samarbete med deras lärare. Mötena fokuserar kring studieteknik, begreppslekar, samtal om universitetsstudier. Du blir en mentor för gruppen och ett stöd till deras lärare och får betalt. Du kommer att vara timanställd och får utbildning för uppdraget samt handledning på universitet under terminens gång.

Som SI-ledare har jag lärt mig att våga, vara kreativ samt att hitta olika sätt att förmedla ett gemensamt budskap till olika typer av människor.

Zahra Al-Mozawi, ingenjörstudent vid Malmö universitet och SI-ledare på Cybergymnasiet i Malmö.

SI står för Supplemental Instruction / Samverkansinlärning

Malmö universitet samarbetar med bland annat Region Skåne, Lunds Tekniska Högskola och Teknikcollege Skåne för att sprida SI och använda metoden med syftet att öka intresset för högre utbildning och på sikt bidra till att säkra kompetensen inom yrkesområden med prognostiserad brist på arbetskraft.

Supplemental Instruction” (SI) utvecklades 1973 vid University of Missouri i Kansas City för att öka studentgenomströmningen i ”svåra” kurser. SI som koncept har därefter fått stort genomslag och funnit en hemvist vid mer än 1500 högskolor och universitet i ett trettiotal länder.

Vill du veta mer kontakta Annette Zeidler, SI-koordinator via SI-regional@mah.se

Bli stödperson för en student med funktionsnedsättning

Som stödperson för en student med en funktionsnedsättning stöttar du denne till att lyckas bättre med sina studier samtidigt som du lär dig mycket själv.

Bli stödperson för en student

Bli mentor i Näktergalen mentorsprogram

Sedan starten 1997 har närmre 4000 barn och mentorer deltagit i Näktergalen och några mentorer som deltar/ har deltagit har även själva haft mentor som barn.

Ansök här för att bli mentor i Näktergalen

Vad innebär det att vara mentor i Näktergalen?

Du matchas med ett barn som är i åldern 8-12 år och går på någon av Näktergalens fyra samarbetsskolor. Ni träffas en gång i veckan, ca 2-3 timmar per tillfälle, från oktober till maj och ni bestämmer själva vad ni vill göra tillsammans. Näktergalen bjuder även på några gemensamma aktiviteter.

Som mentor får du:

 • Värdefulla erfarenheter 
 • 3000 kronor (för hela perioden)
 • Ett arbetsintyg (kan väga tungt i framtida arbetsansökan)
 • Utbildning och handledning.

Poddavsnitt: Att vara mentor åt ett barn

En före detta mentor gästar podden Moment Student. Lyssna på avsnittet där hon berättar och svarar på frågor om uppdraget som mentor i Näktergalen. 

picturefromESN.jpg

Buddyprogrammet

Vi söker dig som vill träffa människor från hela världen, få vänner för livet, utveckla dina språkkunskaper och lära dig mer om olika kulturer. Genom Buddyprogrammet får du också en värdefull erfarenhet som förbereder dig för den internationella arbetsmarknaden!

Som buddy kommer du att vara en av de första kontakterna för våra nya internationella studenter. När du deltar i programmet kommer du att vara med i en grupp som består av andra studenter med erfarenhet av att studera i Malmö, ’buddies’ som du själv, och nya internationella studenter. Ni buddies hjälper till med att hitta på roliga aktiviteter tillsammans.

De 800 internationella studenter som kommer till Malmö årligen representerar omkring 85 länder. Förutom att du själv kan lära dig saker – och framför allt, ha kul – så är du som Buddy även en viktig del i välkomnandet av studenterna och i flera fall deras första koppling till det sociala livet utanför universitetets väggar.

 

Praktisk information

 • Vi söker dig som är student och som vill vara buddy under minst en termin. Du kan söka till programmet oavsett vad du pluggar. Det är positivt om du har erfarenhet av att leva, bo och/eller studera i Sverige.
 • Som buddy kommer du tillsammans med andra buddies att ha kontakt med en mindre grupp nya inkommande studenter. Buddies ansvarar för att samordna er buddy group, planera och delta i aktiviteter och stötta nya internationella studenter under hela terminen, med hjälp av universitetets International Office.
 • Att vara buddy för våra nya internationella studenter innebär att du finns där som en hjälpande hand för studenter som har lite eller ingen tidigare erfarenhet av livet i Malmö och Sverige. Det du ser som självklarheter kan vara ovärderlig kunskap för en ny student från en annan del av världen. Dela med dig av dina bästa tips och utbyt erfarenheter för att få ut så mycket som möjligt av tiden som buddy.
 • Aktiviteter kan vara allt från att handla tillsammans, ta en fika, eller göra en dagstur till Köpenhamn – passa på att vara kreativ och visa dina smultronställen!
 • Ni står fritt att planera aktiviteter inom er buddygrupp eller göra större aktiviteter tillsammans med andra buddygrupper. International Office kommer också planera flera större aktiviteter för alla buddygrupper.

Bra att veta

 • När terminen är slut kommer du få ett intyg på din insats som buddy och vi hoppas givetvis att du har skaffat dig nya vänner och värdefulla erfarenheter för framtiden.
 • Buddyprogrammet är ett CIM aktivitet för er som studerar på Teknisk och samhälle, Hälsa och samhälle, Lärande och samhälle och Odontologiska fakulteterna.
 • International Office är ansvariga för Buddyprogrammet. Välkommen att kontakta oss på buddyprogramme@mau.se vid frågor eller funderingar.

Ansökan 

Fyll i formuläret i länken nedan för att anmäla dig som Buddy!

Anmälan Buddyprogrammet 

Studenterna Kaja Grzonkowska, Nadia Manoh och Amina  Kurtanovic jobbar på Malmöfestivalen 2018.

Extrajobba som studentambassadör under din studietid

Är du en social person som tycker om att träffa nya människor? Då kan arbetet som studentambassadör vara något för dig.  

 • En studentambassadör fungerar som ansiktet utåt för Malmö universitet och representerar  framförallt sin utbildning och universitetet. 
 • Arbetet är socialt och du kommer att lära känna andra studentambassadörer från olika program.
 • Arvodet är 130 kronor per timme. 
 • Varje år deltar Malmö universitet på utbildningsmässor runt om i landet för att marknadsföra våra utbildningar till bland annat gymnasieelever. Här har studentambassadören en viktig roll i att presentera sin egen men även hela universitetets utbildningar.
 • Andra exempel på uppdrag som ni deltar i kan vara; välkomsteventet Tjuvkik, studiebesök och Öppet hus.

Utbildning 

För att arbeta som studentambassadör behöver du gå en heldagsutbildning som ges av Malmö universitet. Under utbildningen går vi igenom vad som förväntas av dig som studentambassadör. Du kommer att få information och kunskap så att du är redo för ditt uppdrag. Du får inte betalt för att gå utbildningen. 

Tid och plats

Nästa tillfälle för utbildning är den 4 mars kl 9.30-16.00. Mejla intresseanmälan (personligt brev) med en tydlig motivering om varför du skulle passa som studentambassadör och CV till:
Filippa Törnwall: filippa.tornwall@mau.se

Skriv vilken utbildning och vilken termin du läser. Vi tar inte emot ansökningar om du läser din sista termin.

Välkommen med din ansökan senast den 15 februari.  

Intyg

När du avslutar din utbildning och lämnar universitetet får du ett intyg som visat att haft uppdrag som studentambassadör. 

Bli digital ambassadör för universitetets Instagramkonto

Tycker du det är roligt att vara kreativ och skapa innehåll för sociala medier? Sök uppdraget digital ambassadör för @malmostudent.

Som digital ambassadör är du ansiktet utåt för Malmö universitet under en tvåveckors period. Med bild, film och text visar du upp hur det är att vara student på ditt program, på universitetet och i Malmö stad.

 • Arvode är 650 kr per vecka, (130 kr i timmen).
 • Ambassadörskapet sträcker sig över ett år. Du tar över kontot under två veckors tid, men kan ha kontot mer än en gång under din tid som digital ambassadör.
 • Din mobilkamera används för att filma och fota
 • Du trivs både framför och bakom mobilkameran

Anmälan

För att kunna arbeta som digital ambassadör behöver du gå en utbildning som ges av Malmö universitet. Under utbildningen går vi igenom vad som förväntas av dig som digital ambassadör, samt regler och förhållningssätt till Instagramkontot. Du får också möjlighet att berätta om du har något speciellt du vill visa upp på kontot, så som utlandsstudier, praktik eller andra engagemang. Utbildningen är inte betald.

Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mejl med en kort presentation, samt vilken utbildning och termin du läser. Vi tar inte emot ansökningar om du läser din sista termin.

Anmäl via mejl till Linnea Gestsson