Vi använder cookies på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
Vart du kan åka
på utbytestermin
Som student vid Malmö universitet har du stora möjligheter att studera utomlands inom ramen för din utbildning. Här hittar du information om när ansökan är öppen, vilka platser som är tillgängliga för dig och vem du kan kontakta om du har frågor.
Ansökningsperioder
Höstens ansökningsperiod: 15 september - 15 oktober. För ansökan till utbytesplatser utanför Europa inför nästa läsår. Det kan även finnas platser inom Europa att söka för kommande vårtermin.
Vårens ansökningsperiod: 15 februari - 15 mars. För ansökan till utbytesplatser inom Europa inför nästa läsår. Det kan även finnas platser utanför Europa för kommande vårtermin.
Utlysning - lediga utbytesplatser
Senast 15 september respektive 15 februari publiceras en utlysning med de platser för utbytesstudier som är tillgängliga för din fakultet/institution.
Vilka länder är tillgängliga för dina studier
Beroende på vilket program du studerar finns det olika möjligheter till utbytesstudier. Se lediga utbytesplatser för din fakultet/institution för att få veta vad som gäller för just dig. När du studerar på ett utbyte genom Malmö universitet är du försäkrad genom försäkringen Student UT från Kammarkollegiet. Läs noggrant igenom försäkringsvillkoren så att du är säker på att du täcks av försäkringen på din studiedestination.
Fakulteten för hälsa och samhälle
Om du under din studietid på Fakulteten för hälsa och samhälle (HS) funderar på att tillbringa en del av din studietid utomlands, är det bästa att i god tid ta kontakt med internationell handläggare på din institution och se över just dina möjligheter.
Utbytesplatser för studenter på HS
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Information om utbytesstudier för studenter på HS
Stipendium för studenter på sjuksköterskeprogrammet
Studenter som går grundutbildningen på sjuksköterskeprogrammet, och har nominerats till utbytesstudier, kan ansöka om särskilt stipendium. Stipendiet avser främst studier som inte finansieras via Erasmus+ eller Nordplus.
Mer information om hur du ansöker
Resebidrag oaHSen
Som student på grund- och avancerad nivå vid Fakulteten för hälsa och samhälle (HS) kan du ansöka om resebidrag. Bidraget gäller för internationella aktiviteter som är relevanta för dina studier eller framtida profession och kan beviljas max två gånger under utbildningstiden. Ansökan sker löpande.
Maxbelopp som kan beviljas är 5000 kr per ansökan.
Mer information om hur du ansöker
Certifikat internationella meriter – CIM
Med certifikatet får du ett bevis på din internationella erfarenhet, ett kvitto på din akademiska, personliga och yrkesmässiga utveckling. Det visar även på din internationella och interkulturella kompetens relaterat till ditt yrke.
Under studietiden deltar du i minst tre aktiviteter med internationellt fokus. I Canvas aviseras olika aktiviteter, men du kan också skapa en aktivitet på egen hand.
-
Maria O Driscoll - Internationell handläggare
Kontaktperson för allmänna frågor.
maria.odriscoll@mau.se
-
IM
Iréne Mile - Universitetsadjunkt
Institutionskontakt biomedicinsk vetenskap
irene.mile@mau.se
-
Jonas Christensen - Universitetslektor
Institutionskontakt socialt arbete
jonas.christensen@mau.se
-
MK
Marianne Kisthinios - Universitetsadjunkt
Institutionskontakt vårdvetenskap
marianne.kisthinios@mau.se
-
ML
My Lilja - Docent i kriminologi
Institutionskontakt kriminologi
my.lilja@mau.se
Fakulteten för kultur och samhälle
Fakulteten för kultur och samhälle är indelad i tre institutioner och det är via dem som utlysningar av utbytesplatser görs. Hitta din institution nedan.
Institutionen för globala politiska studier
Inom de flesta program vid Institutionen globala politiska studier (GPS) har du som student möjlighet att ansöka om utbytesstudier vid ett av våra partneruniversitet. Vilken termin som passar bäst för utbytesstudier kan du se i din utbildningsplan. Även du som läser fristående kurser har möjlighet att ansöka om utbytesstudier.
Utbytesplatser för studenter på GPS
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Information om utbytesstudier för studenter på GPS
Information om utbytesstudier för studenter på GPS
- 19 september 2022, 15.15-16.30, rum NI:B0E07 (PÅ ENGELSKA)
- 4 oktober 2022, 15.15-16.30, länk till möte på Zoom (PÅ ENGELSKA)
Samma information kommer att ges vid båda tillfällena.
Drop-in
Du kan träffa oss på drop-in under ansökningsperioden torsdagar kl. 12.00-13.00 (undantag 15 september). Du hamnar i ett virtuellt väntrum när du ansluter och vi möter dig så fort det är ledigt. Klicka på länken här för att ställa dig i kö.
Maria Wennerberg, din kontaktperson för utbytesstudier, kommer även att finnas med på Tjuvkik för GPS den 25 augusti.
Om jag läser ett program, vilken termin kan jag studera utomlands?
Om du läser ett program är det bäst att studera utomlands under din valfria termin. Här följer en lista över valfria terminer inom programmen på GPS:
- Europastudier: termin 4
- Freds- och konfliktvetenskap: terminerna 4 och 5
- International Migration and Ethnic Relations: termin 5
- International Migration and Ethnic Relations, tvåårig master: termin 3
- Internationella relationer: termin 4 (se ytterligare information längre ner)*
- Mångfaldsstudier: termin 5
- Mänskliga rättigheter: terminerna 3 och 4
- Political Science: Global Politics, tvåårig master: termin 3
- Statsvetenskap: Politik, organisation och ledning: termin 5
* För studenter inom Internationella relationer: termin 4 är bäst lämpad för utbytesstudier eftersom det är en valbar termin. Det är även möjligt att använda termin 5 för utbytesstudier, men det rekommenderas att kurserna är IR-relaterade och på samma nivå som kursen In-Depth Studies in Global Politics (se programmets utbildningsplan). Höstterminen vid partneruniversitetet måste sluta i tid för att du ska kunna närvara vid uppropet för termin 6.
Att tänka på vid val av kurser
Om du studerar utomlands under din valfria termin är kursvalet relativt fritt. Om det finns några restriktioner finner du dem i den aktuella utlysningen. Många vill ha hjälp med sina kursval, men vid ansökningstillfället är det ditt eget omdöme som gäller. Som student på GPS kan du inte läsa enbart språk under ditt utbyte, däremot kan en mindre del av studierna vara språkkurser. Generell information om hur du väljer kurser finner du under Ansökan/Study Plan.
Kan jag studera utomlands under två terminer?
Du kan ansöka om utbytesstudier för två terminer om det finns möjlighet inom ditt program.
- Om du ansöker om två terminer vid samma universitet: lämna in en ansökan
- Om du ansöker om två terminer vid två olika universitet: lämna in två separata ansökningar.
Var tydlig i ditt motiveringsbrev vilken termin du prioriterar eftersom det kan vara konkurrens om platserna. Om du vill studera vid olika universitet måste du kolla upp att terminstiderna inte krockar.
Institutionen för konst, kultur och kommunikation
Inom de flesta program vid Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3) har du som student möjlighet att ansöka om utbytesstudier vid ett av våra partneruniversitet. Vilken termin som passar bäst för utbytesstudier kan du se i din utbildningsplan.
Utbytesplatser för studenter på K3
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Information om utbytesstudier för studenter på K3
Vilken termin passar att studera utomlands?
Om du läser ett program är det bäst att studera utomlands under din valbara termin. Se programmets utbildningsplan.
Valbara terminer inom programmen på K3
- English Studies: termin 4 och 5
- Interaktionsdesign: termin 5
- Grafisk design: termin 5
- Medie- och kommunikationsvetenskap: Medieaktivism, strategi och entreprenörskap: termin 6
- Produktdesign: termin 5
- Visuell kommunikation: termin 5
-
Culture and Change – Critical Studies in the Humanities: termin 3
Om du studerar utomlands under din valfria termin är kursvalet relativt fritt. Om det finns några restriktioner finner du dem i den aktuella utlysningen. Många vill ha hjälp med sina kursval, men vid ansökningstillfället är det ditt eget omdöme som gäller.
- Tänk på att språkkurser på introduktionsnivå inte godkänns (ett undantag är om partneruniversitetet har dem som obligatoriskt för alla utbytesstudenter)
- Om en kurs har samma titel som en kurs inom ditt program, försäkra dig om att det är olika innehåll i kurserna.
Komplettera ansökan med exempel på tidigare arbeten
Tänk på att vid några av K3s partneruniversitet behöver du sammanställa en portfölj av dina kreativa verk. Oftast så hjälper en akademisk koordinator dig med detta.
Institutionen för urbana studier
Studenter på Institutionen för urbana studier har en termins utbyte. Vilken termin som gäller skiljer sig mellan olika program. Se vad som gäller för dig i din utbildningsplan. För dig som inte har en valbar termin gäller det att se över så att kursutbudet på partneruniversiteten passar inom ramen för din utbildning. Om det finns några generella restriktioner angående kursvalet finner du information om det på den aktuella utlysningen.
Utbytesplatser för studenter på US
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Information om utbyten för studenter på US
Vilka studenter på US kan åka på utbyte?
Studenter på Urbana studier har en termins utbyte. Vilken termin som gäller skiljer sig mellan olika program. Se vad som gäller för dig i din utbildningsplan. För dig som inte har en valbar termin gäller det att se över så att kursutbudet på partneruniversiteten passar inom ramen för din utbildning.
Om det finns några generella restriktioner angående kursvalet finner du information om det på den aktuella utlysningen.
Lista över program och rekommenderade terminer för utbytesstudier
- Miljövetarprogrammet SGMVP: termin 5 (valfri)
- Transport Management SGTRA: termin 5 (Nationalekonomi)
- Fastighetsföretagande TGFFF: termin 5 (huvudområde)
- Arkitektur, Visualisering och Kommunikation TGAVC: termin 5 (huvudområde)
- Stadsbyggnad, Stadsutveckling och Planering TGSTA: termin 3 (huvudområde)
- Urban Studies Master’s Programme SAURS: termin 3 (valfri)
- Leadership and Organisation: Societal Challenges and Organisational Changes, Master’s Programme SASCO: termin 3 (valfri)
- Urban Studies: Urban Business and Development - Real Estate and Transport SAUBD: termin 3 (valfri)
Fakulteten för lärande och samhälle
Som student på Fakulteten för lärande och samhälle (LS) har du många möjligheter till utlandsstudier. En viktig förutsättning är att det du studerar utomlands kan tillgodoräknas inom ditt program och att de utländska kurserna är godkända i förväg av en ämnesansvarig på fakulteten.
Utbytesplatser för studenter på LS
Extra utlysning
Fakulteten för lärande och samhälle utlyser två platser för studentutbyte inom ett Linnaeus-Palme projekt under 12 veckor vid Universidad Nacional de San Martin (Argentina). Erbjudandet innefattar ett stipendium för de studenter som antas för utbytet. Utlysningen riktar sig till lärarstudenter. Språkkunskaper i Spanska krävs. Ansökningsdeadline: 2 maj.
Mer information om Linnaeus-Palme utbytet
Nästa ansökningsperiod
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Information om utbyten för studenter på LS
Det du studerar utomlands ska kunna tillgodoräknas inom ditt program och kurserna från utbytet ska vara godkända i förväg av en ämnesansvarig på lärande och samhälle. Kurserna du planerar att läsa, ska vara likvärdiga de kurser du skulle läst hemma. För mer information se information nedan om learning agreement.
Rekommenderade terminer för utbytesstudier för dig som påbörjade dina studier HT2018 eller senare
- Förskollärare: Termin 4
- Idrottsvetenskapliga programmet: Termin 5
- Studie- och yrkesvägledarutbildning: Termin 4
- Fritidshem: Termin 4
- Grundlärare:
- F-3 fördjupningsämne svenska Termin 6
- F-3 övriga ämnen Termin 4
- 4-6 Termin 6
- Ämneslärare:
- 7-9 Termin 3 eller 4*
- GY Termin 4, 7 eller 8
*För studenter med moderna språk som andra ämne är utlandsstudier rekommenderade under termin 4 eller 5.
Vad är ett Learning Agreement?
Learning Agreement är ett dokument där du redogör för de kurser du planerar att läsa vid värduniversitetet och detta skickas via email till dig efter att du blivit nominerad. Dokumentet ska fyllas i samtidigt som du börjar med din ansökan till det mottagande universitetet. För att du ska kunna få dina kurser från utbytet tillgodoräknade i din utbildning, måste dessa godkännas av ämnesansvarig innan du åker.
Kurserna du planerar att läsa, ska alltså vara likvärdiga de kurser du skulle läst hemma. Genom en signatur godkänns kursvalet av ämnesansvarig lärare och en kopia av ditt signerade Learning Agreement ska därefter lämnas till LS internationella koordinator.
Tänk på att ämnesansvarig ofta behöver kursplaner för att kunna bedöma huruvida kurserna utomlands är likvärdiga kurserna hemma. Är du osäker på vem som är rätt ämnesansvarig kan LS internationella koordinator hjälpa dig.
Ifall du behöver göra några ändringar i ditt kursval, är det viktigt att du alltid förankrar de nya kurserna med ämnesansvarig. Fyll i ändringarna i den del av Learning Agreement som kallas Changes eller During the Mobility. Kom ihåg att det är ditt ansvar som student att se till att du läser motsvarande 30 poäng och att poängantalen i ditt Learning Agreement är korrekt.
Det finns ingen specifik deadline för när Learning Agreement ska vara färdigt, så länge det är klart i god tid före utresan. Det kan dock ta tid att få besked från berörda kurs-/ämnesansvariga, så börja i god tid, men vänta gärna till du fått kontakt med värduniversitetet. Ibland kan det finnas vissa riktlinjer kring kursval, därför rekommenderas det att förankra kurserna man önskar läsa med värduniversitetet innan man sätter igång med att samla underskrifter från program/ämnesansvariga.
VFU-period under utlandstermin, så fungerar det
Om du skulle haft VFU i den termin du ska studera utomlands finns det ett par saker att ta ställning till. Normalt kan VFU inte ordnas via det utländska universitetet. På utländska lärosäten läser man oftast ca 4-5 kurser parallellt under hela terminen och det finns därmed ingen ”lucka” på 4 veckor när du kan göra praktik.
Istället behöver du göra din VFU vid ett annat tillfälle. I vissa fall går det att göra VFU:n under samma termin som man åker utomlands, eftersom utlandsterminen ofta börjar senare eller slutar tidigare än terminen på Malmö universitet.
Efter att du vet vilka terminstider som gäller på värduniversitetet, ta kontakt med din partnerskola och din VFU-lärare och se ifall det fungerar med en alternativ tidsperiod. Det ligger på studentens ansvar att göra en alternativ plan för VFU:n, ifall man inte kommer kunna genomföra den på utsatt tid. En annan lösning är att studenten skjuter en VFU-period framför sig under återstående utbildning, d.v.s. att man ligger ”en kurs efter” och gör den sista VFU:n efter att sista terminens kurser är avslutade.
Räkna med att läsa 30 ECTS, trots att du egentligen endast behöver 24 ECTS för att kunna ersätta dina teoretiska kurser. Det är ovanligt att kurserna utomlands skulle bestå av samma innehåll och storlek som kurserna hemma.
Fakulteten för teknik och samhälle
Du som är student på Fakulteten för teknik och samhälle har möjlighet att läsa utomlands under en begränsad tid vid ett av våra partneruniversitet. Du är berättigad till studiemedel under din utlandsvistelse.
Utbytesplatser för studenter på TS
Nästa ansökningsperiod till utbytesplatser öppnar 15 september. När den öppnar igen laddas det upp ett dokument här där du kan se vilka länder, universitet och hur många tillgängliga platser som finns att söka för just din utbildning.
Studenter vid Fakulteten för teknik och samhälle har en termins utbyte. Vilken termin som gäller skiljer sig åt mellan de olika programmen. Se vad som gäller för dig i din utbildningsplan.
Vid frågor kontakta TS internationella koordinator Vilhelm Engström: vilhelm.engstrom@mau.se
-
Vilhelm Engström - Internationell handläggare
vilhelm.engstrom@mau.se
-
ZG
Zahra Ghaffari Holmgren - Universitetsadjunkt
Akademisk koordinator. Datavetenskap och medieteknik
zahra.ghaffari@mau.se
-
YC
Yuanji Cheng - Universitetslektor
Akademisk koordinator. Materialvetenskap och tillämpad matematik
yuanji.cheng@mau.se
Odontologiska fakulteten
Studenter vid Odontologiska fakulteten (OD) kan delta i kortare internationella besök och utbyten.
Information om utbyten för studenter på OD
Möjlighet till Certificate of International Merits - CIM finns på OD.
Läs mer om hur du kan få ett Certificate of International Merits
Minor Field Studies - MFS kan vara ett alternativ till utbytestermin, du kan då åka till ett låg- eller medelinkomstland för att under minst åtta veckor samla data till din kandidat-/masteruppsats.
Läs mer om MFS och stipendier för att skriva din uppsats utomlands
Sommarskolor och kortare utlandsvistelser passar bra för utbildningarna på OD.
Partneruniversitet
Malmö universitet har avtal med flera hundra universitet runtom i världen. I sökportalen kan du söka fram vilka länder och lärosäten vi har samarbete med. Du kan filtrera utsökningen så att du ser vilka avtal som är öppna för den fakultet/institution som du pluggar på. Sökfunktionen är på engelska.
För att se hur många poäng vid värduniversitetet som du behöver läsa för att motsvara heltidsstudier (30hp) kan du se listan över partneruniversitet utanför Europa.
Studier utomlands på egen hand
Om du inte hittar ett intressant universitet bland Malmö universitets partneruniversitet kan du söka dig till studier utomlands på egen hand. Att själv ordna med studier utomlands ger dig stor valfrihet då du själv bestämmer själv var, vad och hur länge men det kräver också en rejäl insats från dig. Du måste själv skaffa all information, hålla kontakten med universitet och myndigheter och själv sköta kursval, ansökan och allting annat.
Viktigt att tänka på vid studier utomlands på egen hand
- Du får själv ta reda på all fakta om universitetet och söka på egen hand som en "international fee paying student" (eller Free mover)
- Du betalar ofta terminsavgift (vilket du slipper om du åker som utbytesstudent genom universitetet)
- Inga tillgodoräknanden bedöms och garanteras i förväg. Vill du ansöka om tillgodoräknade gör du det i efterhand på specificerad blankett tillsammans med de utländska betygen.
- Du ordnar själv med visum, boende, försäkring och annat praktiskt.
Valfrihet och ansvar
Att själv ordna studier utomlands ger stor valfrihet. Du bestämmer själv var, vad och hur länge. Det kräver dock en rejäl insats från dig då du själv måste skaffa all information, hålla kontakten med universitet och myndigheter och själv sköta kursval, ansökan och allting annat. Vet du vilket land du vill resa till kan ambassader och konsulat eller till dem knutna institut ofta hjälpa till med information.
Ta reda på och fixa
Du behöver kontrollera om universiteten är erkända eller under statlig tillsyn om du är berättigad till studiemedel och vill ansöka om det. Du behöver ta reda på vad utbildningen är värd och om den berättigar till studiemedel. Du måste se till att du är behörig och har tillräckligt med språkkunskaper.
Översättning av dina gymnasiebetyg
Mall för översättning till engelska finns på Skolverkets webbplats. Behöver du en godkänd betygsöversättning kan du söka på Kammarkollegiets webb för auktoriserade översättare. Skicka aldrig iväg dina originalbetyg. Eventuella intyg som visar att du har behörighet för universitetsstudier kan du få av Universitets- och högskolerådet.
Beställ ansökningshandlingar direkt från universitetet
Kontakta universiteten direkt och be om information och ansökningshandlingar. En del länder har central antagning och andra vill att du ansöker direkt till universitetet - det kan även variera inom ett land.
Var noga med din ansökan. En ansökan som inte är korrekt kan komma att gallras bort direkt!
Privata rekryterare/rådgivare
Det finns ett antal privata institutioner som rekryterar studenter till universitet utomlands. De kan sina universitet och hjälper oftast till med ansökan och allting runtomkring kostnadsfritt eftersom de finansieras av de universitet de rekryterar studenter till. Det innebär att du får betala terminsavgift vid "deras" universitetet. Dessa institutioner får du själv söka rätt på vid intresse.