Hitta svaren på vanliga frågor om utbytesstudier. Vi fyller på med frågor allt eftersom.

Ansökan och behörighet

Vad finns det för språkkrav?

Vissa universitet kräver dokumenterade språkkunskaper, detta kan du i så fall hitta under respektive universitet i MoveOn under ansökningsperioden. Ibland krävs också att dina kunskaper ska vara aktuella. 

Om språkkrav (Ansök till utbytesstudier)

Min kurs är på ett annat språk än engelska – vad gäller?

När du ansöker till ett universitet där undervisningsspråket är något annat än engelska måste du skicka in dokument som visar dina kunskaper i det aktuella språket. Det kan till exempel vara ett intyg från en språkkurs eller resultatet på ett språktest.

Om du inte har något intyg kan du i ditt "statement of purpose" beskriva hur du har lärt dig språket och vilken nivå du tror att du ligger på. Vissa universitet kommer att kräva ett officiellt intyg, läs mer om detta i utlysningen i MoveOn.

 

Kan jag ansöka om Erasmus+ stipendium för mitt utbyte?

Om du vill göra ett utbyte inom Erasmus+ måste du hålla koll på de särskilda krav som gäller för att du ska kunna ansöka om ett Erasmus+ stipendium. Bland annat gäller att du måste göra ditt utbyte i ett annat land än där du bor. Du kan alltså inte pendla till dina utbytesstudier, till exempel från Malmö till Danmark.

Erasmus+ stipendium för utbytesstudier

Kan jag få hjälp att fylla i min ansökan?

Under varje ansökningsperiod hålls minst ett informationsmöte på din fakultet. På mötet kommer du att få veta hur ansökningsprocessen fungerar och en möjlighet att ställa frågor. 

Det kommer också att finnas drop in-tillfällen där du kan prata med en internationell koordinator. Du kan alltid höra av dig till oss direkt om du har frågor om utbytesstudier.

Kontakta en internationell handläggare

Att välja kurser

Hur väljer jag ut kurserna jag ska ha i min studieplan?

Du behöver sätta dig in i värduniversitetets system och hitta kurser, motsvarande 30 hp vid Malmö universitet, som är relevanta för din examen. Det är inte säkert att du hittar de kurser som kommer att erbjudas under den termin du söker redan vid ansökningstillfället. Du måste istället göra ditt val baserat på den information som finns tillgänglig när du ansöker, till exempel genom att titta på förra årets kurser.

En bra början kan vara att leta upp startsidan för "inbound" eller "incoming" på värduniversitetets webbplats. När du söker efter kurser ska du leta efter "units", "subjects", "courses" eller "modules" (namnen varierar mellan olika universitet). Ibland behöver du klicka på ett program för att komma åt de olika delkurserna.

Det val av kurser som du gör när du skriver din ansökan är inte slutgiltigt. Om du blir nominerad kommer ditt kursval troligen att ändras flera gånger innan du reser.

Om du åker utomlands under din valbara termin kan du välja i princip vilka kurser du vill. Om det finns några restriktioner för val av kurser kommer detta att framgå i MoveON-portalen för respektive utlysning.

Vilken typ av kurser kan jag välja?

  • Om du gör ett utbyte under din valbara termin kan du ofta välja i princip vilka kurser du vill. Om det finns restriktioner kommer du att kunna ta del av dem när utlysningen öppnar. 
  • Om en kurs har samma namn som en kurs inom ditt program, se till att ta reda på att de två kurserna har olika innehåll. 
  • Tänk på att språkintroduktion inte kan ingå i ditt val av kurser – om det inte är så att ditt värduniversitet har bestämt att de ska vara obligatoriska för utbytesstudenter. 

Kan jag läsa en språkkurs?

  • Det kan finnas en gräns för hur stor del av dina studier som får vara språkkurser och det vara olika för olika fakulteter och program. Det gäller normalt inte om språk är en viktig del av din utbildning.
  • Tänk på att språkintroduktion inte kan ingå i ditt val av kurser – om det inte är så att ditt värduniversitet har bestämt att de ska vara obligatoriska för utbytesstudenter. 

Mitt universitet ligger utanför Europa, hur många poäng behöver jag läsa?

Alla lärosäten inom EU har samma poängsystem för högre studier, och detsamma gäller alla våra partneruniversitet inom Europa. Men om du åker utanför Europa kan det skilja en hel del mellan länder – och till och med mellan olika universitet. I listan hittar du alla våra partneruniversitet och hur många poäng du behöver för att komma upp till heltid (30 högskolepoäng per termin).

Heltidsstudier vid våra partneruniversitet (pdf, box, på engelska)

Mina studier