i

Event
Öppet samtal om krig, fred och Kant

Måndag 22 april, 16:00 - 17:15
Öppna ytan, Plan 5, Niagara
Det här evenemanget har redan passerat

När Kalla kriget upphörde hoppades många av oss att vi stod inför en ny världsordning med möjlighet att skapa en lång och varaktig fred. I dag verkar den avlägsen.

Den 22 april är det på dagen exakt 300 år sedan filosofen Immanuel Kant föddes i Königsberg, en stad som han aldrig lämnade. Han grundade den kritiska filosofin och revolutionerade vår syn på kunskap genom att vända på perspektivet. Men han skrev även om sådant som vi inte kan nå säker kunskap om, och det i en osäker och krigstrött tid. Med sin lilla skrift Om den eviga freden (1795) har han genom århundradena inspirerat till fredstänkande i stora delar av världen – däribland vid bildandet av NF, FN och EU. Skriften har också varit utsatt för mycket kritik.

Hur kan vi i dag använda Kants, och andras, tankar om krig och fred. Kan det ständiga krigandet brytas – genom förnuft och lärdom? Är fredstanken död? Eller finns det hopp? Hur och varför konstrueras fiendebilder? Trots flera pågående storskaliga krig i världen och än fler militära konflikter inom länder? Trots att Europa på nytt påstås befinna sig i en förkrigstid? Trots att världens vapenindustrier går på högvarv? Trots ökad nationalism, polarisering och extremism?

Dessa och andra frågor kommer att lyftas under samtalet av deltagarna i panelen:

  • Rebecka Lettevall, vicerektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter samt professor i idéhistoria,
  • Annika Olsson, dekan och docent i litteraturvetenskap (moderator),
  • Jenny Gustafsson, doktor i idéhistoria och lektor i historia, Södertörns högskola
  • Kristian Steiner, docent i freds- och konfliktvetenskap
  • Per Wirtén, författare och frilansskribent.

Samtalet kommer att genomföras på svenska. I efterhand kommer en filmad version av samtalet med engelsk text att publiceras på universitetets webbplats.

Ingen föranmälan krävs.

Därför anordnar Malmö universitet ”Öppet samtal om …”

Faktaresistens, polarisering och, inte sällan, onödigt högt tonläge. Det för en demokrati så viktiga offentliga samtalet förmörkas i dag ofta av konfliktsökande och smutskastning. Det är en utveckling Malmö universitet vill motverka och vända.
I vår samtalsserie om aktuella och brännande frågor låter vi forskningsbaserad kunskap, beprövad erfarenhet samt olika perspektiv och traditioner brytas mot varandra – med respekt för framförda argument och deltagande individer. Här är drivkraften att skapa en arena där vi tillsammans – ökar förståelsen för varandra, vårt samhälle (lokalt som globalt) och vår samtid.