Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Terminstider

HT 2019: 2 sept-19 jan
VT 2020: 20 jan-7 jun
HT 2020: 31 aug-17 jan
VT 2021: 18 jan-6 jun
HT 2021: 30 aug-16 jan

Observera att vissa utbildningar kan starta några dagar tidigare än datumen ovan. Titta därför alltid i schemat vilka terminsstider som gäller för just din utbildning.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassat för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där.

Om du inte får ditt välkomstmejl senast på fredagen den 9 augusti är du välkommen att kontakta studieadministrationen för utbildningen.

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på datorer och webbverktyg. De allra flesta studenter kan hämta sitt datorid från den 2 augusti men om det inte fungerar för dig så försök igen någon dag senare.

Beställ din datoridentitet här (tidigast den 2 augusti)

Med din datoridentitet kommer du åt Ladok Student där du bland annat ser dina studieresultat och du kan också logga in på Canvas. Canvas är den lärplattform som används på Malmö universitet. Där kan kursdeltagare och lärare kommunicera med varandra och utbyta dokument. 

När du har en datoridentitet kan du skaffa ett wifi-konto för att komma åt det trådlösa nätverket på universitetet, Eduroam.

3. Registrera dig på din utbildning

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om när du kan registrera dig på ditt program eller din kurs. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig

Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott. 

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och plats för upprop/introduktionsmöte på din utbildning hittar du i schemat. Schemat publiceras fyra veckor innan kursstart. 

För dig som studerar på distans

Du som är ny distansstudent hittar mer information om utbildningsstart och var du hittar ditt schema i ditt välkomstmejl.

Praktisk information till dig som är ny

Schema, lärosalar, Canvas, multikort och öppettider. Det finns en hel del att praktiskt att ha koll på som student.

Schema

I schemat hittar du tider och salar för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Läs mer om schema. 

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, som lånekort, som passerkort och när du ska kopiera och skriva ut. Kortet är gratis och fungerar som lånekort automatiskt. Du skaffar ditt Multikort på Orkanenbiblioteket eller på Hälsa och samhälle.

Mer om Multikort

Lärplattformen Canvas

I Canvas får du viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. Här hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter. När du har hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på utbildningen kan du logga in i Canvas.

Logga in i Canvas

Hitta rätt sal

Universitetets öppettider

Universitetets byggnader har öppet vardagar mellan klockan 8.00-16.30. Som student får du vistas i lokalerna utanför dessa öppettider, alla dagar från kl 6.00-22.00. Du kommer då in med ditt Multikort.

Mer om universitetets öppettider och kontaktinformation

Kurs- och utbildningsplaner samt kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan och kurslitteraturen står i de enskilda kursernas kursplaner. Klicka på kursen i utbildningsplanen för att komma till kursplanen och litteraturlistan. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I byggnaden Niagara finns en andrahandsbokhandel där du kan hitta begagnad kurslitteratur. 

Om du har en funktionsnedsättning och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

Ladok Student

I Ladok Student ser du dina studieresultat och hämtar ut studieintyg.

Logga in i Ladok Student med din datoridentitet 

Lånekort till biblioteket

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. (Har du ett lånekort på universitetets  bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.) 

IT-support

Universitetets IT-support för studenter kallas Helpdesk och du når dem via mejl och telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket för studenter heter Eduroam. Du behöver skaffa ett personligt wifi-konto för att ansluta. Med Eduroam har du även tillgång till internet när du vistas på andra universitet och högskolor och vissa offentliga platser som tågstationer och flygplatser. 

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Tjuvkik del 2 - mitt i terminen

Nu har du läst dina första veckor på Malmö universitet. För att du ska få ut det mesta möjliga av din första termin så är du välkommen till Tjuvkik del 2 - mitt i terminen.

Här får du tips och verktyg för studietiden. Du får också information om all den service och det stöd som du kan få som student. Det blir föreläsningar, infotorg och fika. Under alla aktiviteter finns erfarna studenter att prata med.

Alla som läser sin första termin är välkomna att anmäla sig.

Anmäl dig här 

Tid och plats

Tjuvik del 2 pågår den 16-17 oktober. Här ser du vilka aktiviteter som ingår. Du väljer själv vilken eller vilka aktiviteter du vill vara med på.

Tid och plats: 16 oktober, kl 13.15-14.50, i byggnaden Gäddan (bottenplan).

Ta del av användbara tekniker som hjälper dig att klara dina studier på universitetet.

OBS. Detta är samma föreläsning som gavs på Tjuvkik i augusti.

Tid och plats: 16 oktober kl.15.00-16.30 på Orkanenbiblioteket

Här får du koll på vilket stöd och service som finns för dig som student. Allt från vart du vänder dig om du vill ha hjälp med det akademiska skrivandet, känner dig orolig och stressad eller undrar över hur du anmäler dig till en tenta. Vi bjuder på fika. 

Tid och plats: 17 oktober kl 13.15-14.50, i byggnaden Orkanen, sal OR:D328 

Att vara ny student kan innebära en omställning på många sätt. Föreläsningen har fokus på att ge dig en smidig start vad gäller såväl studier som fritid och livet i stort.

OBS. Detta är samma föreläsning som gavs på Tjuvkik i augusti.

Tid och plats: 17 oktober kl. 15.00-16.30 i byggnaden Niagara, bottenplan

Hitta balansen mellan studier och fritid. Kom och träffa föreningslivet i Malmö, Kåren och studentambassadörer. Vi bjuder på fika.

Akademisk ordlista

Här hittar du några av de ord och begrepp som du stöter på under din studietid.

Akademisk ordlista

Akademisk kvart

Ett tidsbegrepp inom akademin som innebär att en föreläsning börjar en kvart efter vad som står i schemat. Fenomenet kommer från universiteten i Uppsala och Lund och myntades då det var vanligt att studenterna inte hade klockor. Istället förlitade de sig på domkyrkornas klockor som ringde varje timme, och på så sätt fick studenterna en kvart på sig att komma. Vissa utbildningar på Malmö universitet använder sig av akademisk kvart medan andra startar undervisningen på utsatt tid. Vad som gäller för dig får du veta av dina lärare.

Alumn

Kommer från det latinska ordet ”alumnus” som betyder lärjunge. Idag används ordet för tidigare studenter vid ett universitet eller högskola. På Malmö universitet finns ett alumninätverk för alla tidigare studenter där möjlighet ges att behålla sina kontakter från studietiden.

Fakultet

Är en del inom universitetet med ansvar för utbildning och forskning inom ett visst område. En fakultet består oftast av flera institutioner med program och kurser. Malmö universitets verksamhet är indelad i fem fakulteter med olika antal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Dekan.

Institution

Är en del inom en fakultet med ansvar för viss utbildning och forskning. Malmö universitet har ett tjugotal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Prefekt.

Opponering

Ett slags seminarium där en uppsats eller examensarbete granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Respondenten (den som har skrivit arbetet) försvarar och förklarar arbetet. Oftast ska studenten både agera opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Seminarium

Inom universitet är seminarium en undervisningsform eller vetenskaplig diskussion, oftast i en mindre grupp, som innebär diskussioner kring ett vetenskapligt problem eller specifik litteratur. När seminariet används i utbildning är det för att utveckla studenternas självständiga, kritiska tänkande. Seminariet kan ledas av både lärare och studenter och samtliga deltagare förväntas delta i diskussionerna.

Studentkår

En studentkår är en organisation som drivs av studenter som antingen jobbar ideellt eller tar ledigt från sina studier för att jobba på heltid för kåren. Deras uppgifter är bland annat att stödja studenterna på olika sätt och se till att studenter har inflytande på beslut som rör utbildning. De anordnar även olika aktiviteter för sina medlemmar. Vid Malmö universitet finns två kårer - Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren.