Här hittar du information om vad som gäller om du missar hela eller delar av en VFU-kurs eller blir underkänd.

Examination

VFU examineras av VFU-läraren i samråd med VFU-skolans handledare. VFU-läraren ansvarar för betygsättningen medan handledarens omdöme bildar underlag för bedömningen.

Frånvaro

VFU är obligatorisk och frånvaro från din VFU-skola kan leda till att du blir underkänd, vilket din VFU-lärare kommer att informera dig om i så god tid som möjligt. Detta för att du ska ha möjlighet att åtgärda bristerna.

Handledaren dokumenterar all frånvaro i VFU-rapporten för de studenter som använder VFU-portföljen respektive bedömningsunderlaget för de studenter som använder Canvas.

Prov, omprov och resultatrapportering (pdf)

Komplettering

VFU-dagar

Du som har giltig frånvaro på grund av sjukdom eller vård av barn ska komplettera de dagar du har varit frånvarande, under förutsättningen att du inte har varit frånvarande mer än 25 procent och att VFU-läraren (examinator) bedömer att det finns förutsättningar att klara kursmålen vid en komplettering. Kompletteringen ska genomföras sammanhängande vid ett tillfälle, inom sex veckor efter ordinarie kursslut. Vid längre frånvaro sätts alltid betyget "Underkänd". Endast ett kompletteringstillfälle medges och betyg sätts efter kompletteringen när examinator har gjort sin bedömning.

Överenskommelse om när komplettering ska ske görs i samråd mellan student, VFU-läraren på Malmö universitet och mottagande handledare/skola/förskola.

Om VFU-kursen inte har genomförts alls, eller om du har mer än 25 procent frånvaro, följer du samma rutiner vid förläggning av omprov/eftersläpande VFU-kurs som vid underkänd kurs av andra skäl. VFU-kurs som är underkänd på grund av för hög frånvaro ger inte rätt till ny VFU-placering eller VFU-lärare.

Inlämningsuppgift och seminarium

Du ska alltid lämna in den skriftliga inlämningsuppgiften på angivet datum och det är obligatoriskt att delta på seminariet. Om du behöver komplettera inlämningsuppgift och seminarium ska detta göras inom sex veckor efter ordinarie examinationstillfälle. Endast ett kompletteringstillfälle medges och betyg sätts när examinator har gjort sin bedömning.

Om komplettering inte är genomförd inom sex veckor efter ordinarie examinationstillfälle sätts betyget Underkänd. En VFU-kurs som är underkänd på grund av att du inte har uppnått godkänt resultat på inlämningsuppgift och/eller seminarium ger inte rätt till ny VFU-placering eller VFU-lärare.

Omprov

Du som inte genomfört VFU eller blivit underkänd har möjlighet att göra omprov av VFU. Du har rätt till ett omprovstillfälle per VFU-kurs. Omprov av kvalitativa skäl kan aldrig ske på egen arbetsplats/i egen tjänst. I dessa fall är byte av VFU-placering obligatoriskt.

Omprovsschema/riktlinjer för omprov från och med antagning 2021

Omprovsschema/riktlinjer för omprov till och med antagning hösten 2020

Du som har blivit underkänd på VFU på grund av sjukdom kan ansöka om dispens. Kontakta studexp.ls@mau.se för mer information och ansökningsblankett.

Om du blir underkänd

Om du blivit underkänd på grund av ej uppnådda lärandemål och inför omtentamen önskar ny VFU-lärare och/eller ny VFU-placering anmäler du detta via blanketten ”Anmälan om omprov, VFU”. Ladda ner den på länken nedan. 

  • Anmälan om omprov VFU (pdf)
  •  
  • Skicka in den tillsammans med en kopia av blanketten "Dokumentation av studieresultat vid ej godkänd VFU" som du fått av din VFU-lärare till ls.vfu@mau.se. Gör detta senast fyra veckor efter underkänd VFU-kurs.

Du får besked via e-post så snart ny placering och/eller VFU-lärare är klar.

  • Studievägledande samtal

Du som blir underkänd av kvalitativa skäl två gånger på samma VFU-kurs ska erbjudas ett studievägledande samtal av VFU-läraren och VFU-ansvarig på institutionen. Om du vill kan en representant från Studentkåren närvara.

Studiemedel vid sjukskrivning

I vissa fall kan du få fortsatt studiemedel trots att du är sjukskriven och inte kan genomföra VFU (eller andra kurser). Mer information om detta finns hos Försäkringskassan och CSN.

Försäkringskassans webbplats

CSN:s webbplats

Kontakt

Frågor om VFU: ls.vfu@mau.se

Teknisk support i VFU-portföljen: vfusupport@su.se