Hemtenta och skrivuppgifter
Gör skrivuppgiften i tre steg:
Gör skrivuppgiften i tre steg
1. Läs instruktionen noga
1. Läs instruktionen noga
2. Kom igång
2. Kom igång
3. Innan du lämnar in
3. Innan du lämnar in
1. Läs instruktionen noga
Läs igenom instruktionen noga, helst flera gånger. Ett råd är att printa ut instruktionen på papper och därefter ha den tillgänglig under hela skrivprocessen. Markera olika typer av ord i instruktionen på olika sätt, till exempel med olika färger. Läs och markera:
-
Vad är det som ska göras? Vilka verb ingår?
Detta är ord som beskriv, definiera, redogör för, jämför, diskutera och problematisera. Stryk gärna under eller markera orden med en särskild färg så att du tydligt ser vilka de är. En del av orden är inte lätta att förstå, men det finns en lista med exempel på verb som kan vara till hjälp. Du kan också fråga läraren eller vända dig till skrivverkstaden för att få hjälp. -
Vad är det för innehåll som ska vara med?
Vad är det till exempel som ska beskrivas, redogöras för, jämföras, diskuteras och så vidare? Här kan du använda en annan färg för att urskilja vilket innehåll som ska vara med. -
Instruktioner om formalia
Läs igenom anvisningar om typsnitt, radavstånd, storlek, referenssystem, antal ord, datum för inlämning etc. Även om mycket av detta gäller den färdiga texten, är det bra om du har koll på det redan från början. -
Kriterier
Finns det kriterier för bedömning? De ger signaler om vad som är viktigt att ha med och tänka på. Läs igenom dem noga.
Tips när du börjar
1. Börja (tanke)skriva med detsamma du får instruktionen. Vad kommer du att tänka på? Vad vet du redan om det som efterfrågas?
2. Återkom till instruktionen när du skriver för att se så att du är på rätt spår: Gör du det som efterfrågas? Stäm av innan du lämnar in texten: Har du följt anvisningarna i instruktionen?
3. Börja där det känns lättast att börja. De olika delarna kan fogas samman efter hand. Ha fokus på innehållet. Du behöver inte tänka på korrekt referenshantering, språk och stil förrän i slutet.
2. Kom igång
Förhoppningsvis har du redan skrivit lite om vad du redan vet och kan om det som efterfrågas. Nu behöver du fortsätta med att samla innehåll som ska vara med. I början är det inte noga hur det är skrivet eller hur det ser ut. Det är ju inte någon färdig text ännu.
Här är några förslag på hur du kan skapa ramar och komma igång:
-
Kopiera in frågorna i dokumentet du ska skriva i
Det är bra att ha frågorna där som en hjälp för att hålla koll på vad som ska göras och vad det ska handla om. Om det är flera frågor i en fråga är det bra att dela upp dessa. Det kan bidra till en bra struktur i texten. Glöm sen inte att ta bort frågorna i texten. -
Samla in stoff som du tänker ska vara med under frågorna
Börja skriva samman innehållet. Lägg in innehåll från kurslitteraturen, anteckningar från läsning och undervisning som passar in, men också stödord och tankar som du har om det som efterfrågas. Detta gör att du kommer igång och kan arbeta vidare.
Tips för att komma igång
1. Gör en tankekarta (mindmap). Tankekartan är som en visuell presentation av innehållet. Testa vad som passar bäst för dig: papper, whiteboard eller dator. Ett gratisprogram är FreeMind.
2. Brainstorming: Skriv ner allt du kommer tänka på som kan kopplas till det som efterfrågas. Det kan få igång tankarna om vilket innehåll som ska vara med eller hjälpa till att komma igång.
3. Fritt skrivande för att få fram idéer: Låt tankarna flöda med fokus på vad det ska handla om. Skriv ett visst antal minuter eller sidor utan att stanna upp. Markera sen sådant som du kan använda.
3. Innan du lämnar in
-
Har du svarat på frågorna och gjort det som står i instruktionen?
Läs frågorna igen och jämför med dina svar. Har du hållit dig till det som står i frågorna? Inte lagt till information som inte har med saken att göra? Behöver något relevant läggas till? -
Gå igenom dina referenser noga
Följer referenserna i texten det referenssystem som ni ska använda? -
Har du gått igenom språket?
Använd datorns stavnings- och grammatikkontroll, men gå också igenom det själv. -
Följer du formalia?
Antal ord (eller tecken, eller sidor), typsnitt, storlek, radavstånd och referenssystem. -
Tänk på att lämna in uppgiften i tid
Tips innan du lämnar in skrivuppgiften
1. Printa ut texten och läs den på papper. Det gör det lättare att se textens helhet, till exempel om något ska byta plats eller strykas. Genom att läsa högt är det enklare att upptäcka konstigheter.
2. Använd datorns stavnings- och grammatikkontroll. Du kan också lyssna på din text för att höra om det låter bra. Du kan använda talsyntesprogram som ClaroRead Pro.
3. Var försiktig med att använda synonymer. Det finns inte två ord som betyder exakt samma. Är du inte säker på ordens innebörd är risken att det blir fel ord med en helt annan betydelse.
Om jag fastnar i skrivprocessen?
-
Om du fastnar, skriv någon annanstans i texten
Prata gärna med någon om ditt skrivande och det du ska skriva om. Det kan göra att det klarnar. -
Skriv ner tankar, eller spela in dem, när de dyker upp
Tankar om innehållet kan komma när som helst under skrivprocessen, inte alltid när du sitter vid datorn. Skriv ner dem, eller spela in dem, så fort de dyker upp. Det kan vara viktiga tankefrön som kan vara glömda när du sen sätter dig vid datorn. -
Innan du avslutar för dagen: Gör en plan
Var ska du börja nästa gång? Vad ska du jobba vidare med? Skriv gärna ner några punkter. Det gör det lättare att komma igång. Ett bra tips är också att skriva en inledande mening.
Lyckas med hemtentan i tre steg
https://youtube.com/embed/jNuVO7wFjiw?enablejsapi=1&rel=0&showinfo=1&controls=1