Har du en idé som du gått och tänkt på? Hade du velat jobba heltid med den för att se om den faktiskt kan lyfta? Eller har du kanske redan jobbat på en idé, men behöver tid och pengar för att utveckla den? Vi hjälper dig.

Leapfrogs ger dig möjligheten att få finansiellt stöd för att prova din affärsidé.

Du har chans att få 33 000 kr för att kunna arbeta heltid med din idé under juni–augusti. Utöver det finansiella stödet erbjuder vi dig även affärsutveckling, workshops i bland annat säljpitchning och ett värdefullt nätverk.

Tanken bakom Leapfrogs är att ge dig möjligheten att testa din idé. Det är helt okej att komma fram till att idén inte fungerar, för det ger dig ju möjlighet att fokusera på en annan idé som kanske blir den som lyckas!

leapfrogs-770.png

Så här går det till

Leapfrogsstödet ges som ett stipendium på totalt 33 000 kronor fördelat på två utbetalningar över tre månader. Stödet syftar till att göra det möjligt att arbeta på heltid med utvecklingen av sin idé (och kan därmed användas till uppehälle under projekttiden). Arbetstiden för projektet är 1 juni–31 augusti.

Kick-off på våren

Projektet startar med en kick-off för alla deltagare i slutet av vårterminen. Under tiden för Leapfrogsprojektet kommer det att anordnas workshops med syfte att erbjuda färdigheter som kan vara nödvändiga för arbetet med ditt projekt. Det är också en möjlighet för dig att träffa och interagera med andra Leapfroggare. I och med den rådande pandemin vet vi inte i nuläget om dessa träffar sker digitalt eller på plats i Lund.

Ansökan

Är ni fler som söker från ett projekt vill vi att ni skickar in en ansökan per person. Eftersom checken går till en individ kommer vi att göra en bedömning utifrån det, men då vi vill stötta så många projekt som möjligt kommer vi i regel att dela ut en check per projekt. I vissa fall kan juryn tillåta att vi delar ut två checkar per projekt.

För att få söka stipendiet krävs att du har tagit minst en högskolepoäng vid Malmö universitet, Lunds universitet, Högskolan Kristianstad eller Blekinge Tekniska Högskola det senaste året.

Håll koll på viktiga datum

Ansökan för 2022 stängde den 13 februari.

Franco tog fram sin egen företagsidé

Du behöver inte välja en yrkesutbildning för att få jobb efter examen. Franco Crudi är en av de studenter som valt att starta ett eget företag vid sidan av studierna.

Franco tog fram sin egen företagsidé

Du behöver inte välja en yrkesutbildning för att få jobb efter examen. Franco Crudi är en av de studenter som valt att starta ett eget företag vid sidan av studierna.

När Franco flyttade från Argentina till Sverige för att läsa masterprogrammet i urbana studier kände han sig inte som expert på något. Efter sin kandidatexamen från hemlandet hade han jobbat som arkitekt, entreprenör och för olika organisationer.  

– Jag har bred erfarenhet och kan se saker ur ett helhetsperspektiv.  Jag ville dra nytta av det.  

Fick hjälp att finslipa sin idé  

Tillsammans med sin affärspartner tog Franco fram företagsidén bakom Swood Bikes. Idén utvecklades till ett startup som vill göra det enkelt och hållbart för människor att pendla genom att erbjuda cykelpooler - med cykelservice och utan tidsbegränsning.  

För att utveckla sin idé tog de hjälp av Drivhuset Malmö, en verksamhet som kostnadsfritt hjälper studenter med aktiviteter, workshops och vägledning.  

– De hjälpte oss med idén på många sätt. De som jobbar där har mycket erfarenhet, stora nätverk och de hjälpte oss finslipa vår företagsidé och hur vi organiserar oss som ett team. De gav oss också verktyg som vi kunde använda för att testa vår idé och utmana våra föreställningar. Det hjälpte mig att forma min vision.   

Oberoende av hur företaget utvecklas i framtiden så vet Franco vad som är viktigt för honom i karriären. 

– Jag vill bidra till samhället och miljön, oavsett vad jag gör. Även om jag arbetar längst ner i ett företag så är det viktigt för mig att veta att det jag gör spelar roll. Min vision är att jag i allt jag gör, om det är forskning, studier eller om jag driver mitt eget företag, så är det viktigaste att jag fortsätter arbeta i den riktningen.  

Stipendium hjälpte Franco ta företaget vidare 

Genom Drivhuset fick Franco även hjälp att söka Leapfrogs-stipendiet, ett stipendium för studenter på 33 000 kronor för att fortsätta utveckla sin idé.  

– Stipendiet gör att jag kan jobba med min idé på heltid under sommaren. Det var även nyttigt att jobba självständigt, och driva företagets utveckling helt själv.  

– En annan bra sak med stipendiet var att jag genom dem fick möjlighet att träffa och prata med andra entreprenörer. Bland annat de som berättar om idéer de haft som misslyckats, det är väldigt värdefullt att lära sig av det.  

Startup-hubb tog företaget till nästa nivå 

Idag arbetar företaget på MINC, startup-hubb finansierad av Malmö stad som hjälper nystartade företag med bland annat vägledning och lokaler.  

– På MINC är det lite mer professionellt och vi arbetar på vad man kan kalla ’nästa nivå’. Vi får hjälp att ytterligare utveckla vår företagsidé och de andra entreprenörerna som jobbar här har kommit längre i sina arbeten.  

– Det bästa här är människorna du lär känna. De känner till investerare och verktyg som är väldigt användbara. Det är sånt man lär sig genom att prata med andra och ställa frågor.   

Inte långt efter sin examen har Franco fått en tjänst som forskningsassistent på Erasmus University i Rotterdam, Nederländerna genom att presentera arbetet med sin masteruppsats. Men arbetet med Swood Bikes, det lever kvar.  

– Min affärspartner bor kvar i Sverige och vi kommer fortsätta arbeta på idén, man vet aldrig vad som händer i framtiden.  

Kontakta oss för frågor om stipendiet och ansökan


innovation@mau.se