Vi använder cookies på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Mina studier
- Mina studier
- Schema, grupprum och lokaler
- Tentamen
- Studieavbrott och studieuppehåll
-
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Ansök om examensbevis
- Så lyckas du med uppsatsen
- Rättigheter och skyldigheter
- Kränkningar och trakasserier
- Stipendier
På sidan -
- Stöd & service
- Stöd & service
-
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Hemtenta och skrivuppgifter
- Matematikverkstaden
- Registrering, intyg & administration
-
- Studenthälsan
- Studenthälsan
- Filmer och podd
- Studie- och karriärvägledning
-
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Bli stödperson
- Universitetskyrkan
På sidan -
- Internationella möjligheter
- Internationella möjligheter
- Praktik och VFU utomlands
-
- Uppsats utomlands
- Uppsats utomlands
- Minor field studies
-
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium för utbytesstudier
- Erasmus+ stipendium för praktik
- Certifikat internationella meriter
- Virtuella internationella möjligheter
- Studentkonferenser och sommarkurser utomlands (på engelska)
- Kontaktpersoner för internationella möjligheter
På sidan -
- Jobb & praktik
- Jobb & praktik
-
- Innovation och entreprenörskap
- Innovation och entreprenörskap
- Leapfrogs
- Praktik och VFU
- Karriärvägledning
- Examen och alumnnätverket
På sidan
Tentamen
Obligatorisk anmälan i KronoX, ID-handling, tentamenstillfällen, regler för salstentamen, skåp, resultat i Inspera, hämta ut tenta, omtentamen, gamla tentor, demotentor och övningstentor.
Aktuellt
Observera att ett digitalt ID-kort i bankID-appen inte är en godkänd ID-handling vid tentamen just nu. Mer information om godkänd legitimation finns på sidan.
Salstentamen – så funkar det
Undrar du hur en salstentamen går till? Se filmen och häng med när Jesper tenterar på Kranen.
Anmäl dig
Din lärare informerar om i vilken form din kurs tenteras, till exempel som en salstentamen (på papper eller digitalt på dator).
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in i schemasystemet Kronox. Anmälan öppnar 21 dagar före tentamenstillfället och stänger 7 dagar före tentamen. Detsamma gäller för omtentamen. Om du inte har anmält dig i tid får du inte tentera utan får vänta till nästa tentamenstillfälle.
- Logga in med din datoridentitet och ditt lösenord på schema.mau.se.
- Under fliken Aktivitetsanmälan hittar du de tentamenstillfällen som du kan anmäla dig till.
- Ett bekräftelsemail skickas när du anmäler och avanmäler dig.
- Du får ett mejl två dagar innan tentamenstillfället med tid och plats, om du har anmält dig. Mejl skickas till den mejladress du har angett i Ladok för studenter, kontrollera att du har skrivit rätt mejladress där.
Observera att mejl om tentamenstillfällen bara är en påminnelse. Du som student är ansvarig att känna till kursschemat och att anmäla dig till tentamen enligt gällande regler. Får du förhinder, vänligen avanmäl dig från tentamen senast 7 dagar innan tentamenstillfället.
Anmälan för studenter från tidigare terminer
Studenter från föregående terminer behöver kontakta oss via vårt kontaktformulär eller genom att mejla tentamen@mau.se inom anmälningsperioden för att anmäla sig till tentamen. Det är endast studenter som studerar under innevarande termin som får upp tentamenstillfällen automatiskt i KronoX.
Problem vid anmälan
Om du har problem att anmäla dig via Kronox, kontakta tentamensadministrationen direkt via vårt formulär. Du måste kontakta oss senast 7 dagar före tillfället, innan anmälan stänger. Använd din datoridentitet för att logga in och fylla i formuläret.
Schema över tentamenstillfällen
Datum och tid för din tentamen hittar du i ditt kursschema på Canvas. Vilken sal som du ska tentera i meddelas på plats.
Flera salstentor kan skrivas under samma dag och därför är det viktigt att du känner till vilken kurskod som gäller för din kurs. Kurskoden finns exempelvis i bekräftelsemejlet från KronoX som gäller din anmälan till tentamen.
Nedan kan du söka fram samtliga tentor som hålls på din fakultet eller enhet, sex månader fram i tiden. Tänk på att kurskoder kan ändras från termin till termin.
Se tentamenstillfällen
Viktigt inför din tentamen
Här hittar du information om ID-handlingar och annat som är viktigt att veta inför din tentamen.
Inför tentamen
- Du måste ha med dig giltig fotolegitimation med personnummer, exempelvis svenskt/nationellt ID-kort, svenskt körkort, svenskt eller utländskt pass eller ID-handling utfärdat inom Schengenområdet. Som giltig ID-handling godtas även en högst tre månader gammal polisanmälan, om din legitimation är stulen eller förlorad, i samband med ett personbevis från Skatteverket. Observera att detta måste visas upp i pappersform.
- Observera, att om du ska skriva en anonym salstentamen på papper, så måste du anteckna och ta med din anonyma kod. Denna kan du hitta i din anmälan i KronoX, samt i Ladok under Examinationer.
- Får du förhinder ska du avanmäla dig från tentamen. Detta går att göra senast 7 dagar innan tentamenstillfället.
- Du kan inte avanmäla dig till tentamen efter att anmälan är stängd. Detta påverkar inte dina möjligheter att anmäla dig till nästkommande tentamenstillfälle.
- Om du vill skriva två tentamina vid samma tillfälle så måste du anmäla dig till båda dessa i KronoX enligt gällande regler. Efter att anmälan är genomförd ska du skicka ett meddelande till tentamensadministrationen. Ange ditt personnummer, kurskoder samt datum som du vill skriva.
- Om du är diabetiker och behöver ha hjälpmedel tillgängliga under tentamen, skicka ett meddelande till tentamensadministrationen.
- Om du har nedsatt hörsel och behöver halsslinga, skicka ett meddelande till tentamensadministrationen.
- Du får endast ta med beviljade hjälpmedel in i sal. Om du behöver öronproppar får endast de som tillhandahålls av tentamen användas.
- Om du behöver amma under din tentamen måste du kontakta oss i god tid innan din tenta. Under tentamen får barnet uppehålla sig utanför sal tillsammans med annan vårdnadshavare och vid behov får du lämna sal, i sällskap med tentavärd, för att amma barnet.
- Om du har skyddade personuppgifter är det viktigt att du kontaktar tentamensadministrationen via mejl eller telefon i god tid innan din tentamen. Var god ta även med dig det sekretessintyg som du har fått från universitetet. Detta måste visas upp för tentamensvärd. Om du inte har ett sådant, eller du har vidare frågor, är det viktigt att du kontaktar tentamen..
- Det finns inte möjlighet för studenter från andra lärosäten att tentera på Malmö universitet. Ta gärna kontakt med lärcentrum i din kommun för att höra om de erbjuder studenter från andra lärosäten att tentera hos dem.
Digital salstentamen – tänk även på detta
- Kontrollera att du kan logga in på ditt studentkonto (datoridentitet). Lär dig dina inloggningsuppgifter utantill eller skriv ner dem och ta med.
- Gör en demotenta för att få en känsla för hur det går till att skriva en tentamen digitalt. Länkar hittar du längre ner på sidan.
- Dator samt tillbehör kommer att finnas på din plats i tentasalen.
Anmäl önskat pedagogiskt stöd vid tentamen
Om du har beviljats särskilt pedagogiskt stöd vid tentamen (till exempel tillgång till dator eller extra tid) ska du anmäla önskat stöd i schemasystemet Kronox senast 7 dagar innan tentamenstillfället.
- Klicka på knappen Stöd i Kronox efter att du gjort anmälan till tentamen. Välj vilka anpassningar du behöver ha till respektive tentamen.
- Du har möjlighet att se vilka stöd som är anmälda inför ett tentamenstillfälle innan anmälan stänger om du klickar på knappen Stöd.
- Under rubriken Valda stöd står de stöd som är anmälda.
- Om du inte har anmält dina stöd står de under rubriken Valbara stöd.
- Kontakta tentamensadministrationen om du är osäker på vilka stöd som du har anmält efter att anmälan till tentamen har stängt.
Har du frågor så kan du kontakta oss. Ange då:
- ditt namn
- ditt personnummer
- kursnamn på den kurs du ska tentera
- datum och tid för tentamen
Eget rum/mindre grupp
Du som ska skriva din tentamen i ett eget rum/mindre grupp får en bekräftelse från tentamensadministrationen 3-4 dagar innan tentamen. I bekräftelsen står även salsnumret. Tentamensadministrationen meddelar också din examinator om var du kommer skriva tentamen. NAIS-beslutet visar du sedan upp för berörda lärare eller examinatorer.
Varaktig funktionsnedsättning
Har du en varaktig funktionsnedsättning som till exempel, dyslexi, adhd eller nedsatt syn kan du ansöka om särskilt pedagogiskt stöd utifrån dina individuella behov.
Tentamenslokal Kranen
Salstentamina skrivs i Malmö universitets tentamenslokal Kranen på Östra Varvsgatan 11A. Kranen är anpassad för både papperstentamen och digital salstentamen (digitamen).
I schemat ser du i vilken byggnad som din salstentamen hålls. Salstentor förlagda på Kranen är schemalagda i lokalen "KR:tentasal 1-6" i Kronox. Du får besked om i vilken sal du ska skriva tentamen när du anländer till byggnaden.
Byggnaden låses upp automatiskt 45 minuter innan tentamensstart och låses igen 30 minuter efter tentamensstart.
Demotenta
Ska du skriva en digital salstentamen för första gången? Gör en demo (övningstenta) för att få en känsla för hur det går till.
Vid tentamenstillfället
Nedan hittar du information om vad som är viktigt att tänka på när du ska skriva tentamen.
- Kom i tid. Dörrarna stängs vid starttid. Ett andra insläpp görs 30 minuter efter starttid utan kompensation för förlorad tid. Huset låses efter andra insläppet, man kan då inte längre komma in i byggnaden. Om du ska skriva digitalt bör du vara på plats minst 30 minuter innan tentan börjar.
- Tentamensvärden ger instruktioner om tentamen och bestämmer var alla ska sitta. Du får endast använda kladdpapper som du fått av tentamensvärd.
- Observera att du måste använda bläckpenna för att fylla i omslaget för papperstentamen. Det är din examinator som beslutar vilken penna som ska användas för resten av tentamen. Du ska själv ta med pennor.
- Du får inte ta med väskor, ytterkläder, någon slags klocka, mobiltelefoner och andra smarta enheter in i salen.
- Du får ta med dig mat och dryck till tentamen. Undvik att ta med mat som doftar starkt.
- Av hänsyn till allergiker, undvik att ha med dig nötter eller ha på dig stark parfym.
- Det finns toaletter både inne i tentamenslokalen och i anslutning till lokalen.
Vid fusk och störande uppträdande
Student som stör eller hindrar verksamheten i tentamenssalen får avbryta sin tentamen och lämna salen. Misstanke om fusk och störande uppträdande anmäls till disciplinnämnden.
Förvaringsskåp
Förvaringsskåp för personliga ägodelar finns utanför tentamenssalarna på Kranen. Du låser skåpen med en fyrsiffrig kod som du väljer på plats. Samma kod används för att öppna och stänga skåpet. Förvaringsskåpen är 40x40x40 cm. Tänk på att alla dina ägodelar som du har med ska kunna rymmas i skåpet.
Tentamensresultat
Besked om dina tentamensresultat får du senast 15 arbetsdagar efter tentamenstillfället. Betyget för din tentamen ser du i Ladok för studenter senast fem arbetsdagar efter du fått besked om dina resultat.
Se din rättade digitala salstentamen i Inspera
- Resultatet på din tentamen kan du se när läraren rättat färdigt. Läraren informerar dig när du kan se dina resultat i Inspera.
- Din rättade tentamen finns på Insperas hemsida, under fliken Arkiv.
- Du loggar in på Inspera med ditt dator-ID, alltså samma inloggningsuppgifter som du använt vid tentamenstillfället.
- För att se rättning samt lärarens kommentarer klickar du på ”Se flera detaljer” och sedan på länken under ”Feedback rättning”.
- Saknas texten ”Feedback rättning” har du inte fått några kommentarer, du kan då se rättningen under ”Visa inlämnat svar”.
Hämta ut din rättade papperstentamen
Rättade papperstentor delas ut av lärare alternativt hämtas i receptionen. Invänta att lärare eller administratör meddelat att tentorna har blivit rättade och finns tillgängliga.
Om du är student på HS hämtar du din papperstenta i receptionen på HS (Allmänna sjukhuset). Alla övriga hämtar i receptionen på Niagara.
Hämta ut äldre salstentamen
Kontakta oss för att hämta ut äldre tentamina. Använd din datoridentitet för att logga in och fylla i vad du söker.
Utlämning av äldre tentamen (serviceportalen)
Om du inte kan logga in och fylla i formuläret
Hör av dig till oss och glöm inte ange kurskod, provkod samt om du vill beställa skriven eller oskriven tentamen (endast frågor). Kurskod och provkod ser du i Ladok.
Du får betala en avgift
När du beställer utlämning av gamla tentor är Malmö universitet skyldig att ta ut en avgift.
- Om du beställer digitalt material beräknas avgiften utifrån antalet filer. De första nio filerna är gratis och avgift tas ut från den tionde filen. Avgiften för den tionde filen är 125 kronor. Vill du beställa fler än tio filer kostar alla de följande 5 kronor per fil.
- Om du beställer papperskopior beräknas avgiften per sida. De första nio sidorna är gratis och avgift tas ut från den tionde sidan. Avgiften för den tionde sidan är 50 kronor. Vill du beställa fler än tio sidor kostar alla de följande 2 kronor per sida. Portokostnad och eventuell postförskottsavgift tillkommer om tentan ska skickas med post.
Omtentamen
Ska du skriva en omtentamen anmäler du dig på samma sätt i Kronox som vid ordinarie tentamenstillfälle. Om du inte ser den kurs du vill anmäla dig till under fliken Aktivitetsanmälan kan det bero på att det är en äldre tentamen. Kontakta oss då genom vårt formulär.
Använd din datoridentitet för att logga in och fylla i formuläret.
Kontakt
Kontakta oss via webben eller genom att mejla tentamen@mau.se.
Kontakta oss via telefon
Du kan också nå tentamensadministrationen via telefonnummer 040-665 83 00