Det här evenemanget har redan passerat
Patrik Lundberg (foto av Stefan Tell) och omslaget till boken Fjärilsvägen.

Delta i en unik bokcirkel i höst och träffa den prisbelönte författaren Patrik Lundberg

"Mau läser" är en unik bokcirkel för studenter vid Malmö universitet. I höst läser vi Fjärilsvägen, skriven av journalisten och författaren Patrik Lundberg, tidigare student vid Malmö universitet.

För dig som student ger bokcirkeln en unik möjlighet att träffa studenter från andra utbildningar. Fjärilsvägen är en berättelse om Patrik Lundbergs mamma och det svenska klassamhället. Om kärlek och pengar. Men också om hans tid som student vid Malmö universitet.

Deltagarna i bokcirkeln delas in i mindre grupper och träffas två gånger under hösten på Orkanenbiblioteket. Bokcirkeln avslutas med ett författarsamtal med Patrik Lundberg.

Bokcirkeln är frivillig och hålls utanför ordinarie lektionstid.

Med Mau läser vill vi ge våra studenter stora läsupplevelser, fler perspektiv och nya bekantskaper.
Min förhoppning är att många studenter kommer att delta i bokklubben och genom att läsa skönlitteratur få både avkoppling och ett berikande komplement till kurslitteraturen och studierna.

Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet

Så här går det till

Sista anmälningsdag till bokcirkeln är den 20 september. Den första träffen hålls den 26 september klockan 17.15–18.00 i Orkanenbiblioteket och är gemensam för alla deltagare. Då får alla sin bok och träffar sin läsgrupp. Sedan träffas ni vid två tillfällen under hösten, antingen tisdagar eller torsdagar i vecka 41 och vecka 43, för att samtala om olika frågor och teman i boken. Vid samtliga träffar erbjuds fika.

Bokcirkeln avslutas med ett författarsamtal med Patrik Lundberg den 9 november klockan 16.15–18.30. Bokcirkeln har 100 platser, först till kvarn.

Anmäl dig till bokcirkeln (Microsoft Forms)

Viktiga datum för bokcirkeln

  • Sista anmälningsdag: 20 september
  • Kick-off där deltagarna får boken och träffar sin bokcirkelgrupp: 26 september från klockan 17.15–18.00.
  • Träff 1 i resp. läscirkelgrupp: Vecka 41 (tis/tors klockan 17.15–18.15). Vi inleder träffen med fika.
  • Träff 2 i resp. läscirkelgrupp: Vecka 43 (tis/tors klockan 17.15–18.15). Vi inleder träffen med fika.
  • Författarsamtal tillsammans med Patrik Lundberg: 9 november klockan 16.15–18.00.

Om författaren och boken Fjärilsvägen

Om författaren

Fjärilsvägen är skriven av journalisten och författaren Patrik Lundberg. Han är verksam som reporter och krönikör vid Dagens Nyheter. Han skildrar ofta klass och utanförskap i sina texter och har vunnit Stora journalistpriset.

Om boken Fjärilsvägen

Boken skildrar författarens uppväxt i Sölvesborg, men också om hans tid som student vid dåvarande Malmö högskola. Boken handlar framförallt om kärleken till hans mamma och hennes klassresa neråt efter skilsmässan. Hon dog fattig, folkskygg och med ett alltför nära förhållande till flaskan. I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.