Med start i maj rivs kårhuset – och sedan startar byggnationen av det nya huset Amphitrite. Du som befinner dig i Niagara eller på Studentcentrum får räkna med periodvis störningar. Byggstart för den miljöcertifierade byggnaden planeras till november.

Det är fastighetsföretaget Wihlborgs som ska se till att vår nya byggnad kommer på plats. Just nu pågår upphandling av en entreprenör som ska utföra arbetet. I samarbete med Malmö stad ska de sedan bedöma hur stor del av området som behöver spärras av under byggnationen, för att arbetet ska fungera smidigt och människor samtidigt kunna röra sig mellan byggnaderna.

Avspärrningen planeras att sättas upp i början av maj. Direkt efter det startar rivningen och den kommer att vara tidvis störande för medarbetare och studenter som befinner sig i Niagara, Studentcentrum samt utomhus. Rivning kommer att pågå under hela vårterminen.

Varning för buller

Hörsalarna B1 och B2 samt A-delen av Niagara vetter mot kårhustomten och där kommer bullret att märkas mest. Det gäller även större delen av Studentcentrum.

– Vi har bett Wihlborgs undvika störningar under vissa dagar då vi har internationella gäster. Tyvärr kommer vi att få leva med detta resten av terminen. Vi hoppas på att det fortfarande kommer att gå att röra sig kring byggnaden och fram till kajen när etableringsområdet satts upp. Så fort vi vet så kommer informationen upp på webbsidan, säger Nik Ajvazi, avdelningschef för Byggnad och service.

Malmö universitet har nyligen tecknat ett bindande hyresavtal med Wihlborgs. Grundhyran för Amphitrite kommer att vara cirka 69 miljoner per år. Inflyttning planeras till början av 2028.

– Vi är glada att vi kommit så här långt i processen och ser fram emot att följa byggnationen och utvecklingen av vårt hållbara och kreativa campus. Amphitrite kommer att bli en viktig plats för studenter, medarbetare och tandvårdsstudenter, säger rektor Mia Rönnmar.

Återbruk ska ge miljöcertifiering

Wihlborgs har ambitionen att Amphitrite ska bli en miljöcertifierad byggnad. Det innebär att byggnaden är hållbar ur bland annat miljö- och energiperspektiv och att den har en hälsosam inomhusmiljö.

– Delar av den befintliga byggnaden kommer att bevaras och återbrukat byggnadsmaterial är tänkt att bland annat omvandlas till ett nytt fasadmaterial. Återbruk är en mycket viktig pusselbit för att byggnaden ska nå de högt ställda miljömålen för det här projektet, säger hållbarhetsutvecklare Anna Bruun Månsson.

Amphitrite

I Amphitrite kommer bland annat Odontologiska fakulteten, studentcentrum och studentkårerna att flytta in. På bottenvåningen kommer det att finnas reception, servicecenter, studieplatser, café och en större lärosal. Övriga våningar kommer att innehålla bland annat lärandemiljöer, arbetsplatser, studentkårer och Odontologiska fakulteten med Universitetstandvården.