Vi använder cookies på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Mina studier
- Mina studier
- Schema, grupprum och lokaler
- Tentamen
- Studieavbrott och studieuppehåll
-
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Examen, examensarbete och att skriva uppsats
- Ansök om examensbevis
- Examensarbete
- Så lyckas du med uppsatsen
- Rättigheter och skyldigheter
- Kränkningar och trakasserier
- Stipendier
På sidan -
- Stöd & service
- Stöd & service
-
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Skrivverkstaden och stöd i dina studier
- Hemtenta och skrivuppgifter
- Matematikverkstaden
- Registrering, intyg & administration
-
- Studenthälsan
- Studenthälsan
- Filmer och podd
- Studie- och karriärvägledning
-
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
- Bli stödperson
- Universitetskyrkan
På sidan -
- Internationella möjligheter
- Internationella möjligheter
- Praktik och VFU utomlands
-
- Uppsats utomlands
- Uppsats utomlands
- Minor field studies
-
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium
- Erasmus+ stipendium för utbytesstudier
- Erasmus+ stipendium för praktik
- Certifikat internationella meriter
- Digitala internationella möjligheter
- Studentkonferenser och sommarkurser utomlands (på engelska)
- Kontaktpersoner för internationella möjligheter
På sidan -
- Jobb & praktik
- Jobb & praktik
-
- Innovation och entreprenörskap
- Innovation och entreprenörskap
- Leapfrogs
- Praktik och VFU
- Karriärvägledning
- Examen och alumnnätverket
På sidan
Erasmus+ stipendium för blandad mobilitet
blandad mobilitet
Blandad mobilitet innebär att du läser en kurs i ett annat europeiskt land, med inslag av distans – en "virtuell komponent". Du ska först ha fått godkänt från din institution eller fakultet innan du kan ansöka.
Erasmus+ erbjuder en möjlighet för dig som student att söka stipendium för en kortare kurs på 5–30 dagar i ett godkänt land i Europa. Detta korta kursutbyte måste innehålla en virtuell komponent och möjligheten att söka stipendiet finns därför endast för dig som under ordnade former har fått ok att göra en blandad mobilitet från din fakultet/institution.
Endast du som har fått länk till denna ansökan av Malmö universitets Erasmus+ koordinator har möjlighet att ansöka om detta stipendium.
Godkända länder för Erasmus+
- Alla länder inom Europeiska unionen (ej Sverige) samt Island, Liechtenstein, Norge, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet
Behörighetskrav
Kursen som äger rum på plats i ditt värdland ska vara på 5–30 dagar. Det är de dagar som du befinner dig i värdlandet som är stipendiegrundande. Din kurs ska innehålla en "virtuell komponent". Detta är en del som sker digitalt, på distans och den ges av mottagande värdlärosäte. Information om denna komponent ska beskrivas i learning agreement.
Du kan få stipendiet flera gånger
Det är möjligt att ansöka om Erasmus+ stipendium flera gånger. Begränsningen är att en student får delta i Erasmus+ praktik och/eller utbytesstudier i sammanlagt 12 månader per utbildningsnivå (kandidat, master eller doktorand).
Stipendiebelopp
Stipendiet är ett bidrag till merkostnader i samband med utlandsvistelsen, det är inte menat att täcka alla dina kostnader.
Stipendiet beräknas per dag som du befinner dig i ditt värdland för att läsa kursen. Beloppet är på 79 euro per dag för de första 14 dagarna och 56 euro per dag för dag 15–30. Hela stipendiet överförs till dig i euro så snart som möjligt innan start. Notera att om du skulle komma hem tidigare än beräknat blir du återbetalningsskyldig för de resterande dagarna.
Resebidrag och grönt resande
Resebidrag
Du får automatiskt ett resebidrag som beräknas på avståndet mellan Malmö och värdstaden. Europeiska kommissionen har en digital räknare som du använder för att beräkna sträckan du behöver åka. Resebidraget blir högre om du reser på ett hållbart sätt.
Du tilldelas även automatiskt två resdagar och för dessa får du stipendiets dagsbelopp.
Grönt resande
Om mer än hälften av din tur och retur resa från Malmö till din värdstad görs med hållbara transportmedel blir ditt resebidrag lite högre. Vid behov kan du även ansöka om upp till fyra extra "gröna" resdagar och få motsvarande dagsbeloppet även för dessa.
Grönt resande definieras som resor som använder sig av utsläppssnåla transportmedel för huvuddelen av resan, till exempel buss, tåg eller samåkning. Du kan inte ansöka om grönt resande om du reser hållbart bara i ena riktningen och inte heller om du reser ensam i en el- eller hybridbil.
Du måste ansöka om grönt resande innan din avresa, du kan inte ansöka retroaktivt.
De extra gröna resdagarna gäller bara om du behöver fler resdagar utöver de två resdagarna som du automatiskt får. Om du till exempel reser hållbart, men resan till värdstaden bara tar en dag i vardera riktningen behöver du inte ansöka om några gröna resdagar.
Uträkning av resebidrag
- Från 10 km till 99 km: 56 euro vid grönt resande (28 euro om ej grönt resande)
- Från 100 km till 499 km: 285 (211)
- Från 500 km till 1999 km: 417 (309)
- Från 2000 km till 2999 km: 535 (395)
- Från 3000 km till 3999 km: 785 (580)
- Från 4000 km till 7999 km: 1188 (1188)
- 8000 km eller längre: 1735 (1735)
Avstånden ovan gäller för resa enkel väg mellan Malmö och värdstaden. Det angivna beloppet motsvarar det totala resebidraget i euro för hela resan. Använd Europeiska kommissionens avståndsberäknare för att räkna ut avståndet mellan städerna.
Möjlighet till extra stipendiemedel
- Du som har en permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa kan ansöka om ett särskilt tillägg, en så kallad "top-up".
- Du som har minderårigt barn, oavsett om barnet följer med eller ej, kan ansöka om ett särskilt tillägg, en så kallad "top-up".
Bland annat du som har ett NAIS-beslut kan ansöka om "top-up".
Om utlandsvistelsen skulle innebära extrakostnader som överstiger beloppet i "top-up" har du möjlighet att ansöka om inkluderingsstöd från Universitets- och högskolerådet för dina faktiska kostnader. Inkluderingsstödet för faktiska kostnader blir då ett komplement till "top-up". Kontakta oss i god tid innan du ska resa för att få mer information och hjälp med att skriva en ansökan.
Ansökan
Du måste först göra din ansökan till ditt värduniversitet rörande kursen du ska läsa. Instruktioner om ansökan får du från ditt värdlärosäte.
När ansökan till värduniversitetet är klar kan du ansöka om Erasmusstipendiet genom att följa dessa instruktioner. Ansökan är fullständig först när du har följt alla stegen. Gör gärna din ansökan så snart som möjligt. Din kompletta ansökan måste vara inlämnad till International Office senast en månad innan din utlandsvistelse påbörjas.
1. Fyll i formuläret i MoveOn
Du loggar in i MoveOn med din datoridentitet och väljer formuläret "Application Short-term Mobility". Fyll i alla obligatoriska fält. Datum för vistelsen i MoveOn måste överensstämma med datum i ditt Online Learning Agreement.
Har du redan fyllt i formuläret i MoveOn för den aktuella vistelsen så behöver du inte fylla i formuläret igen. Du hittar alltid en kopia av den pdf som du gjorde i din första ansökan under "Your applications".
2. Antagningsbesked (letter of acceptance)
När ditt värduniversitet har godkänt din ansökan kommer du få ditt "letter of acceptance" från ditt värduniversitet. Detta antagningsbesked ska du ladda upp i MoveOn-portalen. Dokumentet ska innehålla:
- ditt namn
- start- och slutdatum för din kurs
- datum för den/de virtuella delarna av kursen
Ladda upp och skicka in dokument
- Ladda upp ditt "letter of acceptance" via MoveOn-portalen. Använd formuläret "After nomination: Document upload for mobility abroad".
- Under "Supporting documents" väljer du "Before the mobility" i rullistan.
- Ladda sedan upp dokument(en) under "Confirmation of admission".
3. Fyll i Online Learning Agreement (OLA)
Ditt online learning agreement innehåller information om vad du ska läsa för kurs under ditt utbyte och hur dina studier sedan kommer att tillgodoräknas till Malmö universitet vid din hemkomst. Du gör ditt online learning agreement i MoveOn enligt den information som du har mottagit via mejl.
Om du har frågor om ditt OLA, kontakta din internationella handläggare.
4. Bankkontouppgifter och ansökan om grönt resande
Om din ansökan uppfyller behörighetskraven får du ett separat mejl där vi ber dig att fylla i dina bankkontouppgifter. Bankkontouppgifterna behövs för att fortsätta behandlingen av din ansökan. I samma ansökan anger du om du önskar att ansöka om grönt resande.
5. Språktest
Alla studenter som beviljas ett stipendium för 14 dagar eller mer ska göra ett språktest i det huvudsakliga språket som används under studierna. Språktest är endast obligatoriskt om språket där du befinner dig inte är ditt modersmål.
6. Grant agreement
När du har genomfört steg 1-5 enligt ansökningsprocessen, och om din ansökan godkänns, får du ett Erasmus+ grant agreement som du måste underteckna. Dokumentet är ett kontrakt som anger villkoren för medlen och det måste undertecknas av dig innan din avresa.
Försäkringen Student UT
Alla registrerade utbytesstudenter och praktikanter är försäkrade via Kammarkollegiets Student UT-försäkring under sin studietid. Ditt försäkringsintyg kommer att skickas till den mejladress som du angav när du gjorde din ansökan för utbytesstudier. Läs noggrant igenom försäkringsvillkoren innan avresa.
Notera särskilt att
- försäkringen är giltig under din tid i värdlandet. Den gäller inte för tid du spenderar utanför ditt värdland.
- om utbildningslandet är det land där du har din hemvist gäller endast klausulerna Personskadeskydd samt Ansvarsskydd. Om du är medborgare i utbildningslandet eller har bott där tidigare ber vi dig höra av dig till Kammarkollegiet för att få mer information om vad som gäller just dig.
- försäkringen Student UT gäller inte i länder dit Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla resor. Du kan läsa mer om vad en reseavrådan innebär på UD:s hemsida.
Vad innebär avrådan (regeringen.se)
Om något händer under tiden som du är borta anmäler du detta genom att göra en skadeanmälan. Information om skadeanmälan samt försäkringsvillkoren finner du på Kammarkollegiets webbsajt.
Efter avslutat utbyte
När du avslutat din kurs krävs det att du skickar in några dokument. Du får en påminnelse när din kurs börjar gå mot sitt slut.
Att göra efter utbytet
- Inom 30 dagar ska du besvara en utvärdering till Europeiska kommissionen. Du kommer få en inbjudan till din mejl från Kommissionens system om att svara på utvärderingen när din kurs är avslutad.
- Ladda upp ditt certificate of attendance i MoveON inom 30 dagar. Genom intyget bekräftar ditt värdlärosäte dina faktiska start- och slutdatum. De faktiska datumen ligger sedan till grund för eventuell justering av ditt totala stipendiebelopp.
Mall för certificate of attendance (box) - Ladda upp ditt transcript of records från kursen (betyg) i MoveON.
- Du laddar upp ditt betyg och ditt certificate of attendance i MoveON när de är klara. Välj formuläret "After nomination: Document upload for mobility abroad". Under "Supporting documents" väljer du "After the mobility" i rullistan och laddar upp dina dokument under "Transcript of records (PDF)" respektive "Erasmus+ certificate of attendance (PDF)". Glöm inte att spara och klicka på "Submit".