Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassat för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där. Om du inte fått ditt välkomstmejl från din fakultet/institution senast den 6 augusti så kontakta studieadministrationen för information.

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på olika webbverktyg och universitetets datorer. Du behöver en datoridentitet för att få åtkomst till det trådlösa nätverket Eduroam och för att kunna hämta ut ett Multikort. Multikortet behövs för tillträde till vissa lokaler, för att låna böcker på biblioteket och för att kunna kopiera och skriva ut. Med din datoridentitet får du tillgång till bland annat Ladok student där du kan registrera dig på dina kurser och se dina studieresultat.

Du som börjar höstterminen 2021 kan som tidigast beställa din datoridentitet den 30 juli. Om det inte fungerar den 30 juli, försök igen någon dag senare.

Beställ din datoridentitet här (tidigast 30 juli)

3. Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. 

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om registreringsperioden för din utbildning. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen.

Kurser du har registrerat dig på syns på startsidan av Ladok Student under ”Aktuella kurser".

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig

Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott. 

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och information om uppropet/introduktionsmötet på din utbildning hittar du i ditt välkomstmejl.

Praktisk information till dig som är ny

Schema, lärosalar, Canvas, multikort och öppettider. Det finns en hel del att praktiskt att ha koll på som student.

Schema

I schemat hittar du tider och plats för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Läs mer om schema. 

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, lånekort på biblioteket, passerkort i byggnaderna samt när du ska skriva ut och kopiera. Kortet är gratis och fungerar som lånekort på biblioteket automatiskt. Multikort går att beställa från och med vecka 35. 

Så skaffar du ditt Multikort

 

Lärplattformen Canvas

I Canvas får du viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. Här hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter.

När du hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på din utbildning kan du logga in i Canvas. 

Så fungerar Canvas (kräver inloggning)

 •  

Kurs- och utbildningsplaner samt kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan. Kurslitteraturen hittar du i de enskilda kursernas kursplaner. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I Campusbokhandeln kan du hitta begagnad kurslitteratur. 

Så funkar det på biblioteket

Om du har en funktionsnedsättning och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

När du hämtat ut din datoridentitet ska du skapa ett konto i Zoom. Då får du ett konto utan begränsningar i möteslängd, antalet möten eller antalet deltagare. Har du redan ett gratiskonto hos Zoom med samma e-postadress slås dessa ihop. Installera gärna Zoom-appen både på din dator och mobil.

Så använder du Zoom

Hitta rätt sal

Universitetets öppettider

På grund av rådande pandemi har universitetet begränsade öppettider och studenter kommer vanligtvis åt lokalerna med multikort och kod. De två första veckorna av av höstterminen 2021 kommer du som student in utan multikort.

Du som studerar på polisutbildningen (Kranen) och odontologiska fakulteten (Klerken) får information om lånekort under din introduktion.  

Ladok Student

Det här kan du göra själv via Ladok Student

 • registrera dig på dina kurser
 • se dina studieresultat och rapporterade studiepoäng
 • ladda ner studieintyg
 • ändra adress och kontaktuppgifter

Logga in i Ladok Student 

Demonstration av Ladok Student

Tillgänglighet i Ladok Student

Lånekort till biblioteket

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. Har du ett lånekort på universitetets bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.

Så funkar det på biblioteket

 

IT-support

Helpdesk hjälper studenter med IT-support. Har du frågor om multikort, datoridentitet eller WIFI kan du kontakta Helpdesken när de är på plats på Orkanenbiblioteket, alternativt via mejl eller telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket på universitetet heter Eduroam. För att få tillgång till Eduroam behöver du skaffa ett Eduroam/WIFI-konto på IDService med hjälp av din datoridentitet.

Ditt Eduroam/WIFI-konto fungerar även på andra universitet samt vissa offentliga platser så som tågstationer och flygplatser.

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Du förväntas inte ha egen dator eller egna programvaror för att kunna klara av dina studier. På universitetet finns det flera datorer med ett brett utbud av tjänster och program du som student kan använda. Du hittar datorer både i datorsalar, öppna ytor och i biblioteket.

Hitta datorer och datorsalar i universitetets byggnader

Vi räknar inte med att du kommer till utbildningen med egna programvaror. Som student på Malmö universitet har du tillgång till olika programvaror som kan stödja studier, forskning och det egna arbetet. Många av tjänsterna och programmen kan användas både i universitetets lokaler och på distans. Exempelvis finns Officepaketet med Word, Excel och PowerPoint att ladda ner och använda.

Programvaror och IT tjänster för studenter

Om du behöver tillgång till annan teknik, exempelvis diktafoner, kameror och stativ, så finns de att låna via universitetets teknikutlåning.

Teknikutlåningen

Stegvis återgång till undervisning på campus under höstterminen 2021

Till höstterminen 2021 planerar Malmö universitet för en återgång till undervisning och examination på campus i två steg. 

 • Fram till 7 november planeras blandad undervisning på Malmö universitet. Det innebär att undervisning kommer bedrivas både digitalt och på campus. För större studentgrupper eller där det inte går att hålla avstånd i lokalerna så kommer undervisning hållas digitalt.
 • Från 8 november kan undervisning och examination successivt planeras att vara på plats på campus. Det kan finnas undantag för vissa utbildningar. En stor del av de engelska utbildningarna planeras att ges digitalt hela terminen.

Du får mer information om vad som gäller för din utbildning i de välkomstmejl du får efter att du blivit antagen.

Läs mer om hur coronapandemin påverkar dina studier

Om digital undervisning, stöd och service

Tjuvkik - kika in innan du börjar

Få en mjukare start på studierna och bekanta dig med universitetet redan innan terminen startar. På Tjuvkik, som i år hålls helt på distans, träffar du studenter som redan pluggar här, studentkåren och personal. Tjuvkik består av såväl digitalt välkomstevent och träffar via zoom som inspelade föreläsningar, filmer och praktiska tips.

Tjuvkik är frivilligt och ersätter inte uppropet/introduktionsmötet på din utbildning. Om Tjuvkik krockar med aktiviteter på din kurs eller program så är det viktigt att prioritera mötena med din utbildning istället för Tjuvkik. 

Anmälan till Tjuvkik

Anmälan krävs endast för aktiviteterna ”Välkommen till Malmö universitet - digitalt event”, 
”Besök din fakultet och institution – en digital träff via zoom” samt "Digital föreläsning om studieteknik via zoom". Resten av programmet kan du ta del av utan att anmäla dig. Har du frågor om Tjuvkik är du välkommen att kontakta oss på tjuvkik@mau.se

Anmälan till Tjuvkik är stängd. 

Program
Är du nyfiken på vad du kan ta del av under Tjuvkik? I listan nedan kan du läsa mer om programmet och innehållet tills det publiceras på sidan. 

Besök din fakultet och institution - en digital träff via zoom

Träffa personal och studenter på den fakultet du ska studera vid. Detta kommer ske som ett gruppmöte via zoom. Här finns möjlighet att få svar på allmänna frågor och få lite känsla för hur det är att vara student vid just din fakultet och institution.

Välj tillfälle vid den fakultet/institution som du ska studera vid.
OBS: Denna aktivitet erbjuds endast för utbildningar som ges på svenska.

Om du inte vet vilken fakultet/institution din utbildning tillhör, kan du maila till studievagledning@mau.se och fråga. När du har anmält dig kommer vi skicka en zoom-länk till mötet via mejl. Om du är i behov av teckenspråkstolk eller liknande ber vi dig anmäla detta till tjuvkik@mau.se senast den 16 augusti.

Följande tider gäller för de olika fakulteten/institutionerna:

 

 • Måndag 23 augusti klockan 13.00-14.30.
  Fakulteten för lärande och samhälle.

 • Tisdag 24 augusti klockan 10-11.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för vårdvetenskap, institutionen för kriminologi och institutionen för biomedicinsk vetenskap. 

 • Tisdag 24 augusti klockan 10-11.30
  Odontologiska fakulteten
     
 • Onsdag 25 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen för globala politiska studier.

 • Onsdag 25 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen för konst, kultur och kommunikation.

 • Onsdag 25 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen för urbana studier. 
         

 • Onsdag 25 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för teknik och samhälle.

 • Torsdag 26 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för socialt arbete.

 • Torsdag 26 augusti klockan 13-14.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Enheten för polisiärt arbete.

Välkommen till Malmö universitet – digitalt event 25 augusti

Träffa studenter som redan har läst några terminer, studentkåren och personal på Malmö universitet. Häng med på en kort filmad rundtur och få praktiska tips inför studiestarten.

Välkomsteventet sändes onsdagen den 25 augusti klockan 10.00. Det går att ta del av sändningen i efterhand.

Se välkomsteventet här 

Direkt efter eventet har du möjlighet att chatta med studievägledare. Chatten är öppen fram till klockan 12 den 25 augusti. 

Chatta med en studievägledare

Rundvandring på campus

Följ med två av våra studenter på en rundvandring och få koll på universitetets olika byggnader.

Se filmen på Tjuvkiks evenemangssida

Studenter ger sina bästa tips

Studenter som redan pluggar på Malmö universitet berättar om när de var nya på universitetet och ger sina bästa tips inför studiestarten.

Se filmerna på Tjuvkiks evenemangssida

Inspelad föreläsning: Att läsa på universitet

Vad innebär det egentligen att studera på universitet? Lär dig mer om det akademiska systemet och begrepp som är bra att känna till. Filmen är inspelad under Tjuvkik 2018.

Se föreläsningen på Tjuvkiks evenemangssida

Föreläsningar om studieteknik

Ta del av användbara tekniker som hjälper dig att klara dina studier på universitetet.

Se fem filmer om studieteknik på Tjuvkiks evenemangssida 

Digital föreläsning om studieteknik via zoom 27 augusti klockan 10-11.30. Anmälan krävs. Länk till föreläsningen kommer skickas via mejl till dig som anmält dig. 

Inspelad föreläsning: Plugga, slappa, leva - så klarar du studietiden

Att vara ny student kan innebära en stor omställning på många sätt. Denna föreläsning har fokus på att ge dig en smidig start vad gäller såväl studier som fritid och livet i stort.

Se föreläsningen på Tjuvkiks evenemangssida

Tips på stöd och service under studietiden

Det är många verksamheter som finns till för dig och erbjuder stöd och service för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Exempel på detta är bibliotekets service, aktiviteter som anordnas av studentkårerna, skrivverkstad samt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning.

Läs om alla tips på Tjuvkiks evenemangssida

Studentkåren Malmös digitala föreningsmässa

Studentkåren Malmö är en paraplyorganisation för många studentföreningar, och har för närvarande 13 aktiva föreningar och ett gäng studentgrupper som täcker många olika intressen.

Vill du ta del av universitetets studentliv, träffa nya människor med olika bakgrund som kanske delar dina intressen? Tveka då inte att komma till Studentkåren Malmös digitala föreningsmässa! Här får du träffa Studentkåren Malmö och alla olika föreningar och ställa frågor kring allt som berör studentlivet. 

Länk till den digitala föreningsmässan på Zoom (Startar 26 augusti kl.16.00)

 

Studentkåren i sociala medier

 

Studentkåren Malmö på Facebook

Studentkåren Malmö på Instagram

Studentkåren Malmö på Twitter

 

Från 23 till 29 augusti mellan klockan 16-20 har du möjlighet att ställa frågor kring studiestarten till studenter som pluggar här. Du ställer dina frågor via Snapchat. Lägg till malmostudent så är du igång!

Terminstider

HT 2021: 30 aug-16 jan
VT 2022: 17 jan-5 juni

Observera att vissa utbildningar kan starta några dagar tidigare eller senare än datumen ovan. Information om när din utbildning börjar får du i ditt välkomstmejl. 

Akademisk ordlista

Här hittar du några av de ord och begrepp som du stöter på under din studietid.

Akademisk kvart

Ett tidsbegrepp inom akademin som innebär att en föreläsning börjar en kvart efter vad som står i schemat. Fenomenet kommer från universiteten i Uppsala och Lund och myntades då det var vanligt att studenterna inte hade klockor. Istället förlitade de sig på domkyrkornas klockor som ringde varje timme, och på så sätt fick studenterna en kvart på sig att komma. Vissa utbildningar på Malmö universitet använder sig av akademisk kvart medan andra startar undervisningen på utsatt tid. Vad som gäller för dig får du veta av dina lärare.

Alumn

Kommer från det latinska ordet ”alumnus” som betyder lärjunge. Idag används ordet för tidigare studenter vid ett universitet eller högskola. På Malmö universitet finns ett alumninätverk för alla tidigare studenter där möjlighet ges att behålla sina kontakter från studietiden.

Fakultet

Är en del inom universitetet med ansvar för utbildning och forskning inom ett visst område. En fakultet består oftast av flera institutioner med program och kurser. Malmö universitets verksamhet är indelad i fem fakulteter med olika antal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Dekan.

Institution

Är en del inom en fakultet med ansvar för viss utbildning och forskning. Malmö universitet har ett tjugotal institutioner. Den som är chef på en institution kallas Prefekt.

Opponering

Ett slags seminarium där en uppsats eller examensarbete granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Respondenten (den som har skrivit arbetet) försvarar och förklarar arbetet. Oftast ska studenten både agera opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Seminarium

Inom universitet är seminarium en undervisningsform eller vetenskaplig diskussion, oftast i en mindre grupp, som innebär diskussioner kring ett vetenskapligt problem eller specifik litteratur. När seminariet används i utbildning är det för att utveckla studenternas självständiga, kritiska tänkande. Seminariet kan ledas av både lärare och studenter och samtliga deltagare förväntas delta i diskussionerna.

Studentkår

En studentkår är en organisation som drivs av studenter som antingen jobbar ideellt eller tar ledigt från sina studier för att jobba på heltid för kåren. Deras uppgifter är bland annat att stödja studenterna på olika sätt och se till att studenter har inflytande på beslut som rör utbildning. De anordnar även olika aktiviteter för sina medlemmar. Vid Malmö universitet finns två kårer - Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren.