Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassat för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där.

Om du inte fått ditt välkomstmejl senast fredag 7 augusti är du välkommen att kontakta din studieadministratör

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på olika webbverktyg och universitetets datorer. Du behöver en datoridentitet för att få åtkomst till det trådlösa nätverket Eduroam och för att kunna hämta ut ett Multikort. Multikortet behövs för tillträde till vissa lokaler, för att låna böcker på biblioteket och för att kunna kopiera och skriva ut. Med din datoridentitet får du tillgång till bland annat Ladok student där du kan registrera dig på dina kurser och se dina studieresultat.

Du kan som tidigast hämta ut din datoridentitet den 3 augusti. Om det inte fungerar den 3 augusti försök igen någon dag senare. 

Beställ din datoridentitet här (tidigast 3 augusti)

3. Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning. 

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om när du kan registrera dig på ditt program eller din kurs. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen.

Kurser du har registrerat dig på syns i Ladok Student under ”Aktuell utbildning".

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig

Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott. 

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och information om uppropet/introduktionsmötet på din utbildning hittar du i ditt välkomstmejl som du får någon gång mellan 31 juli-7 augusti.

Praktisk information till dig som är ny

Schema, lärosalar, Canvas, multikort och öppettider. Det finns en hel del att praktiskt att ha koll på som student.

Schema

I schemat hittar du tider och salar för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Universitet inleder höstterminen främst med digital undervisning för de flesta program och kurser. I Kronox visas dock schemat med bokade lokaler för att flexibelt kunna återgå till undervisning på campus. Är du ny student från och med höstterminen 2020 är det viktigt att du tar reda på när din utbildning startar och om introduktionsmötet sker digitalt eller på campus. Detta får du information om i ditt välkomstmejl som skickas ut i början av augusti. Vid studiestarten får du ytterligare information om ditt schema.

Läs mer om schema. 

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, lånekort på biblioteket, passerkort i byggnaderna samt när du ska skriva ut och kopiera. Kortet är gratis och fungerar som lånekort på biblioteket automatiskt. 

Du kan hämta ditt kort två dagar efter beställning på ditt valda utlämningsställe, dock tidigast den 17 augusti. För nya studenter sker utlämningen av Multikort mellan den 17-28 augusti klockan 9.00-16.00 i byggnaden Niagara eller på Hälsa och samhälle. Tänk på att ta med en giltig fotolegitimation. 

Hämta gärna ditt multikort under dagarna ovan. Om du börjar dina studier digitalt och inte har möjlighet att hämta ditt multikort senast 28 augusti så finns det möjlighet att hämta det i receptionen i Orkanen, vardagar 10-14. 

Så här skaffar du ditt Multikort

 

Lärplattformen Canvas

I Canvas får du viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. Här hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter.

När du hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på din utbildning kan du logga in i Canvas. 

Hitta rätt sal

Universitetets öppettider

Just nu är de flesta av universitetets lokaler stängda, med vissa undantag.

För dig som behöver tillgång till litteratur, wi-fi, datorsalar och annan utrustning är Orkanenbiblioteket och Orkanen hus D, E och F fortfarande öppet.

Orkanenbibliotekets öppettider


8–17 juni vardagar 9-17
18 juni (Midsommarafton) Stängt
21 juni – 17 juli vardagar 10-14
20 jul – 2 augusti Stängt
3–7 augusti vardagar 9-17

Du behöver ditt Multikort för att komma in.

Mer om universitetets öppettider och kontaktinformation

Kurs- och utbildningsplaner samt kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan och kurslitteraturen står i de enskilda kursernas kursplaner. Klicka på kursen i utbildningsplanen för att komma till kursplanen och litteraturlistan. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I byggnaden Niagara finns en andrahandsbokhandel där du kan hitta begagnad kurslitteratur. 

Om du har en funktionsnedsättning och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

Ladok Student

I Ladok Student registrerar du dig på dina kurser, ser dina studieresultat och hämtar ut studieintyg.

Logga in i Ladok Student med din datoridentitet 

Lånekort till biblioteket

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. Har du ett lånekort på universitetets  bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.

IT-support

Helpdesk hjälper studenter med IT-support. Har du frågor om multikort, datoridentitet eller WIFI kan du kontakta Helpdesken när de är på plats på Orkanenbiblioteket eller Hälsa och samhälle, alternativt via mejl eller telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket på universitetet heter Eduroam. För att få tillgång till Eduroam behöver du skaffa ett Eduroam/WIFI-konto på IDService med hjälp av din datoridentitet.

Ditt Eduroam/WIFI-konto fungerar även på andra universitet samt vissa offentliga platser så som tågstationer och flygplatser.

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Undervisning både digitalt och på campus höstterminen 2020

Malmö universitet inleder höstterminen främst med digital undervisning för de flesta program och kurser. Det kommer dock göras undantag för vissa moment i utbildningar som är svåra att genomföra på distans. Vi kommer därför ha blandad undervisning inledningsvis. Det gör vi för att kunna erbjuda bästa möjliga undervisning och samtidigt följa myndigheters rekommendationer om att hålla fysisk distans med anledning av spridningen av coronaviruset och covid-19. 

Här kan du läsa mer om höstterminen och hur coronaviruset påverkar dina studier

Tjuvkik - kika in innan du börjar

Få en mjukare start på studierna och bekanta dig med universitetet redan innan terminen startar. På Tjuvkik, som i år hålls helt på distans, träffar du studenter som redan pluggar här, studentkåren och personal. Tjuvkik består av såväl digitalt live-event och träffar via zoom som inspelade föreläsningar, filmer och praktiska tips.

Tjuvkik är frivilligt och ersätter inte uppropet/introduktionsmötet på din utbildning. Om Tjuvkik krockar med aktiviteter på din kurs eller program så är det viktigt att prioritera mötena med din utbildning istället för Tjuvkik. 

Anmälan till Tjuvkik

Anmälan krävs endast för aktiviteterna ”Välkommen till Malmö universitet- streamat live-event” samt till ”Besök din fakultet och institution – en digital träff via zoom”, se programmet nedan. Resten av programmet kan du ta del av utan att anmäla dig.

Sista anmälningsdag är 17 augusti.  

Anmäl dig här

Program

Är du nyfiken på vad du kan ta del av under Tjuvkik? I listan nedan kan du läsa mer om programmet och innehållet tills det publiceras på sidan. 

Välkommen till Malmö universitet – streamat live-event 26 augusti

Träffa studenter som redan har läst några terminer, studentkåren och personal på Malmö universitet. Häng med på en kort filmad rundtur och få praktiska tips inför studiestarten.

Tid: Onsdag 26 augusti klockan 10-11.30.

Länk till eventet skickas till dig som anmält dig och publiceras här den 24 augusti.

Besök din fakultet och institution - en digital träff via zoom

Träffa personal och studenter på den fakultet du ska studera vid. Detta kommer ske som ett gruppmöte via zoom. Här finns möjlighet att få svar på allmänna frågor och få lite känsla för hur det är att vara student vid just din fakultet och institution.

Välj tillfälle vid den fakultet/institution som du ska studera vid.
OBS: Denna aktivitet erbjuds endast för utbildningar som ges på svenska.

Om du inte vet vilken fakultet/institution din utbildning tillhör, kan du maila till studievagledning@mau.se och fråga. När du har anmält dig kommer vi skicka en zoom-länk till mötet via mejl. Om du är i behov av teckenspråkstolk eller liknande ber vi dig anmäla detta till tjuvkik@mau.se senast den 17 augusti.

Följande tider gäller för de olika fakulteten/institutionerna:

 

 • Måndag 24 augusti kl. 13.00-14.30.
  Fakulteten för lärande och samhälle.
                         
 • Tisdag 25 augusti kl. 10-11.30
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för biomedicinsk vetenskap, institutionen för vårdvetenskap och institutionen för kriminologi.
 • Tisdag 25 augusti kl 10-11.30.
  Odontologiska fakulteten.

 • Onsdag 26 augusti kl 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen globala politiska studier.

 • Onsdag 26 augusti kl 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen för konst, kultur och kommunikation .

 • Onsdag 26 augusti kl 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle. Institutionen urbana studier.

 • Onsdag 26 augusti kl 13-14.30.
  Fakulteten för teknik och samhälle.

 • Torsdag 27 augusti kl 13-14.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för socialt arbete.

 • Torsdag 27 augusti kl 13-14.30
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Enheten för polisiärt arbete.

Rundvandring på campus

Följ med två av våra studenter på en rundvandring och få koll på universitetets olika byggnader.

Filmen publiceras här 24 augusti. 

Inspelad föreläsning: Att läsa på universitet

Vad innebär det egentligen att studera på universitet? Lär dig mer om det akademiska systemet och begrepp som är bra att känna till.

Föreläsningen publiceras här 24 augusti. 

Studenter ger sina bästa tips

Studenter som redan pluggar på Malmö universitet berättar om när de var nya på universitetet och ger sina bästa tips inför studiestarten.

Filmerna publiceras här 24 augusti. 

Inspelad föreläsning om studieteknik

Ta del av användbara tekniker som hjälper dig att klara dina studier på universitetet.

Föreläsningen publiceras här 24 augusti. 

Inspelad föreläsning: Plugga, slappa, leva - så klarar du studietiden

Att vara ny student kan innebära en stor omställning på många sätt. Denna föreläsning har fokus på att ge dig en smidig start vad gäller såväl studier som fritid och livet i stort.

Föreläsningen publiceras här 24 augusti. 

Information och praktiska tips inför studiestarten

Det är många verksamheter som finns till för dig och erbjuder stöd och service för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Exempel på detta är bibliotekets service, aktiviteter som anordnas av studentkårerna, skrivverkstad samt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning.

Du får ta del av tips och filmer som publiceras den 24 augusti.

Från 24 augusti till 30 augusti har du möjlighet att ställa frågor kring studiestarten till studenter som pluggar här. Du ställer dina frågor via Snapchat. Lägg till malmostudent så är du igång!

Studenterna finns tillgängliga på Snapchat:

24-29 augusti klockan 17-20
30 augusti klockan 16-20

Terminstider

HT 2020: 31 aug-17 jan
VT 2021: 18 jan-6 jun
HT 2021: 30 aug-16 jan
VT 2022: 17 jan-5 juni

Observera att vissa utbildningar kan starta några dagar tidigare än datumen ovan. Information om när din utbildning börjar får du i ditt välkomstmejl som du får någon gång mellan 31 juli-7 augusti.

Akademisk ordlista

Här hittar du några av de ord och begrepp som du stöter på under din studietid.

Akademisk ordlista

Akademisk kvart

Ett tidsbegrepp inom akademin som innebär att en föreläsning börjar en kvart efter vad som står i schemat. Fenomenet kommer från universiteten i Uppsala och Lund och myntades då det var vanligt att studenterna inte hade klockor. Istället förlitade de sig på domkyrkornas klockor som ringde varje timme, och på så sätt fick studenterna en kvart på sig att komma. Vissa utbildningar på Malmö universitet använder sig av akademisk kvart medan andra startar undervisningen på utsatt tid. Vad som gäller för dig får du veta av dina lärare.

Alumn

Kommer från det latinska ordet ”alumnus” som betyder lärjunge. Idag används ordet för tidigare studenter vid ett universitet eller högskola. På Malmö universitet finns ett alumninätverk för alla tidigare studenter där möjlighet ges att behålla sina kontakter från studietiden.

Fakultet

Är en del inom universitetet med ansvar för utbildning och forskning inom ett visst område. En fakultet består oftast av flera institutioner med program och kurser. Malmö universitets verksamhet är indelad i fem fakulteter med olika antal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Dekan.

Institution

Är en del inom en fakultet med ansvar för viss utbildning och forskning. Malmö universitet har ett tjugotal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Prefekt.

Opponering

Ett slags seminarium där en uppsats eller examensarbete granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Respondenten (den som har skrivit arbetet) försvarar och förklarar arbetet. Oftast ska studenten både agera opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Seminarium

Inom universitet är seminarium en undervisningsform eller vetenskaplig diskussion, oftast i en mindre grupp, som innebär diskussioner kring ett vetenskapligt problem eller specifik litteratur. När seminariet används i utbildning är det för att utveckla studenternas självständiga, kritiska tänkande. Seminariet kan ledas av både lärare och studenter och samtliga deltagare förväntas delta i diskussionerna.

Studentkår

En studentkår är en organisation som drivs av studenter som antingen jobbar ideellt eller tar ledigt från sina studier för att jobba på heltid för kåren. Deras uppgifter är bland annat att stödja studenterna på olika sätt och se till att studenter har inflytande på beslut som rör utbildning. De anordnar även olika aktiviteter för sina medlemmar. Vid Malmö universitet finns två kårer - Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren.