Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassat för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där.

Välkomstmejlet skickas till dig någon gång mellan den 22 december och den 5 januari. Har du inte fått ditt välkomstmejl senast 5 januari, kontakta studieadministratören för din utbildning.

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på olika webbverktyg och universitetets datorer. Du behöver en datoridentitet för att få åtkomst till det trådlösa nätverket Eduroam och för att kunna hämta ut ett Multikort. Multikortet behövs för tillträde till vissa lokaler, för att låna böcker på biblioteket och för att kunna kopiera och skriva ut. Med din datoridentitet får du tillgång till bland annat Ladok student där du kan registrera dig på dina kurser och se dina studieresultat.

Du kan som tidigast beställa din datoridentitet den 22 december. Om det inte fungerar den 22 december, försöka igen någon dag senare. 

Beställ din datoridentitet här (tidigast 22 december)

3. Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. 

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om registreringsperioden för din utbildning. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen.

Kurser du har registrerat dig på syns i Ladok Student under ”Aktuell utbildning".

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig

Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott. 

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och information om uppropet/introduktionsmötet på din utbildning hittar du i det välkomstmejl som du får någon gång mellan 22 december - 5 januari. 

I detta välkomstmejl får du information om uppropet/introduktionsmötet sker digitalt eller på campus.

Praktisk information till dig som är ny

Schema, lärosalar, Canvas, multikort och öppettider. Det finns en hel del att praktiskt att ha koll på som student.

Schema

I schemat hittar du tider och plats för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Läs mer om schema. 

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, lånekort på biblioteket, passerkort i byggnaderna samt när du ska skriva ut och kopiera. Kortet är gratis och fungerar som lånekort på biblioteket automatiskt. 

Så skaffar du ditt Multikort

 

Lärplattformen Canvas

I Canvas får du viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. Här hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter.

När du hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på din utbildning kan du logga in i Canvas. 

Så fungerar Canvas (kräver inloggning)

 •  

Hitta rätt sal

Universitetets öppettider

Universitetet har just nu begränsade öppettider. Som student har du tillgång till flera av universitetets byggnader med multikort och kod. 

Hitta uppdaterade öppettider här

Kurs- och utbildningsplaner samt kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan. Kurslitteraturen hittar du i de enskilda kursernas kursplaner. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I byggnaden Niagara finns en andrahandsbokhandel där du kan hitta begagnad kurslitteratur. 

Om du har en funktionsnedsättning och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

Ladok Student

Det här kan du göra själv via Ladok Student

 • registrera dig på dina kurser
 • se dina studieresultat och rapporterade studiepoäng
 • ladda ner studieintyg
 • ändra adress och kontaktuppgifter

Logga in i Ladok Student med din datoridentitet 

Tillgänglighet i Ladok för studenter

Lånekort till biblioteket

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. Har du ett lånekort på universitetets  bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.

IT-support

Helpdesk hjälper studenter med IT-support. Har du frågor om multikort, datoridentitet eller WIFI kan du kontakta Helpdesken när de är på plats på Orkanenbiblioteket, alternativt via mejl eller telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket på universitetet heter Eduroam. För att få tillgång till Eduroam behöver du skaffa ett Eduroam/WIFI-konto på IDService med hjälp av din datoridentitet.

Ditt Eduroam/WIFI-konto fungerar även på andra universitet samt vissa offentliga platser så som tågstationer och flygplatser.

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Undervisning både digitalt och på campus vårterminen 2021

Malmö universitet kommer bedriva utbildning både digitalt och på campus under vårterminen 2021. Huvudinriktningen är att merparten av undervisningen ska bedrivas digitalt. Det gör vi för att kunna erbjuda bästa möjliga undervisning och samtidigt följa myndigheters rekommendationer om att hålla fysisk distans med anledning av coronapandemin. Vissa moment som kräver fysisk närvaro eller bedöms som nödvändiga för utbildningens kvalité kommer ske på plats. Försiktighetsåtgärder kommer att vidtas för att eventuella campusförlagda moment ska kunna genomföras på ett säkert sätt. 

Läs mer om hur coronapandemin påverkar dina studier

Om digital undervisning, stöd och service

Tjuvkik - kika in innan du börjar

Få en mjukare start på studierna och bekanta dig med universitetet redan innan terminen startar. På Tjuvkik, som i år hålls helt på distans, träffar du studenter som redan pluggar här, studentkåren och personal. Tjuvkik består av såväl digitalt välkomstevent och träffar via zoom som inspelade föreläsningar, filmer och praktiska tips.

Tjuvkik är frivilligt och ersätter inte uppropet/introduktionsmötet på din utbildning. Om Tjuvkik krockar med aktiviteter på din kurs eller program så är det viktigt att prioritera mötena med din utbildning istället för Tjuvkik. 

Anmälan till Tjuvkik

Anmälan till Tjuvkik är stängd. Men du kan fortfarande ta del av filmer och det inspelade välkomsteventet. 

Till Tjuvkik

Har du frågor om Tjuvkik kontakta oss på tjuvkik@mau.se.

Program
Är du nyfiken på vad du kan ta del av under Tjuvkik? I listan nedan kan du läsa mer om programmet.

Välkommen till Malmö universitet – digitalt event 13 januari

Träffa studenter som redan har läst några terminer, studentkåren och personal på Malmö universitet. Häng med på en kort filmad rundtur och få praktiska tips inför studiestarten.

Välkomsteventet börjar onsdag 13 januari klockan 10.00

Direkt efter eventet har du möjlighet att chatta med studievägledare. Chatten är öppen en timme efter eventet. 

Chatta med en studievägledare

Besök din fakultet och institution - en digital träff via zoom

Träffa personal och studenter på den fakultet du ska studera vid. Detta kommer ske som ett gruppmöte via zoom. Här finns möjlighet att få svar på allmänna frågor och få lite känsla för hur det är att vara student vid just din fakultet och institution.

Välj tillfälle vid den fakultet/institution som du ska studera vid.
OBS: Denna aktivitet erbjuds endast för utbildningar som ges på svenska.

Om du inte vet vilken fakultet/institution din utbildning tillhör, kan du maila till studievagledning@mau.se och fråga. När du har anmält dig kommer vi skicka en zoom-länk till mötet via mejl. Om du är i behov av teckenspråkstolk eller liknande ber vi dig anmäla detta till tjuvkik@mau.se senast den 5 januari.

Följande tider gäller för de olika fakulteten/institutionerna:

 

 • Onsdag 13 januari kl. 13.00-14.30.
  Fakulteten för lärande och samhälle.
           
 • Onsdag 13 januari kl 13-14.30.
  Fakulteten för kultur och samhälle.
         

 • Onsdag 13 januari kl 13-14.30.
  Fakulteten för teknik och samhälle.
                         
 • Torsdag 14 januari kl. 10-11.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för vårdvetenskap och institutionen för kriminologi.

 • Torsdag 14 januari kl. 10-11.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Institutionen för socialt arbete.

 • Torsdag 14 januari kl. 10-11.30.
  Fakulteten för hälsa och samhälle. Enheten för polisiärt arbete.

Inspelad föreläsning: Att läsa på universitet

Vad innebär det egentligen att studera på universitet? Lär dig mer om det akademiska systemet och begrepp som är bra att känna till. 

Föreläsningen hittar du här (Inspelad under Tjuvkik 2018)

Föreläsningar om studieteknik

Ta del av användbara tekniker som hjälper dig att klara dina studier på universitetet.

Fem filmer om studieteknik hittar du här

Digital föreläsning om studieteknik via zoom 15 januari klockan 10-11. Anmälan krävs. Länk till föreläsningen kommer skickas via mejl till dig som anmält dig. 

Inspelad föreläsning: Plugga, slappa, leva - så klarar du studietiden

Att vara ny student kan innebära en stor omställning på många sätt. Denna föreläsning har fokus på att ge dig en smidig start vad gäller såväl studier som fritid och livet i stort.

Föreläsningen hittar du här

Rundvandring på campus

Följ med två av våra studenter på en rundvandring och få koll på universitetets olika byggnader.

Filmen hittar du här

Studenter ger sina bästa tips

Studenter som redan pluggar på Malmö universitet berättar om när de var nya på universitetet och ger sina bästa tips inför studiestarten.

Filmerna hittar du här

Tips på stöd och service under studietiden

Det är många verksamheter som finns till för dig och erbjuder stöd och service för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Exempel på detta är bibliotekets service, aktiviteter som anordnas av studentkårerna, skrivverkstad samt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning.

Tips och filmer hittar du här

Studentkåren Malmös digitala föreningsmässa

Studentkåren Malmö är en paraplyorganisation för många studentföreningar, och har för närvarande 13 aktiva föreningar och ett gäng studentgrupper som täcker många olika intressen.

Studentkåren bjuder in dig till att gå med i deras Digitala föreningsmässa den 13 januari klockan 15.00. När du klickar på länken nedan till mässan kommer du till en sida där alla deras föreningar finns samlade. Föreningarna kommer har egna chattrum som du kan gå i in för att få mer info om den specifika föreningen. Du kan lämna rummet genom att klicka på "Leave room" och sedan gå vidare till andra rum med föreningar som intresserar dig.

 

Den 13 januari klockan 15 kan du klicka dig in i föreningsmässan via länken nedan. 

 

Gå till den digitala föreningsmässan

 

Studentkåren i sociala medier

 

Studentkåren Malmö på Facebook

Studentkåren Malmö på Instagram

Studentkåren Malmö på Twitter

 

Från 14 till 17 januari mellan klockan 17-20 har du möjlighet att ställa frågor kring studiestarten till studenter som pluggar här. Du ställer dina frågor via Snapchat. Lägg till malmostudent så är du igång!

Terminstider

HT 2020: 31 aug-17 jan
VT 2021: 18 jan-6 jun
HT 2021: 30 aug-16 jan
VT 2022: 17 jan-5 juni

Observera att vissa utbildningar kan starta några dagar tidigare än datumen ovan. Information om när din utbildning börjar får du i det välkomstmejl som du får någon gång mellan 22 december-5 januari.

Akademisk ordlista

Här hittar du några av de ord och begrepp som du stöter på under din studietid.

Akademisk ordlista

Akademisk kvart

Ett tidsbegrepp inom akademin som innebär att en föreläsning börjar en kvart efter vad som står i schemat. Fenomenet kommer från universiteten i Uppsala och Lund och myntades då det var vanligt att studenterna inte hade klockor. Istället förlitade de sig på domkyrkornas klockor som ringde varje timme, och på så sätt fick studenterna en kvart på sig att komma. Vissa utbildningar på Malmö universitet använder sig av akademisk kvart medan andra startar undervisningen på utsatt tid. Vad som gäller för dig får du veta av dina lärare.

Alumn

Kommer från det latinska ordet ”alumnus” som betyder lärjunge. Idag används ordet för tidigare studenter vid ett universitet eller högskola. På Malmö universitet finns ett alumninätverk för alla tidigare studenter där möjlighet ges att behålla sina kontakter från studietiden.

Fakultet

Är en del inom universitetet med ansvar för utbildning och forskning inom ett visst område. En fakultet består oftast av flera institutioner med program och kurser. Malmö universitets verksamhet är indelad i fem fakulteter med olika antal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Dekan.

Institution

Är en del inom en fakultet med ansvar för viss utbildning och forskning. Malmö universitet har ett tjugotal institutioner. Den som är chef på en fakultet kallas Prefekt.

Opponering

Ett slags seminarium där en uppsats eller examensarbete granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Respondenten (den som har skrivit arbetet) försvarar och förklarar arbetet. Oftast ska studenten både agera opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Seminarium

Inom universitet är seminarium en undervisningsform eller vetenskaplig diskussion, oftast i en mindre grupp, som innebär diskussioner kring ett vetenskapligt problem eller specifik litteratur. När seminariet används i utbildning är det för att utveckla studenternas självständiga, kritiska tänkande. Seminariet kan ledas av både lärare och studenter och samtliga deltagare förväntas delta i diskussionerna.

Studentkår

En studentkår är en organisation som drivs av studenter som antingen jobbar ideellt eller tar ledigt från sina studier för att jobba på heltid för kåren. Deras uppgifter är bland annat att stödja studenterna på olika sätt och se till att studenter har inflytande på beslut som rör utbildning. De anordnar även olika aktiviteter för sina medlemmar. Vid Malmö universitet finns två kårer - Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren.