Vi använder cookies på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Mina studier
- Mina studier
- Schema, grupprum och lokaler
- Tentamen
- Studieavbrott och studieuppehåll
-
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Ansök om examensbevis
- Så lyckas du med uppsatsen
- Rättigheter och skyldigheter
- Kränkningar och trakasserier
- Stipendier
På sidan -
- Stöd & service
- Stöd & service
-
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Hemtenta och skrivuppgifter
- Matematikverkstaden
- Registrering, intyg & administration
-
- Studenthälsan
- Studenthälsan
- Filmer och podd
- Studie- och karriärvägledning
-
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Bli stödperson
- Universitetskyrkan
På sidan -
- Internationella möjligheter
- Internationella möjligheter
- Praktik och VFU utomlands
-
- Uppsats utomlands
- Uppsats utomlands
- Minor field studies
-
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium för utbytesstudier
- Erasmus+ stipendium för praktik
- Certifikat internationella meriter
- Virtuella internationella möjligheter
- Studentkonferenser och sommarkurser utomlands (på engelska)
- Kontaktpersoner för internationella möjligheter
På sidan -
- Jobb & praktik
- Jobb & praktik
-
- Innovation och entreprenörskap
- Innovation och entreprenörskap
- Leapfrogs
- Praktik och VFU
- Karriärvägledning
- Examen och alumnnätverket
På sidan
Leapfrogs
Har du en idé som du tror kan skapa nytta för samhället? Vill du arbeta heltid under sommaren för att utforska dess potential? Eller har du redan kommit en bra bit på vägen med idén men behöver mer tid och pengar för att utveckla den? Vi hjälper dig!
Leapfrogs är ett stipendium på 40 000 kr som ger dig möjlighet att prova din idé! Stipendiet finns för att du som student ska kunna arbeta heltid med din idé under sommaren, juni-augusti. Utöver det finansiella stödet så erbjuds mottagare av Leapfrogs även coachning, workshops i affärsutveckling, samt ett värdefullt nätverk av andra studenter.
Leapfrogsstipendiet delas ut som ett led i arbetet med att inspirera och främja utvecklandet av kreativitet, innovationskraft och entreprenörskap för samhällsutveckling på Malmö universitet. Tanken bakom Leapfrogs är att ge studenter möjligheten att förutsättningslöst testa idéer. Under sommaren kan du exempelvis undersöka målgrupp, utforma prototyper och intervjua blivande kunder. Malmö universitet ger dig verktygen att lyckas!
Viktiga datum
Viktiga datum 2024–2025
- Ansökningsperiod: december 2024–februari 2025
- Startdatum för projektperiod: 1 juni 2025
- Slutdatum för projektperiod: 31 augusti 2025
Så här går det till
Leapfrogsstödet ges som ett stipendium på totalt 40 000 kr, fördelat på två utbetalningar över tre månader. Stödet syftar till att göra det möjligt för dig som student att arbeta heltid med utvecklingen av din idé och kan därmed användas till idéutveckling och/eller uppehälle under projekttiden.
Projektet startar med en kick-off för alla stipendiemottagare i slutet av vårterminen. Under tiden för Leapfrogsprojektet kommer det anordnas fyra workshops med syfte att erbjuda verktyg och metoder som kan vara nödvändiga för arbetet med ditt projekt. Det är också en möjlighet för dig att träffa och interagera med andra stipendiemottagare.
Leapfrogs är en gemensam satsning mellan Malmö universitet, Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Blekinge Tekniska Högskola. Varje lärosäte ansvarar för de Leapfrogs-stipendier som delas ut till studenter på respektive lärosäte och skillnader i stöd och erbjudande kan därför förekomma.
Extra support från Malmö universitet
Extra support från Malmö universitet
Extra support från Malmö universitet
Utöver de aktiviteter som är gemensamma för alla fyra lärosäten erbjuder Malmö universitet extra support och coachning i samband med ansökan och under projektperioden. För dig som studerar på Malmö universitet innebär det bland annat erbjudande om arbetsplats på en inkubatorer under sommaren, en uppstartsfrukost med alla stipendiater från Malmö universitet och coachning under projektperioden från Drivhuset Malmö och Mau innovation. I slutet av projektperioden arrangeras även en träff för Malmö universitets stipendiater där vi reflekterar över det arbete som gjorts under sommaren, delar framgångar och motgångar och diskuterar nästa steg för projekten. Malmö universitet erbjuder även coachning till dig som ansöker men inte blir beviljad stipendiet.
Mau Innovation/Drivhuset
Drivhuset är tillgängliga för frågor och idéer under ansökningsperioden
Drivhuset är tillgängliga för frågor och idéer under ansökningsperioden
Drivhuset stöttar idésprutor, frilansare, företagare, eldsjälar och förändringsfantaster på utvecklingsresan. Hos Drivhuset får du kunskap och inspiration att driva idéer och organisationer framåt. Härifrån – till hur långt som helst. Drivhuset erbjuder bland annat kostnadsfri rådgivning och en rad olika evenemang.
Mau innovation står för Leapfrogs-stipendierna på Malmö universitet
Mau innovation står för Leapfrogs-stipendierna på Malmö universitet
Mau innovation är Malmö universitets innovationsenhet och arbetar för att främja en kreativ studiemiljö på universitet. Genom att erbjuda innovationsrådgivning, events och aktiviteter som främjar kreativitet och entreprenörskap, är ambitionen att du som student ska få utrymme och stöd i att utveckla din inre drivkraft och problemlösningsförmåga.
Franco tog fram sin egen företagsidé
Du behöver inte välja en yrkesutbildning för att få jobb efter examen. Franco Crudi är en av de studenter som valt att starta ett eget företag vid sidan av studierna.
Franco tog fram sin egen företagsidé
Du behöver inte välja en yrkesutbildning för att få jobb efter examen. Franco Crudi är en av de studenter som valt att starta ett eget företag vid sidan av studierna.
När Franco flyttade från Argentina till Sverige för att läsa masterprogrammet i urbana studier kände han sig inte som expert på något. Efter sin kandidatexamen från hemlandet hade han jobbat som arkitekt, entreprenör och för olika organisationer.
– Jag har bred erfarenhet och kan se saker ur ett helhetsperspektiv. Jag ville dra nytta av det.
Fick hjälp att finslipa sin idé
Tillsammans med sin affärspartner tog Franco fram företagsidén bakom Swood Bikes. Idén utvecklades till ett startup som vill göra det enkelt och hållbart för människor att pendla genom att erbjuda cykelpooler – med cykelservice och utan tidsbegränsning.
För att utveckla sin idé tog de hjälp av Drivhuset Malmö, en verksamhet som kostnadsfritt hjälper studenter med aktiviteter, workshops och vägledning.
– De hjälpte oss med idén på många sätt. De som jobbar där har mycket erfarenhet, stora nätverk och de hjälpte oss finslipa vår företagsidé och hur vi organiserar oss som ett team. De gav oss också verktyg som vi kunde använda för att testa vår idé och utmana våra föreställningar. Det hjälpte mig att forma min vision.
Oberoende av hur företaget utvecklas i framtiden så vet Franco vad som är viktigt för honom i karriären.
– Jag vill bidra till samhället och miljön, oavsett vad jag gör. Även om jag arbetar längst ner i ett företag så är det viktigt för mig att veta att det jag gör spelar roll. Min vision är att jag i allt jag gör, om det är forskning, studier eller om jag driver mitt eget företag, så är det viktigaste att jag fortsätter arbeta i den riktningen.
Stipendium hjälpte Franco ta företaget vidare
Genom Drivhuset fick Franco även hjälp att söka Leapfrogs-stipendiet, ett stipendium för studenter på 33 000 kronor för att fortsätta utveckla sin idé.
– Stipendiet gör att jag kan jobba med min idé på heltid under sommaren. Det var även nyttigt att jobba självständigt, och driva företagets utveckling helt själv.
– En annan bra sak med stipendiet var att jag genom dem fick möjlighet att träffa och prata med andra entreprenörer. Bland annat de som berättar om idéer de haft som misslyckats, det är väldigt värdefullt att lära sig av det.
Startup-hubb tog företaget till nästa nivå
Idag arbetar företaget på MINC, startup-hubb finansierad av Malmö stad som hjälper nystartade företag med bland annat vägledning och lokaler.
– På MINC är det lite mer professionellt och vi arbetar på vad man kan kalla ’nästa nivå’. Vi får hjälp att ytterligare utveckla vår företagsidé och de andra entreprenörerna som jobbar här har kommit längre i sina arbeten.
– Det bästa här är människorna du lär känna. De känner till investerare och verktyg som är väldigt användbara. Det är sånt man lär sig genom att prata med andra och ställa frågor.
Inte långt efter sin examen har Franco fått en tjänst som forskningsassistent på Erasmus University i Rotterdam, Nederländerna genom att presentera arbetet med sin masteruppsats. Men arbetet med Swood Bikes, det lever kvar.
– Min affärspartner bor kvar i Sverige och vi kommer fortsätta arbeta på idén, man vet aldrig vad som händer i framtiden.