Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassat för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där.

Välkomstmejlet skickas till dig någon gång mellan den 22 december och den 5 januari. Har du inte fått ditt välkomstmejl senast 5 januari, kontakta studieadministratören för din utbildning.

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på olika webbverktyg och universitetets datorer. Du behöver en datoridentitet för att få åtkomst till det trådlösa nätverket Eduroam och för att kunna hämta ut ett Multikort. Multikortet behövs för tillträde till vissa lokaler, för att låna böcker på biblioteket och för att kunna kopiera och skriva ut. Med din datoridentitet får du tillgång till bland annat Ladok student där du kan registrera dig på dina kurser och se dina studieresultat.

Du kan som tidigast beställa din datoridentitet den 22 december. Om det inte fungerar den 22 december, försöka igen någon dag senare. 

Beställ din datoridentitet här (tidigast 22 december)

3. Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. 

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om registreringsperioden för din utbildning. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen.

Kurser du har registrerat dig på syns på startsidan av Ladok Student under ”Aktuella kurser".

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig

Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott. 

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och information om uppropet/introduktionsmötet på din utbildning hittar du i det välkomstmejl som du får någon gång mellan 22 december - 5 januari. 

I detta välkomstmejl får du information om uppropet/introduktionsmötet sker digitalt eller på campus.

Praktisk information till dig som är ny

Schema, lärosalar, Canvas, multikort och öppettider. Det finns en hel del att praktiskt att ha koll på som student.

Schema

I schemat hittar du tider och plats för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Läs mer om schema. 

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, lånekort på biblioteket, passerkort i byggnaderna samt när du ska skriva ut och kopiera. Kortet är gratis och fungerar som lånekort på biblioteket automatiskt. 

Så skaffar du ditt Multikort

 

Lärplattformen Canvas

I Canvas får du viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. Här hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter.

När du hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på din utbildning kan du logga in i Canvas. 

Så fungerar Canvas (kräver inloggning)

  •  

När du hämtat ut din datoridentitet ska du skapa ett konto i Zoom. Då får du ett konto utan begränsningar i möteslängd, antalet möten eller antalet deltagare. Har du redan ett gratiskonto hos Zoom med samma e-postadress slås dessa ihop. Installera gärna Zoom-appen både på din dator och mobil.

Så använder du Zoom

Hitta rätt sal

Universitetets öppettider

Universitetet har just nu begränsade öppettider. Som student har du tillgång till flera av universitetets byggnader med multikort och kod. 

Hitta uppdaterade öppettider här

Kurs- och utbildningsplaner samt kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan. Kurslitteraturen hittar du i de enskilda kursernas kursplaner. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I byggnaden Niagara finns en andrahandsbokhandel där du kan hitta begagnad kurslitteratur. 

Om du har en funktionsnedsättning och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

Ladok Student

Det här kan du göra själv via Ladok Student

  • registrera dig på dina kurser
  • se dina studieresultat och rapporterade studiepoäng
  • ladda ner studieintyg
  • ändra adress och kontaktuppgifter

Logga in i Ladok Student 

Demonstration av Ladok Student

Tillgänglighet i Ladok Student

Lånekort till biblioteket

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. Har du ett lånekort på universitetets  bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.

IT-support

Helpdesk hjälper studenter med IT-support. Har du frågor om multikort, datoridentitet eller WIFI kan du kontakta Helpdesken när de är på plats på Orkanenbiblioteket, alternativt via mejl eller telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket på universitetet heter Eduroam. För att få tillgång till Eduroam behöver du skaffa ett Eduroam/WIFI-konto på IDService med hjälp av din datoridentitet.

Ditt Eduroam/WIFI-konto fungerar även på andra universitet samt vissa offentliga platser så som tågstationer och flygplatser.

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Undervisning både digitalt och på campus vårterminen 2021

Malmö universitet kommer bedriva utbildning både digitalt och på campus under vårterminen 2021. Huvudinriktningen är att merparten av undervisningen ska bedrivas digitalt. Det gör vi för att kunna erbjuda bästa möjliga undervisning och samtidigt följa myndigheters rekommendationer om att hålla fysisk distans med anledning av coronapandemin. Vissa moment som kräver fysisk närvaro eller bedöms som nödvändiga för utbildningens kvalité kommer ske på plats. Försiktighetsåtgärder kommer att vidtas för att eventuella campusförlagda moment ska kunna genomföras på ett säkert sätt. 

Läs mer om hur coronapandemin påverkar dina studier

Om digital undervisning, stöd och service

Terminstider

HT 2020: 31 aug-17 jan
VT 2021: 18 jan-6 jun
HT 2021: 30 aug-16 jan
VT 2022: 17 jan-5 juni

Observera att vissa utbildningar kan starta några dagar tidigare än datumen ovan. Information om när din utbildning börjar får du i det välkomstmejl som du får någon gång mellan 22 december-5 januari.

Akademisk ordlista

Här hittar du några av de ord och begrepp som du stöter på under din studietid.

Akademisk kvart

Ett tidsbegrepp inom akademin som innebär att en föreläsning börjar en kvart efter vad som står i schemat. Fenomenet kommer från universiteten i Uppsala och Lund och myntades då det var vanligt att studenterna inte hade klockor. Istället förlitade de sig på domkyrkornas klockor som ringde varje timme, och på så sätt fick studenterna en kvart på sig att komma. Vissa utbildningar på Malmö universitet använder sig av akademisk kvart medan andra startar undervisningen på utsatt tid. Vad som gäller för dig får du veta av dina lärare.

Alumn

Kommer från det latinska ordet ”alumnus” som betyder lärjunge. Idag används ordet för tidigare studenter vid ett universitet eller högskola. På Malmö universitet finns ett alumninätverk för alla tidigare studenter där möjlighet ges att behålla sina kontakter från studietiden.

Fakultet

Är en del inom universitetet med ansvar för utbildning och forskning inom ett visst område. En fakultet består oftast av flera institutioner med program och kurser. Malmö universitets verksamhet är indelad i fem fakulteter med olika antal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Dekan.

Institution

Är en del inom en fakultet med ansvar för viss utbildning och forskning. Malmö universitet har ett tjugotal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Prefekt.

Opponering

Ett slags seminarium där en uppsats eller examensarbete granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Respondenten (den som har skrivit arbetet) försvarar och förklarar arbetet. Oftast ska studenten både agera opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Seminarium

Inom universitet är seminarium en undervisningsform eller vetenskaplig diskussion, oftast i en mindre grupp, som innebär diskussioner kring ett vetenskapligt problem eller specifik litteratur. När seminariet används i utbildning är det för att utveckla studenternas självständiga, kritiska tänkande. Seminariet kan ledas av både lärare och studenter och samtliga deltagare förväntas delta i diskussionerna.

Studentkår

En studentkår är en organisation som drivs av studenter som antingen jobbar ideellt eller tar ledigt från sina studier för att jobba på heltid för kåren. Deras uppgifter är bland annat att stödja studenterna på olika sätt och se till att studenter har inflytande på beslut som rör utbildning. De anordnar även olika aktiviteter för sina medlemmar. Vid Malmö universitet finns två kårer - Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren.