Om du har högskolestudier sedan tidigare kan du ha möjlighet att tillgodoräkna dig poäng från dessa kurser i en utbildning vid Malmö universitet, om innehållet i huvudsak stämmer överens. Även kunskaper och färdigheter från annan utbildning än högskoleutbildning samt yrkesverksamhet kan vara aktuella för tillgodoräknande.

Om du får ett tillgodoräknande beviljat innebär det att du inte behöver läsa just de delarna av utbildningen. Ansökan kan, förutom fullt bifall eller avslag, även resultera i att du beviljas tillgodoräknande för en del av den kurs du ansökt om, och avslag för en del.

Du måste vara student vid Malmö universitet för att kunna få ett beslut om tillgodoräknande.

Inga tillgodoräknanden bedöms eller garanteras i förväg.

 

Obs!

Du gör din ansökan i Ladok men det är viktigt att du förbereder dig genom att läsa informationen på denna sida först.

Om du har varit på utbytesstudier och ska ansöka om tillgodoräknande ska du istället läsa den information som du finner här.

Utbytestermin utomlands - hemkomst

Om du är student inom VAL eller ULV, eller deltagare i Lärarlyftet ska du inte göra din tillgodoräknandeansökan i Ladok, utan följa de rutiner som finns för din utbildning. Om du är deltagare i annan uppdragsutbildning än Lärarlyftet, undersök först hur rutinerna ser ut för just din uppdragsutbildning.

1. Att förbereda innan du gör din ansökan i Ladok

  • Gör en egen bedömning av dina kunskaper och färdigheter i förhållande till de krav som ställs i den kurs du önskar få tillgodoräknad (kursen/utbildningen som du vill avstå ifrån att läsa).

Hitta kurs- och utbildningsplaner i Utbildningsinfo

  • Du ska göra din bedömning utifrån kursens lärandemål. Kursplanens beskrivning av innehåll, kurslitteratur samt på vilka sätt studenternas prestationer bedöms är också värdefull information till dig före ansökan.
  • Om du anser att dina kunskaper och färdigheter stämmer överens med det som kursen kräver, och har förberett de dokument som ska bifogas (se punkt 2), går du vidare och gör din ansökan i Ladok.
  • Tänk på att din ansökan endast ska avse en kurs som du annars skulle läst vid Mau. Om du vill ansöka om tillgodoräknande för (avstå från att läsa) flera kurser ska du göra en ansökan per kurs.
  • Tänk på att ansöka i god tid före kursstart. Handläggningstiden varierar men räkna med 4-6 veckor (från komplett ansökan), eller mer om bedömningen så kräver. Bedömning av ansökningar där erfarenhetsbaserat lärande (reell kompetens) åberopas kräver en mer omfattande process och kan därför ta betydligt längre tid - upp till 12 veckor.
  • Tänk på att följa undervisningen på kursen även om du ansökt om tillgodoräknande. Först när du får beslutet, vet du om din ansökan beviljats eller inte.
  • Tänk på att beslut om tillgodoräknande ger inte platsgaranti på kurs eller program.
  • Tänk på att du inte kan ansöka om tillgodoräknande mot valfri termin om du åberopar annan utbildning än högskoleutbildning eller yrkesverksamhet (reell kompetens) som grund för tillgodoräknandet, eftersom det måste finnas lärandemål att göra bedömningen mot.

För vilka studier behöver du inte ansöka om tillgodoräknande?

Det finns tillfällen då du inte behöver göra en ansökan om tillgodoräknande. Två vanliga exempel på detta är:

  • Du läser på ett program och vill att tidigare studier vid ett svenskt lärosäte ska räknas som valfri termin inom ditt program.
  • Du läser fristående kurser mot en generell examen och vill ha med tidigare studier vid ett svenskt lärosäte i din examen.

När du ansöker om examen via Ladok markerar du då istället vilka kurser som ska ingå i examen. Observera att du alltid ska ansöka om tillgodoräknande när du vill ta med studier från ett utländskt lärosäte i ditt program/din examen, eller har varit på utbytesstudier.

Möjliga konsekvenser vid tillgodoräknande

Ett beviljat/delvis beviljat tillgodoräknande kan påverka ditt studiemedel. Kontakta CSN för att veta vad som gäller för dig. Ifall ditt tillgodoräknande medför att du läser färre högskolepoäng en termin än vad du har ansökt studiemedel för, meddelar du själv alla förändringar till CSN.

När en kurs har avslutats genom ett tillgodoräknande så kan du inte registrera dig på kursen och läsa den vid ett senare tillfälle.

2. Dokument att bifoga i ansökan

Till ansökan behöver du bifoga dokument som styrker dina tidigare studier eller yrkesverksamhet.

Tidigare högskoleutbildning

Högskoleutbildning vid svenska lärosäten:

  • Tidigare högskoleutbildning ska styrkas med dokument som studieintyg alternativt kursbevis/examensbevis. Kurskod och kursrubrik ska finnas.
  • Dokument som anger lärandemålen och beskriver innehållet i utbildningen ska bifogas, lämpligen kursplan med litteraturlista. Det är viktigt att kursplanen gällde då utbildningen lästes.

Högskoleutbildning vid utländska lärosäten:

  • Officiellt Transcript of Records (resultatintyg). Transcript ska vara vidimerat* förslagsvis av det utfärdade lärosätet. Information om lärosätet, kursnamn, datum för avslutade studier, nivå, poäng samt betyg ska framgå.
  • Information om lärosätets utbildnings- och betygssystem, om det inte framgår av intyget.
  • Formell kursplan som var aktuell när du läste kursen.
  • Litteraturlista som var aktuell när du läste kursen.

* Vidimering innebär att en person (som inte tillhör din familj) ska skriva sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på varje kopia. Den som på så sätt intygar att kopian överensstämmer med originalet kan vara en privatperson eller myndighetsperson. Du kan be personal vid Malmö universitet göra en vidimerad kopia från ditt originaldokument, och istället bifoga denna.

Handlingar på andra språk än svenska

Observera att handlingar från universitetsstudier som är utfärdade på andra språk än svenska, engelska, danska eller norska måste översättas av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Du ombesörjer själv och står för eventuell kostnad för översättning om det behövs. 

Utbildning utanför universitetet och högskola

Utbildning utanför universitetet och högskola ska styrkas med dokument som utbildningsbevis, betyg eller kursintyg. Oftast krävs också en beskrivande information om utbildningen/kursen i fråga, dess innehåll, lärandemål, omfattning och utbildningsnivå, till exempel kurs-/utbildningsplan med litteraturlista. Du uppmanas dessutom i ett separat dokument beskriva vilka överensstämmelser du själv bedömer finns mellan utbildningen/kursen du läst och den du önskar tillgodoräknande för vid Malmö universitet. Utgå från lärandemålen i de båda utbildningarna/kurserna.

Erfarenhetsbaserat lärande och yrkesverksamhet (reell kompetens)

För att synliggöra kunskaper som erhållits genom lärande i andra sammanhang, exempelvis yrkeslivserfarenhet, krävs det en mycket tydlig och utförlig beskrivning av de kunskaper och färdigheter som du fått från dina erfarenheter, och hur du fick dem. Skriv i ett vanligt Word-dokument. Du ska redogöra för:

  • vilka kunskaper och färdigheter du utvecklat – i förhållande till lärandemålen i den kurs du vill tillgodoräkna dig
  • vad du gjort – alltså vilka erfarenheter som gjort att du utvecklat dessa kunskaper och färdigheter, t ex vilka arbetsuppgifter du haft och i vilken typ av tjänst
  • under vilken tidsperiod
  • omfattning, t ex % av tjänst
  • ansvar – din position/roll.

Beskriv situationer och utmaningar som du stött på i yrkesverksamhet och/eller annan verksamhet där du skaffat och utvecklat dina kunskaper och färdigheter.

  • Hur du löste situationen och vad du grundar ditt handlande på?
  • Redogör för och motivera val av metod/hjälpmedel/verktyg och/eller redskap som du använde för att lösa beskriven situation samt resultatet.
  • Ge exempel på alternativ handling/ lösning/perspektiv för att lösa beskriven situation/utmaning/problematik
  • Koppla gärna din redogörelse till relevant teori.

Dokumentation som kan behöva bifogas till din ansökan är till exempel:

  • tjänstgöringsintyg innehållande arbetets omfattning i tid (% av tjänst) samt tidsperiod
  • beskrivning av arbetsuppgifter och ansvar
  • referens till närmaste chef
  • andra handlingar som du önskar åberopa.

Motsvarande gäller lärande i annan verksamhet än yrkesverksamhet.

Bedömningsprocessen underlättas ju mer av det du beskriver som du kan styrka på olika sätt.

Om du planerar att åberopa annan utbildning än högskoleutbildning eller yrkesverksamhet (reell kompetens), och har funderingar inför din ansökan - se kontaktuppgifter under varje fakultet sist i denna informationstext.

3. Så bedöms din ansökan

Vid tillgodoräknande prövas innehåll, omfattning, nivå och lärandemål på dina tidigare studier/yrkesverksamhet mot lärandemålen i den kurs du ansöker om att få detta tillgodoräknat mot (det vill säga den kurs du vill avstå från att läsa i och med tillgodoräknandet).

Du får inte betyg på tillgodoräknad kurs eller del av kurs eftersom det inte har gjorts någon ny examination av dina kunskaper.

Handläggningstiden varierar men räkna med 4-6 veckor (från komplett ansökan), eller mer om bedömningen så kräver. Bedömning av ansökningar där erfarenhetsbaserat lärande (reell kompetens) åberopas kräver en mer omfattande process och kan därför ta betydligt längre tid - upp till 12 veckor.

4. Beslut om tillgodoräknande

Efter att ansökan har prövats får du ett beslut i Ladok, vilket meddelas dig via e-post. Det finns tre olika möjliga beslut om tillgodoräknande:

  • Bifall: Bifall betyder att du har fått din ansökan godkänd. I beslutet anges vilka av dina tidigare studier eller yrkesverksamhet som ligger till grund för beslutet.
  • Delvis bifall: Om inte hela din ansökan har blivit godkänd, men en del, så får du ett delvis bifall, vilket också innebär delvis avslag. Beslutet innehåller då information om vilken del av kursen du ansökt om att få tillgodoräknad som är beviljad, och en motivering till varför resterande del inte kunde bli det, tillsammans med en överklagandehänvisning
  • Avslag: Avslag betyder att din ansökan inte kunde beviljas, varken i sin helhet eller till viss del. Avslagsbeslutet innehåller en överklagandehänvisning.

Observera att ett tillgodoräknande av del av kurs inte alltid kan läggas in i Ladok direkt. Detta till exempel om kursen går vid en senare termin.

Överklagande

Om beslutet är ett avslag eller delvis avslag kan du överklaga. En överklagan ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan, men alltid skickas in till Malmö universitet. Du har tre veckor på dig att skicka in ditt överklagande, från den dag du tog del av beslutet.

Mer information om hur du överklagar ett beslut får du när beslutet skickas till dig, i det som kallas överklagandehänvisningen.

Kontaktuppgifter och information från fakulteterna

Fakulteten för hälsa och samhälle

Fakulteten för kultur och samhälle

Institutionen för globala och politiska studier (GPS): gpsstudent@mau.se

Institutionen för urbana studier (US): usstudent@mau.se

Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3): K3student@mau.se

Fakulteten för lärande och samhälle

Kontakta oss med din fråga

Särskild instruktion till ansökan, VFU Förskollärarpogrammet, flexibel variant

Förskollärarutbildning – flexibel variant använder en särskild modell för tillgodoräknande av vfu. Ansökan om att få tillgodoräkna vfu görs i en sammanhållen process. Instruktioner för detta finns på programmets sida i Canvas och mer information ges av programansvariga under termin tre. Det är först efter termin tre som ansökningar om att få tillgodoräkna vfu behandlas.

Odontologiska fakulteten

Kontakt: studadm.od@mau.se

Odontologiska fakulteten arbetar efter en pedagogisk modell där teori och praktik är integrerat med tidig klinik. Därför kan du i regel endast tillgodoräkna dig termin 1 eller i sällsynta fall år 1, om du har meriter som stödjer tillgodoräknandet.

Fakulteten för teknik och samhälle

Kontakt: TSstudent@mau.se