Frågor om digital tentamen, föreläsning via Zoom eller stängda lokaler? Här finns uppdaterad information om vad som gäller när undervisning, stöd och service ges digitalt.

Universitetets lokaler

Från och med 18 mars sker undervisning och examination digitalt. Som student har du inte längre tillträde till universitetets lokaler, med undantag för Orkanen hus D,E och F samt Orkanenbiblioteket.

Observera att grupparbeten med mer än två personer inte är tillåtet. Du förväntas också följa direktiv om hygien och stanna hemma om du är sjuk. 

Orkanen och biblioteket är öppet för dig med multikort

Orkanenbibliotekets öppettider är måndag-torsdag kl. 8-20 och fredagar kl. 8-17. Du behöver ditt multikort för att komma in.

Så använder du den digitala mötestjänsten Zoom

För att delta i ett möte som du blivit inbjuden till behöver du inget Zoom-konto. Klicka på möteslänken du fått för att delta. Se till att du har uppkoppling och att ljudet fungerar.

För att själv boka möten i Zoom behöver du ett konto. Du som är student på Malmö universitet har möjligheten att skaffa ett konto i Zoom utan de begränsningar i tid eller funktionalitet som ett gratiskonto har. Följ guiden nedan för att komma igång. 

Tentamen och examination

Var anmäler jag mig till den digitala tentan?

Fakulteternas hantering av anmälan till digital tentamen kan variera. Kontakta därför din studieadministratör eller examinator för information om vad som gäller för din tenta.

Hitta din studieadministratör

Jag har ingen egen dator, hur kan jag följa undervisningen och hur kan jag tenta?

Orkanen har viss utrustning som kan användas för att följa undervisningen och för att tenta. Du kan också ta kontakt med Helpdesk för att undersöka möjligheten att låna en dator på plats.

Orkanenbibliotekets öppettider är måndag-torsdag 8-20 och fredagar 8-17. Du behöver ditt Multikort för att komma in.

Länk till Helpdesk

Vad händer om min lärare eller examinator är sjuk?

Universitetet arbetar målmedvetet med att inga tentor ska ställas in och för att betyg inte ska dröja. Om det ändå skulle ske så kommer universitetet att meddela studenterna om att betyget är försenat, vilket vi har möjlighet att göra. Universitetet kan också välja att byta examinator.

Frågor kring undervisning

Det finns olika lösningar på hur du kan plugga och examineras digitalt. Kontakta din program- eller kursansvarig för frågor kring vad som gäller för just ditt program eller din kurs.

Stöd och service digitalt

Jag har ett beslut om stöd i mina studier, vad händer med det?

Ta kontakt med kursens examinator för att få information om vad som gäller för just dig.

Jag behöver prata med Studenthälsan. Hur gör jag det nu?

Studenthälsan kommer vara tillgänglig för samtal via telefon eller Zoom. Du kan fortfarande boka tid via vårt webbformulär. 

Om du ska delta i Studenthälsans Prokrastineringsgrupp, så kommer gruppen pågå digitalt.

Studenthälsans föreläsningar är inställda tills vidare. Men du kan ta del av inspelade föreläsningar och presentationer.

Filmer och material digitalt

Telefonrådgivningen är öppen följande tider:

  • Kurator: 040-665 71 70. Måndag-torsdag kl. 10-11 samt kl. 11.30-12.30. 
  • Sjuksköterska: 040-665 71 70. Tisdag kl. 9-10 samt kl. 11.00-11.30.
  • Sjuksköterska/barnmorska: 040-665 71 70. Onsdag kl. 9-10 samt kl.11.00-11.30. 

Läs mer på Studenthälsans sida

Hur får jag pedagogiskt stöd digitalt?

Du kan få individuellt pedagogiskt stöd via mail, över telefon eller Zoom.

Mer information och kontaktuppgifter finns här

Hur får jag studie- och karriärvägledning digitalt?

Studie- och karriärvägledningen är tillgängliga via mail, telefon, chatt och erbjuder individuella samtal över telefon, Skype eller Zoom. 

Mer information och kontaktuppgifter hittar du här

Vad händer med alla karriärevent och vägledning för jobb och praktik?

Vi erbjuder karriärvägledning via telefon, Skype eller Zoom. Vi jobbar på att kunna erbjuda våra workshops digitalt under denna period, håll dig uppdaterad på vår karriärportal Future Finder.

Mer information och kontaktuppgifter till Karriärservice

Jag behöver hjälp med att söka information till min uppsats, kan jag få det digitalt?

Biblioteket kan hjälpa dig med sökhjälp via Zoom. 

Läs mer och boka sökhjälp

Hjälp med akademiskt skrivande

För dig som vill ha hjälp med ditt akademiska skrivande har skrivverkstaden har nu öppet för digital handledning via Zoom. Välkommen att boka tid. 

Skrivverkstaden erbjuder även under våren temaföreläsningar och frågestund digitalt för dig som vill utveckla ditt språk och skrivande under tiden som du pluggar hemifrån. 

Tematorsdagar på Skrivverkstaden

Tips vid digitala studier

Att gå över till digital undervisning innebär en stor omställning för många. Därför har Studenthälsan samlat sina bästa tips för att klara av studierna när du pluggar hemifrån. Studenthälsan har också öppet för samtal via telefon eller Zoom om du vill ha någon att prata med.

Studenthälsan på Malmö universitet

Skapa en rutin

Försök att skapa och att hålla en rutin som passar dig och går att hålla. Planera in tid för omväxling, rörelse, frisk luft, socialisering och vila. Planera i förväg så att du vet vad du ska plugga på och när det är tid för vila.

Tips: sätt larm så du inte missar när det är dags för att börja plugga igen eller när det är dags att sluta.

Starta dagen på ett bra sätt

Vilken rutin hade du innan distansstudierna? Gick du upp samma tid? Åt frukost? Klädde på dig? Cyklade du? Försök att fortsätta med din vanliga rutin så att du kommer igång.

Pauser – dela in tiden i korta pass

Pauser är viktigt för att behålla fokus och kvalité i arbetet. Vilka typer av pauser/aktiviteter ger dig energi? Planera in dem noga och ofta. Sätt rimliga tidsgränser och var noga med att följa dem.

Tips: testa nya sätt att återhämta dig på. Och glöm inte att röra på dig!

Mat och mattider

Mat och dricka är såklart nödvändigt för att orka med sina studier. Det är lätt att slarva med maten när du bara är hemma och slappar och inte har något inplanerat. Planera in mattider när det passar dig och mat eller dryck kan vara en perfekt paus.

Kontakt med andra

Va kreativ! Många saknar social kontakt och längtar efter någon som frågar om de vill titta på föreläsningsfilmen tillsammans eller höras på Facetime samtidigt som de skriver en uppsats. Ni kan såklart också ses om ni är friska.

Tips: Vad är det värsta de kan svara? 

Skilj på studier och annan tid

Var nog med att skilja på studietid och ledig tid. Gör en realistisk planering och var inte överambitiös, gör den genomförbar. Utvärdera i efterhand hur det gick och justera efter hand.

Plats för studier

Var pluggar du bäst? Finns det platser tillgängliga där du kan plugga på? Om inte, så kan du skapa en särskild plats hemma där du bara pluggar. Om du inte har så mycket plats så kan du till exempel ha en lampa som bara är tänd när du pluggar för att signalera att det är studietid. Försök att undvika sängen om det går.

Håll dig i rörelse

I och med att föreläsningar, seminarium och annan undervisning ges på distans och att många andra aktiviteter är inställda så kommer du antagligen att röra på dig i mindre grad än förut. Vad kan du göra för att röra på dig mer? Gå på en promenad, cykla, gör yoga hemma eller dansa själv eller med en kompis? Frisk luft är också bra för att kunna fokusera och må bättre.

 

Få omväxling

Kom ihåg att göra annat än att bara plugga. Tänk också på att inte bara kolla in i telefonen och dataskärmen hela tiden. Gillar du att baka, sjunga, måla, filma, eller nåt annat?  Prova något nytt, du kanske hittar helt nytt intresse. 

Om du känner oro

Det kan kännas läskigt och det är inte konstigt en blir orolig och rädd. Fortsätt göra det du mår bra av. Var aktiv och rör dig så mycket du kan. Försök hålla dina rutiner och kolla inte in nyheter för ofta. Snacka med andra och kom ihåg att Studenthälsan finns om du behöver prata med någon.

Studenthälsan på Malmö universitet